Marple: A kék muskátli

Bakancslistához adom
Marple: The Blue Geranium
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol filmdráma, 87 perc, 2010

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Mikor Mrs. Bantry megkérdezi Sir Henry Clitheringet, a Scotland Yard nyugalmazott rendőrfőnökét, hogy kit hívjon meg hatodiknak Gossington Hall-beli vacsorájára, az idős úr Miss Marple-t ajánlja. Az asszony meglepődik, hogy dr. Lloyd és a bájos színésznő, Jane Helier mellett egy idős hölgyet lásson vendégül, de Sir Henry mesél neki a Kedd Esti Klubról, amitől Mrs. Bantry fellelkesül. Nem csoda, hogy az "újraszerveződött" klub első történetét a ház ura, Bantry ezredes meséli el, "titokzatos szellemhistória" címszó alatt.
Az eset Bantryék régi barátjával, George Pritcharddal történt meg. A férfi felesége, Mary betegesen hipochonder asszony volt. Állandó szenvedésével szinte őrületbe kergette környezetét. Egyetlen örömét csupán a nevetséges babonákban és a jövendőmondókban lelte. Egy ilyen jövendőmondó - név szerint Zarida - látogatása után azonban úrrá lett rajta a rettegés. A nő ugyanis figyelmeztette Mrs. Pritchardot, hogy óvakodjon a kék virágoktól, majd később írt neki egy levelet egy nagyon figyelemreméltó jóslattal.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Miss Marple
Mary Pritchard
George Pritchard
Philippa Pritchard

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Kaliff 2021 ápr. 19. - 16:56:05 8/10 Előzmény Edmond Dantes
Agatha Christie-ben elég sok cinizmus volt. Lásd az állítólagos eltűnését, meg az állítólagos aminéziáját, amit állítólag az váltott ki, hogy a férje bejelentette, hogy elköltözik a szerelméhez.
A valóság az volt, hogy a férje szeretőjének a nevén jelentkezett be abba a wellness hotelbe és pár napig nagyon is jól mulatott azon, hogy nem ismerte fel senki.
Milyen nő jelentkezik tűnik el csak úgy és jelentkezik be egy hotelbe a férje szeretőjének a nevén? Szerintem az aki bosszút akar állni és még van benne egy adag cinikus trollkodás is.
Mellesleg Agatha Christie saját magát is beleírta a Poirot regényekbe - Ms. Ariadne Oliver - és nem kevésszer be is szól a történetek során Poirot-nak, sőt ő maga ki is jelenti az egyik történetben, hogy nem érti, hogy írhatott ilyen idegesítő alakot, mint Sven Hjerson. - utóbbi ugye tudjuk, hogy Agatha itt Poirot figurájára utal.

Az interjúk során amik Agatha-val készültek nekem erősen olyan érzésem támadt, hogy eléggé mulat a közönségen és nem igazán érti miért kedvelik ezt a piperkőc, tojásfejű, aszexuális kis törpét aki valójában elég valószerűtlen figura.
Edmond Dantes 2021 ápr. 09. - 11:41:06 Előzmény Kaliff
Többszáz gyilkos legyártása elég nehéz (lenne) irgalmas szamaritánus vagy óvónő képzettséggel 😉 Első férje pedig vélhetően nem azért hagyta el AC-t mert AC "cinikus és rosszindulatú nő volt", hanem szimplán beleszeretett egy tizessel fiatalabb nőbe. Ha együtt maradnak, AC 1972-ben elözvegyült volna. Lehet, hogy "Marple és Poirot figurája. Szó szerint idegesítő karakter", de képzeljük el az életművet nélkülük...fura lenne, ugye? Vagy nem is lenne.A tíz kicsi...véleményt nem kommentálnám.
Edmond Dantes 2021 ápr. 09. - 11:23:45 Előzmény frenchbullie
Itt megtalálod a megfejtést:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Thirteen_Problems#The_Blue_Geranium

Az ápolónő a tettes, időnként Zaridának álcázza magát, aki ha jól emlékszem, valami jósnő ill. annak adja ki magát.


8/10
Kaliff 2021 ápr. 09. - 10:15:35 8/10
Agatha Christie egy cinikus és - szerintem - rosszindulatú nő volt. Archibald Christie nem véletlenül lépett le mellőle. Mondom mindezt úgy, hogy szerettem az írónő regényeit és mind megvan (még mindig). Attól függetlenül, hogy a Tízen voltak (Tíz kicsi "katona") regénye egy borzasztóan gusztustalan és ocsmány, horrorisztikus hatású regény. Láttam nem kevés filmfelvételt az írónőről és úgy érzem eléggé mulatott azon, hogy ekkora siker lett Marple és Poirot figurája. Szó szerint idegesítő mindkét karakter, nem is tudom melyik elviselhetetlenebb ha reálisan belegondolunk. Szándékosan írt olyan polgárpukkasztó elemeket, eseményeket és történeteket amiket szó szerint "zabáltak" az olvasók. Amúgy megfilmesítve is remek minden történet Marple és Poirot is. Finney, Ustinov és Suchet Poirot alakítását is nagyon szerettem évekig - ezt Branagh-ról már nem mondhatom el, sőt. Amilyen jó színésznek tartottam Branaght eddig olyannyira érzem őt rossz ripacsnak Poirot-ként.
frenchbullie 2015 aug. 18. - 07:24:15
Üdv! Ezt a filmet már kétszer is szerettem volna VÉGIG nézni, nem csak úgy elejérõl a végére tekerve, hogy legalább azt tudjam, ki a gyilkos. Eddig két verzióval próbálkoztam, de mindkettõnél olyan vacak volt a minõség, úgy hullámzott a kép, hogy féltem migrént kapok, ha végigküzdöm magam rajtuk:-( De nem adom fel, hátha találok egy nézhetõ változatot, fõként, mert Toby Stephens is játszik a filmben:-)
LexH 2012 jún. 18. - 09:43:54
A kék muskátli egy 20 oldalas A. C.-novella. A forgatókönyvíró tupírozta fel kétórás filmmé, úgy, hogy belenyomott minden lehetséges motívumot, amit csak a krimikirálynõ életmûvébõl ismert. A történet így túlkomplikált és elsõre nehezen követhetõ. Maga a novella remeklés, ajánlom mindenki figyelmébe. (Jól érzékelhetõ benne az ihlet, amely A. C. ápolónõi múltjából fakad.)
Csatlakozom a szinkront ért bírálathoz: a gyilkos magyar hangjának nagyobb átváltozómûvészt illett volna választani.
Etelka12 2011 jan. 11. - 21:59:06
Lemaradtam az elejérõl, csak a fõcimre értem oda. Lehet, hogy szerencsém volt, mert különben nem ismertem ezt a Marple történetet.És úgy örülök, ha találok ilyet.
Trafoo 2011 jan. 11. - 21:51:00
Sajnos a szinkron miatt már az elején tudni lehet, ki a gyilkos.
Vagy csak az én fülem túl jó?