Megint tanú

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmszatíra, 120 perc, 1994

Értékelés:

83 szavazatból
Szerinted?

Megint tanú lesz a legendás Pelikán Józsefből, a most már nyugdíjas gátőrből, tanúja a most születő új demokráciának, a kibontakozó kapitalista gazdaságnak. Pelikán József makulátlan, jóhiszemű ember, a múltja tiszta, mint egy mosópor-reklám, ezért akarják a maguk céljára felhasználni különböző hatalmi csoportok. Polgármestert akarnak belőle csinálni Oroszváron, egy kicsiny, de értékesnek tartott dunai szigeten. És újra elkezdődnek Pelikán József keserves és mulatságos kalandjai. A nemzetközi helyzet egyre csak fokozódik, és Pelikán József újra rádöbben arra: az élet nem habos torta. A Duna egyre emelkedik, s ő vissza akar menni a gátra.

Stáblista:

Szereplők

Pelikán József
Szipák Béla
bugócsigagyáros vállalkozó
ifj. Virág Árpád

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ligetiz51 okt. 03. 05:56:10 10/10
Az eredeti után nehéz feladat volt, de remekül sikerült egy más időben. Önmagában is jó szatíra-vígjáték.
Rainwalker aug. 06. 15:50:00
Jó film, csak az a baj, mindenki az "első résszel" hasonlítja össze. Sok köze nincs hozzá, egy-két szereplőn kívül. Lehet, hogy ennek is dobozban kellett volna lenni tíz évig?... https://hu.wikipedia.org/wiki/A_tan%C3%BA_(film)
2/10
olahmiki1959 aug. 06. 14:47:46 2/10 Előzmény Highlanders
Ez részben igaz lehet, de akkor más címet kellett volna neki adni, mert a néző önkéntelenül is az első résszel hasonlítja össze a folytatást.

Viszont tegyél egy próbát, ha ráérsz, meg kedved is van hozzá.
Gondold át, hogy "A tanú" című filmből hány jelenetre, epizódra emlékszel, utána pedig próbáld meg felidézni magadban, hogy a "Megint tanú"-ból mi maradt meg Benned...

Tanulságos kísérlet, én kipróbáltam.
A két filmet nem lehet egy napon, de még egy galaxisban sem említeni...:)D
7/10
Highlanders aug. 06. 13:40:17 7/10
Az a baj ,hogy szinte mindenki az első filmmel veti össze illetve von párhuzamot. Ha sikerül ettől függetleníteni magad,nem olyan rossz kis film ez. Adok rá egy 7-est.
2/10
olahmiki1959 aug. 05. 21:10:40 2/10
Egy régi színházi kritikából idézek, a mondat tehát nem az enyém, de egy aprócska átalakítással tökéletesen kifejezi azt, amit gondolok.
"A Megint tanú című film elkészítésekor egy igazi remekművel lettünk szegényebbek"...:)DDD
1/10
5i aug. 05. 11:31:21 1/10
Tanú zseniális, ez rémséges kínos és erőltetett. Cserhalmit bírom, de ebben valami borzalom...
nagylábú 2019 ápr. 27. - 00:06:13
Hááát...Eléggé furcsa film... Széteső, kusza, erőltetett "kínos poénok", hullámzó színészi teljesítmények... Valószínűleg túl sok rendszerváltás utáni momentumot akart megmutatni, de azokat is inkább csak felvillantotta.
Talán csak Kállai Ferenc aki elismerésre méltó - Ő sem annyira a színészi játékért - inkább "a forgatás megpróbáltatásai miatt" : pl. agyonázott ruhában futni, lóra ülni, - az első részben "ezüstfogakkal" játszani és beszélni ...stb.
3/10
Matthias 2018 nov. 17. - 22:06:57 3/10
Kesze-kusza film történet szempontjából. Nem akarom összehasonlítani az első résszel, ez önállóan önmagában nem állja meg a helyét. Megy a kaszinós, főpolgármesteres szál, amibe semmit nem indokolnak meg. Mindenki magyarázat nélkül, előzmény nélkül csinál valamit, amiből nem lesz semmi, mert a végén az egyik szereplőről hirtelen kiderül hogy a saját apját akarja beperelni, és ehhez kéne neki Pelikán. De hogy mi baja van az apjával az nem világos, az viszont igen, hogy ennek a történetszálnak semmi köze ahhoz, amiről eddig szólt a film, és végül ezt le se zárják. Tulajdonképpen a végén a másiknak se lesz semmi értelme, mert annak sincs rendes lezárása. Motivációk nem ismertek. Aztán a végén már egyre szürreálisabb jelenetek jönnek, de igazi csattanó az nem.
Ez a film egy szatíra akar lenni, ami leginkább akkor tűnik ki, amikor Pelikán felrobban a fára, és megjelenik ifjabb Virág.
Most másodszor néztem meg, régebben már láttam valamikor és Igazán humoros jelenetet nem találtam benne. Nem volt vicces az se, hogy Pelikán által nevelt narancs nem édes, és sok a magja. Nem volt vicces az se hogy kikiáltották spiclinek, és kinevették, és semmit nem tehetett ellene végig. A műházasság meg a műfeleséggel meg egyenesen kínos volt az összes jelenetben.
Értem én, hogy ez a rendszerváltás utáni újgazdag réteget akarta volna kifigurázni, de nem hiteles, mivel ilyenek nem történtek sehol, senkivel, az emberek nem viselkedtek így, a vállalkozók se, akik nagy befektetéseket remélve próbáltak meggazdagodni. És mivel ilyen és hasonló dolgok miatt nem hiteles, nem is jön át amit esetlegesen szerettek volna mondani vagy mutatni vele.
2/10
olahmiki1959 2015 febr. 20. - 07:06:11 2/10
Sajnos, ez a film is a tipikus esete annak az erõlködésnek, amikor valaki(k), megpróbálják meglovagolni egy hajdani kultuszfilm anyagi-és közönségsikerét, és az istennek sem sikerül nekik.
Az "A tanú" a magyar filmtörténet egyik megkérdõjelezhetetlen remekmûve, ez a folytatása hajítófát sem ér, egyszer megnézed, és ahogy vége van, már abban a pillanatban el is felejtetted.:D
Kár érte...:)
1/10
tesz-vesz 2015 jan. 13. - 17:14:52 1/10
jelzem a Tanú c. filmet a magyar kultúra részének tartom, hiába kádárék gúnyolódtak benne a rákosi rendszeren. persze ne feledjük, hogy kádár is volt rákosi belügyminisztere, és kádár is személyesen részt vett koncepciós perek erõsen erõszakos kihallgatásain, mondjuk farkas vladimir (a trojkatag farkas mihály fia) aztán magát kádárt is bántalmazta ha jól tudom, dehát csak azt kapta kádár, amit megérdemelt, amit másokkal is tett korábban.
kádárék legalább megköveteltek valamiféle minõséget a filmeknél. csak úgy nem szórták a pénzt a haveroknak, ahogy a mai posztkommunista országirányítok.

szóval ez a második rész sajnos nézhetetlen, ugyanaz a helyzet, mint a dézsy-filmmel, igaz a film, de nézhetetlen.

már az elején: koporsók úsznak le a dunán? és most nevetni kéne? nem is érdekel hogy kormányozzák ki a koporsókat a partra.

a tanú elsõ részében nem véletlenül nem szólaltak meg a keretlegények a fekete autóval, mert nem igazi színészek voltak, ilyenek megszólalása csak ront a film minõségén, a 2. részben már nem volt ilyen önkritikája az alkotóknak. de az se árt, ha a maffiozó maffiónak néz ki, szemre. vagy mi ez, blues brothers?

de már az is méltatlan, hogy Kállait az ágyában látjuk ahogy ripacskodva rosszart álmodik és ripacskodva fetreng.

az elsõ rész feszesre van vágva, itt meg fárasztanak feleslegesen a silányságokkal. mert a felesége az vmi borzalom, nagyon ripacs itt mindenki, és sajnos nem is nevettem semmit se, kínszenvedés nézni ezt a filmet. gondolom a gyõzike só is ilyen volt, mint ez a feleség. galkó balázs se kéne a filmbe, nem illenek bele, ahogy szacsvay is szánalmas, ahogy kéri a pofont, tessék mondani, ezek már a poénok? mert annak nagyon gáz.
ahogy az is kínosan erõltetett, hogy a jó mondatokat az elsõ részbõl ideszuszakolják: "bástya elvtárs/ egészség sz*rt ér?" stb.

rontja az életminõségemet ez a film. rontja a hangulatomat. rontja a szépérzékemet, megcsúfolja az igényességet, egyetlen jó része a vége.
10/10
M41 2150 2014 okt. 20. - 09:23:31 10/10
Nekem nagyon tetszett!
Ugyanolyan élményt nyújtott, mint az elsõ rész!
Bruce2000 2014 ápr. 30. - 20:42:17 Előzmény labellohu
Ugyan már, ez a "folytatás" meg sem közelíti az eredeti 'A tanú (1969)' c. filmet, az 1000X jobb volt, mint ez a 'Megint tanú'.
1/10
dongtol 2013 aug. 30. - 12:33:01 1/10
Nekem egy dolog tetszett benne: "Magyar Nemzeti Játékkaszinó" - bár ez sem a készítõk érdeme. Amúgy jobb lett volna, ha ennek a filmnek semmi köze az eredetihez, a nyomába sem ér.
10/10
labellohu 2013 júl. 24. - 16:56:31 10/10
Maximálisan egyetértek bubus53 véleményével, ez a film sokkal jobb, mint a Tanú. És ez sajnos nagyon szomorú, mert minden szava, jelenete abszolút a valós életbõl ellesett, megtörtént.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 23. - 16:33:34
A film részletei Republic zenére. http://www.youtube.com/watch?v=TTGDqQsLu_M
8/10
leho 2012 júl. 02. - 01:21:23 8/10
Nem semmi, hogy Both Béla (Bástya elvtárs) még szerepelt a filmben, és mintha semmit se változott volna a 25 év alatt kinézetre :)
10/10
Bubus53 2012 jún. 08. - 20:19:54 10/10
zZerintem nagyon is jól sikerült film, engem a hideg is kirázott, megkockáztatom, jobb, mint az elsõ, csak sokaknak az elsõ újdonság, nekem meg nem.
CsengoZoli 2010 ápr. 29. - 12:14:14 Előzmény Sztrogacsev
Egyetértek,jól összefoglaltad.
Amit én hiányoltam belõle az az "új korszak" többi szereplõje, szerintem több oldalról is meg lehetett volna mutatni a rendszerváltás utáni életet.
Pl kopasz kigyúrtak, újgazdagék stb. és velük aztán lehetett volna poénkodni gazdagon.
Egyébként a dolog pikantériája,hogy a filmben felvázolt üzletek,gyakorlatilag egészpontosan megjósolták elõre a Bajnai féle libaüzletelést és a Sukorói kaszinóbiznict :)
toshiba321 2009 aug. 25. - 11:39:19 Előzmény Sztrogacsev
a filmhez nekem is a hasonló megjegyzéseim lennének és teljesen egyet értek ezzel a véleménnyel. A Megint tanú csupán silány folytatása az eredetinek semmi új semmi eredeti ötlet de többet nem is fûznék hozza.
5/10
Sztrogacsev 2009 ápr. 07. - 13:21:12 5/10
A folytatás nyomába sem ér az eredetinek, amihez az is hozzájárul, hogy "A Tanú" teljesen más korban, más körülmények között készült. A fennálló új rendszerrel szembeni kritika most is megnyilvánul, de korántsem olyan átütõ erejû.
Én nem tudtam hova tenni a régi szállóigékre való sok utalást, valahogy izzadság szagú volt (mondjuk ez az egész filmre igaz). Nagyon próbáltak a régi filmbõl építkezni, mind forgatókönyvileg, mind poénokban, mind szereplõkben. Ez egyrészt érthetõ, de másfelõl önkéntelenül is összehasonlításra ösztönöz, amiben a "Megint Tanú" óhatatlanul alul marad.
A múltra való utalásoknak van egy olyan szerepe is, hogy érzékeltesse mennyi minden a régi maradt, csak más neve. A párt helyett, most ott vannak a kapitalista pénzéhes vállalkozók, a fekete autó is megvan, csak most a maffia vezeti. Ugyanakkor jellemzõ az új nemzedék elvakult, kötelezõnek érzett ítélete a múlt felett: lásd Virág fia gyûlöli apját. Virág meg is jegyzi (némi iróniával): "Ma már más idõket élünk".
Az új rendszer kritikája nyilvánul meg a parlamenti jeleneten is: kong az ürességtõl, egy képviselõ teljes átéléssel ecseteli Pelikán jelentéktelen ügyét, ami senkit nem érdekel.
Szipák vállalta, pedig jól jelképezi az EUs seggnyalást, "libával Európába". :)

Kállaira elõször nem is ismertem rá, csak a hangja után, iszonyatosan megváltozott, számomra nem volt hiteles. Szacsvay viszont remekül alakította Virág fiát, mintha csak Õze Lajost láttam volna. :)

Rekeszizmot próbára tevõ poén tényleg nem volt sok a filmben. Azért az tetszett, amikor Malvinka ellen használta a gázsprét, hiszen "az életére tört"! :D
Meg azért az jó duma volt: "Nézze Virág elvtárs, az élet nem habos torta, de amíg él az emberolyan nehéz leszokni róla, tudja." :DD
Voltak benne földtõl elrugaszkodott dolgok is: pl. amikor Pelikánt kifogják a zsákban. :)

Összességében egyszer megnézhetõ alkotás, és nekem jobban tetszett mint az Indul a bakterház Megy a gõzös folytatása. Értem a koncepciót mögötte, de valahogy nem sikerült.
Összes hozzászólás