Menetrendszerinti gyilkosságok

Bakancslistához adom
Les petits meurtres d'Agatha Christie: Les meurtres ABC
francia krimi, 95 perc, 2009

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Larosiere felügyelő levelet kap "ABC" aláírással, mely meghívó egy leendő gyilkosság helyszínére. Minden az írottak szerint történik: az adott időben meghal a csinos Aline egy A betűvel kezdődő városban. Később egy újabb levél érkezik, s a benne írtaknak megfelelően egy B-betűs város B-betűs lakosa az áldozat. Majd a C és a D következik a szörnyű sorozatban. A rendőrség rá is bukkan Alexander Bonaparte Custre, a labilis idegzetű házaló ügynökre, aki minden esetben a gyilkosság helyszínén tartózkodott. Senki sem vonja kétségbe, hogy ő a beteg elme, aki a gyilkosságsorozat mögött áll - egyedül Larosiere felügyelőnek súgnak mást a megérzései...
A film Agatha Christie ABC-gyilkosságok című könyve alapján készült.

Stáblista:

Szereplők

André Custe
Bénédicte Calvez
Lili Daste
Yolande Bellec
François Calvez

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
niccy8 2013 aug. 07. - 15:09:34 2/10
Ez egy borzalmasan rossz, már-már értékelhetetlen Agatha Christie feldolgozás. Önmagában is egy rettenetesen unalmas és gyenge film lenne, de így meg fõleg rossz. Az ABC gyilkosságok David Suchet-el remek film! /David Suchet amúgy is zseniálisan alakítja Poirot-t. /
2/10
-greghouse- 2013 júl. 12. - 23:06:34 2/10
Kíváncsi voltam, mit kezdenek a franciák Agatha Christie egyik legzseniálisabb krimijével.
Hát nem sokra jutottak.
Az ABC gyilkosságok (miért kellett ezt "menetrend"-re váltani, nem tudom) annyira híresek, hogy miután Agatha Christie megírta, milliószor felhasználták az ötletet, és szinte etalonná vált, hogy ha sorozatgyilkosság van, elõször erre kell gondolni. (Éppen ahogy az Asimov által kitalált "robotika három törvényét" is átveszi minden sci fi, bár szó szerint nem vehetik át jogdíj problémák miatt.)
Dehát ez nagyon Poirot-ra van kitalálva, A.Ch. nél Poirot személye nagyon központban van, itt ez a szürke nyomozó teljesen érdektelen és nincs semmi karaktere egy David Suchet féle Poirot-hoz képest. (Hogy a meleg nyomozó mellékszál vajon miért kellett bele, halvány fogalmam sincs.)
Egyébként többé-kevésbé követi is Christie-t (kivéve a Poirot-i zsenialitást és szellemességet), bár Franciaországba teszi.
De van egy nagy különbség. (Már azon kívül, hogy a könyv zseniális, ez a film tömény unalom és szentségtörés.)
...Itt ABSZOLÚT NINCS semmiféle "pozitív bizonyíték". A nyomozó felvázol egy teóriát, oszt mindenki szépen összeomlik és bevall mindent. Az a cipõnyom, még ha igaz is lenne, egyetlen bíróság elõtt sem állná meg a helyét, még a beismerõ vallomással együtt is csak közvetett bizonyíték (bárkinek lehet olyan cipõje).
Christienél viszont ujjlenyomatot találnak Cust írógépén, ami már közvetlen bizonyíték lehet. Azért nem mindegy. (Bár A.Ch. sem ragaszkodik a közvetlen bizonyítékokhoz, de õ legalább izgalmasra és szellemsre írta a könyvet).
..Node egy cipõnyom amitõl mindenki összeomlik....
és szellemességnek, izgalomnak nyoma sincs.
Olvassátok el inkább a könyvet, vagy - még mindig sokkal jobb - nézzétek meg a David Suchet "Poirot" változatot. Az hû az eredetihez.
....Nagyságrendi különbség.
Ennyire még nem láttam elb......ni Agatha Christie munkát.
user11 2013 márc. 22. - 23:16:39
Nekem ez elég gyenge filmnek tûnt, egy csomó helyen bele lehet kötni, annyira logikátlan, végiggondolatlan. Bosszantó volt.
Hogy hívhatnak egy nyomozót Lampionnak???!
Csak a 2 szerelmest játszó színész játéka ért valamit. Denis Lavant óriási, öröm volt látni, ritka alkalom.
10/10
Gabriella54 2012 jún. 27. - 23:26:08 10/10 Előzmény May113
Szerintem az ABC felhasználásán kívül egyáltalán nem volt köze Agatha Christie-hez, de nem is baj, önmagában nézve kellemesen elszórakoztatott (biztosan jobban, mint a foci-meccs tette volna). A karakterek külön tetszettek és az is elõnyére vált, hogy remekül sikerült a szinkron!
1/10
May113 2012 jún. 27. - 22:22:50 1/10
Szegény Agatha! Forog a sírjában... Azt hittem, a leggyengébb A.CH.feldolgozás az volt, amelyben Poirot laptoppal a kezében nyomoz az Orient expresszen, de ez alulmúlta!
The sandman 2012 jún. 27. - 16:05:33
A könyv nagyon jó volt,izgalmas,fordulatos,csavaros,de ez természetes is Agathe Christie-nél :)
Kíváncsi vagyok,filmen vissza tudják-e adni a krimi izgalmait.....
Ma kiderül,bár az EB elõdöntõt is nézni kéne :SS