Mezítelenül

Bakancslistához adom
Naked
angol filmdráma, 131 perc, 1993

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

A munkásember Johnny gyökértelen, hajléktalan fickó, akinek sehol sincs maradása. A Vaslady utáni Angliában éli életét, amolyan örök vesztesként. Nem vágyik vissza oda, ahonnan lecsúszott, de nem is enged a teljes züllésnek. A keserűséggel és cinizmussal teli Johnny Manchesterből Londonba érkezik. Volt barátnője albérletében köt ki, ahol összejön a narkós lakótárssal. Aztán továbbsodródik újabb kalandok felé. Életében különös figurák sora bukkan föl: kiszolgáltatott, anyáskodó vagy éppen szereleméhes nők, dúsgazdag aranyifjak és arcnélküli utcai támadók.

"Érzéseim a Mezítelenül című filmről éppen annyira ambivalensek, mint érzéseim a késő XX. századi kaotikus világról és amennyire valószinüleg ambivalens maga a film is. Ez a film remélem ugyanolyan mulatságos, mint szomorú, győnyőrü és visszataszító, részvétteli és felháborító, felelősségteljes és anarchikus. Igazán nem akarok "ex cathedra" nyilatkozni erről a filmről, jobban szeretném, ha az magáért beszélne" - Mike Leigh
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
The Cortez 2020 jún. 20. - 16:11:14 7/10
Sötét, cinikus, beteg, elvont szociodráma. A film eleje nem sok mindent ígér, csak egy züllött, primitív, pesszimista, de vicces csöves céltalan bolyongását (David Thewlis legnagyobb alakításában!), aztán a játékidő közepén az addigi semmiről való pofázások, hirtelen fogyasztói társadalom-kritikával + konteógyártással kevert vallásfilozófiába csapnak át. Ez a mozi csúcspontja, mivel ezután, egészen a röhejes és abszurd főbb karakterekkel telepakolt fináléig, kizárólag 1-2 érvényes gondolaton tudunk elgondolkodni. Viszont röhögni legalább kezdéstől zárásig lehet a főszereplőn meg annak beszólásain. valamint az alkotást végigkísérő, suttyó angol akcentuson.
10/10
NN1532 2018 szept. 29. - 06:48:25 10/10
Most néztem meg újra. Hatalmas! Sajnálom, hogy alig néhányan értékeltük a filmet. Igaz, nagyon nagyra. Kevesek szíve csücske. Nehezen emészthető. A legjobb barátom is utálta, mert nem tudott vele azonosulni. Talán nem is kell. Nekem ez lesz mindig a legjobb. És rossz, hogy dvd-n nem hozzáférhető.
cseppke 2013 jan. 10. - 21:12:57
Nagyon régen láttam (amikor bemutatták nálunk), és csak arra emlékszem, hogy akkor nagy hatással volt rám. Megnézem most újra, majd 20 év elteltével. Emlékszem, hogy nyomasztó volt, de annyira mégsem mint Björk a Táncos a sötétben címû filmben.
Kreszcencia 2011 aug. 05. - 20:41:15
Nekem a film eleje volt a legnyomasztóbb. De egyébként egyetértek a rendezõvel, ez tényleg egy ambivalens film és bennem is ambivalens érzéseket hagyott.
**spoiler**
Lehet, hogy látszólag egy rohadtul reménytelen világot jelenít meg, erõszakkal meg elfojtásokkal, kisiklott sorsokkal, de szerintem a film (meg én sem:) nem ért egyet Johnnyval abban, hogy azért létezik a jóság, hogy a gonoszság szétbassza, mert a gonoszság mindent felmorzsol. A filmbeli karakterek lehet hogy kiábrándultak és elveszettek, de összességében jók és jóindulatúak és éhezik a szeretetet. Még az a férfi is, aki megerõszakolja Sophiet, nyilván meg van az oka mért lett ilyen pszichopata kb nulla érzelmi intelligenciával, de azért ott hagy egy rakat pénzt, ami nyilván nem menti fel semmi alól, de azt bizonyítja, hogy nem gondolja, hogy bármit megtehet fizetség nélkül. Szóval ilyen korcs megnyilvánulásban, de talán neki is van lelkiismerete.
**vége**
Elgondolkodtató és érdekes film, de tényleg nem egy kellemes élmény…
10/10
Dudlicsek 2009 dec. 22. - 21:34:57 10/10 Előzmény ejdeigennagykár
Egyetértek. Nagyon nagy film.
10/10
Redfield 2009 okt. 20. - 18:50:35 10/10 Előzmény ejdeigennagykár
Johnny karaktere rohadt módon egyedülálló. Elárulta az élet, eldobta a társadalom, kiábrándult a nõkbõl, egy magányos hõs, egy modern, összetört Villon, aki nem vár már semmit az élettõl, csak próbál szót érteni az emberekkel, hogy addig se ölje meg az unalom. Cseppet sem tragikusabb figura a történet többi szereplõjénél, de õ ugyanakkor nem azért fekszik le a nõkkel, vagy erõszakolja meg õket, mert élvezetét leli benne, hanem mert ezt vonzzák belõle. Nem épp egy angyal, de egy földre bukott angyal, mert nem önzés vezérli, csak a bizonyítás. Környezetét pedig rabul ejtik a gyenge vágyak és az egyszerû kis élettervek.
ejdeigennagykár 2008 okt. 26. - 12:42:54
mike leigh talan legerosebb filmje. hatalmas parbeszedekkel (monologokkal?), melyek kis hijan berobbantjak a levegot. sok muvesz csak almodozik rola, hogy legyen olyan jelenete, ami a nezo emlekezetebe vesodik. csak ebben a filmben legalabb fel tucat ilyen van.
10/10
Redfield 2008 febr. 17. - 12:43:17 10/10
Mike Leigh érzéketlen prófétáival elkalauzol minket az emberi kapcsolatok hideg poklába. A kiváló zene csak fokozza a feszült hatást, a ránkzúduló dialógusok csípõs-keserû értelemkeresések, bizonyos karakterek pedig misztikus szimbólumok is lehetnek. Nem egy kellemes élmény ez a film, de mindenképp élmény!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu