Film

Mielőtt felkel a Nap

/Before Sunrise/
amerikai-osztrák-svájci romantikus dráma, 105 perc, 1995 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • f

Értékelés:

261 szavazatból
Szerinted?

Jesse (Ethan Hawke), az amerikai srác, és Celine (Julie Delpy), a francia végzős diáklány a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze. A két fiatal kellemesen elbeszélget az út során, melynek következtében a fiú arra kéri a lányt, tartson vele a bécsi éjszakában. Celine belemegy a dologba és a két fiatal együtt tölti azt a néhány órát, amely a reggelig még hátravan. Kapcsolatuk végül elsöprő szerelemben teljesedik ki, csakhogy napkeltekor el kell válniuk.

Stáblista:

Szereplők

Feleség a vonaton
Férj a vonaton

Alkotók

Díjak és jelölések:


Vélemény:

2018 szept. 09. - 15:37:34
2018 szept. 09. - 15:37:34
Jó a film, de ez is egy befejezetlen történet.
2016 szept. 19. - 18:06:05
2016 szept. 19. - 18:06:05
Én szeretem a szerelmes - romantikus - filmeket, de hogy ebbõl már 3-at csináltak! Ezek max. mások, újabbak, csak unalmasabbak. :) Egyéjszakás szerelem! Pfffff.
szavazat: 10/10 2015 nov. 17. - 09:39:35
2015 nov. 17. - 09:39:35
Nálam ez a legjobb romantikus film amit valaha láttam! Esetleg a szabadság szerelem vetekedhet vele, de az az embereknek egy mese, elérhetetlen történet, ez pedig olyan, ami igazából bárkivel megtörténhet és sok ember már át is élt hasonlót. Én olyan szinten beleéltem magam, mintha kb velem történt volna meg. :) ---VIGYÁZZ SPOILER!!!--- Ahogy telik az idõ, az embernek egyre jobban összeszorul a gyomra, hogy milyen kegyetlen az élet, nemsoká el kell válniuk, de ettõl olyan szép az egész. ---SZPOILER VÉGE---

A végén pedig szem nem marad szárazon. Én totál a hatása alá kerültem és még 2 nap után is vissza - vissza gondoltam a filmre :)
2015 febr. 12. - 16:46:28
2015 febr. 12. - 16:46:28
Az elsõ két részt 25 évesen imádtam... Most, közel a 40-hez talán már túl vonatottnak találnám az elsõt. A másodikat valószínûleg még mindig szeretném.
A harmadik rész azt hiszem pont az én korosztályomnak szól, mégis iszonyú vontatott lett. Semmi gond a hosszú monológokkal, csak a 3. rész egyszerûen nem sikerült jól.
2014 dec. 24. - 03:04:32
2014 dec. 24. - 03:04:32
Az a gond ezzel, hogy Te valószínûleg valami szirupos hollywoodi szeméthez igazítod az elvárásaidat. Nem tudom, voltál-e már szerelmes. Elsõ alkalommal soha nincsenek nagy kitörések, sem mély egymás szemébe nézés, és csak utólag jössz arra rá, hogy talán éppen azzal a valakivel voltál, akihez hasonlóval lehet soha nem futsz már össze. Nekem éppen azért hiteles ez a film, mert úgy mutatja be a dolgokat, ahogyan a való életben az megtörténhet. Ahol nincs könnyes búcsú meg szívszaggató jelenetek, hanem éppen csak a dolgok elmúltával jössz rá, hogy most valami nagyon fontosban volt részed.
szavazat: 2/10 2014 nov. 18. - 22:57:39
2014 nov. 18. - 22:57:39
oké akár igazad is lehet ,- de egy dolog - a filmeket mindenki a saját maga szemüvegén keresztül nézi ,- hangulat- élethelyzet..stb...

Én pl. egy baromi bizalmatlan ember vagyok így nehezen képzelem el ,hogy egy kvázi idegennek így megnyílok ...,- ezért nem is tudtam magam bele élni.

Amúgy nincs új a nap alatt ,- s ez igaz a filmtörténelemre is

Íme eme film:

https://www.youtube.com/watch?v=vKlOdxY9OdI

ez tökéletes ezt a " modellt" másolja le csak úgy 30-évvel késõbb ,- itt van " folytatás" is
2014 nov. 16. - 13:18:34
2014 nov. 16. - 13:18:34
Ha valóban így gondolod, akkor alighanem még sosem volt hasonló élményben részed, és el sem tudod képzelni a helyzetet. Az ember ilyenkor nem csendben akar maradni (fõleg ha érzi, hogy a beszélgetéssel eltölthetõ idõ véges), hanem éppen ellenkezõleg, szeretné a lehetõ legjobban kitárni magát, és a másik fél gondolataiból, viselkedésébõl, "szellemébõl" annyit magába szívni, amennyit csak lehetséges. Ez pedig csak úgy mûködik – fõleg vadidegenek között –, ha csapongva érintenek mindenféle témát, aminek egy része így lehet hogy közhelyesnek tûnik (néha talán számukra is), de ettõl függetlenül élvezik, hogy végre él az agyuk (ha úgy tetszik, szellemük) is, nem csak a testük. Tudod milyen felszabadító egy olyan emberrel találkozni, akivel ez lehetségessé válik? Akivel talán sok év lefojtottság után végre egyenrangú félként tudsz beszélgetni, aki felpezsdíti a gondolataidat, elõhozza a régi emlékeidet, aki mellett tényleg úgy érzed, hogy ember vagy, nem csak egy ösztönlény? Nekem volt már hasonló, 4-5 órás élményem, és annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy soha nem fogom elfelejteni.

Hogy mindez filmélvezetileg talán nem különösebben izgalmas egyesek szemében? Ezt el tudom fogadni, meg tudom értei, hiszen a való élet is általában unalmasnak, átlagosnak tûnik külsõ szemlélõ számára. A film zsenialitása pedig itt mutatkozik meg a legjobban: a fõszereplõk látszólag egyszerû, mindennapi, hús-vér emberek, világmegváltó tervek, nagy drámai megmozdulások nélkül. Mégis, egymás számára, egymás lelkét felfedezve legnagyobb kalandjukat élték át ez alatt az egy éjszaka alatt. És ez csak beszélgetés, rengeteg beszélgetés által lehetséges.

Ám hogy végül tényszerûen is cáfoljam azt, amit írtál, számtalanszor érzékletesen szemlélteti a film a „pillanatnyi csend” szerepét. *** SPOILER *** Legszebb példa erre a lemezjátszós jelenet, de még több példát is lehetne találni. *** SPOILER OFF *** Ennél hosszabb csend, percekig tartó „lelkek beszélgetése” (hogy a te szavaiddal éljek) egyszerûen elképzelhetetlen hasonló helyzetben, idegen emberek között, akik szomjaznak egymás minden szavára, minden gondolatára, minden érzésére. Elképzelhetõ egy 10 éve fennálló házasságban, ahol a felek már tényleg mindent tudnak egymásról, és nem vitatom, hogy ennek is megvan a maga szépsége. De ez a film nem errõl szól.

Számomra ez az egyik legkülönlegesebb, legszebb, legõszintébb romantikus film volt, amit valaha láttam, és nem is bánom, hogy csak most néztem meg elõször. 20 évvel ezelõtt nem lettem volna képes értékelni, mert még gyerek voltam. :) Sajnálom, hogy neked nem tetszett, de ilyen maga az élet is. Nem akarom senkire ráerõltetni a véleményem, de annyit talán elérhetek, hogy MINDENKI adjon egy esélyt ennek a filmnek, mert nem tudhatod, mit ad neked.
szavazat: 2/10 2014 nov. 09. - 23:00:04
2014 nov. 09. - 23:00:04
Igazad van ,-végig azon töprengtem,hogy mi zavar ....az állandó duma .....,- a sok semmitmondó puffogtató frázis

- a csend hiányzott az a nyugodt egymásra nézõs mosolygós ,- mire gondolsz ? megkérdezõs ,- közösen olvasós csend.
( amikor a lelkek beszélgetnek egymással )


ezek hiánya miatt ez nagyon gyenge film....


bántóan semmitmondó......

2.
szavazat: 10/10 2014 szept. 29. - 15:05:18
2014 szept. 29. - 15:05:18
Gyorsan szeretném leszögezni, hogy ezt a filmet csak eredeti hanggal szabad nézni (feliratosan, ha úgy tetszik). Elkezdtem szinkronosan is, de merõ borzalom, ráadásul sok dolgot nem is tud visszaadni.

Órási hatással volt rám a film. Pedig a cím és plakát alapján valami csöpögõs giccsre számítottam elõzõleg, de nagyon nem az. Tényleg a hitelességében és õszinteségében rejlik az ereje, valamint azokban az apró részletekben, melyeknek Linklater a mestere. És akkor a színészekrõl nem is beszéltünk egy szót sem, akik nagyon sok ponton azonosulható karaktereket hoznak, remek játékkal. A trilógia másik két része is kiváló, de a koromból fakadóan ez áll hozzám legközelebb. :) Igazából nem szoktam a pontokkal dobálózni, de szerintem a szerelem pont ilyen, és a helyszínek, a zene, a dialógusok, az operatõri munka és az átélhetõség miatt tõlem megkapja a 10-et.

***SPOILER***
Csak az bánt, hogy én sosem tudnék meggyõzni senkit, hogy szálljon le velem a vonatról. :D
***SPOILER VÉGE***
2014 aug. 19. - 18:08:59
2014 aug. 19. - 18:08:59 OFFTOPIC
Jó meglátás! Valóban, az igazi meghittség, ha két ember hallgatni is tud egymás társaságában.
Tiszta idiotizmus, ha két ismerõs találkozik, nincs egymás számára semmi fontos mondanivalójuk, de azért pár
frázist elpuffogtatnak. Ennek a szituációnak a csimborasszója, amikor pl. egy munkahelyen rövid idõn belül többször is összefutnak és akkor jönnek az olyan szörnyû elmésségek, hogy "ha még egyszer találkozunk, fizetsz!"
2014 aug. 19. - 08:30:33
2014 aug. 19. - 08:30:33
Love story meg a Szerelmünk lapjai sokkal olcsóbb, giccsesebb kategória, nem említhetõek ezzel a filmmel egy lapon. A Before sunrise-ban nekem az tetszik, hogy semmit nem akar a szádon legyömöszölni, mint az általad említett filmek. Nincs nagy összeborulás meg könnyek a végén, se közben, végig azt éreztem, hogy pont olyan az egész, mint amikor én is szerelmes voltam. Ha ez nem életszagú neked, akkor nem tudom, mi az (no offense).
szavazat: 1/10 2014 júl. 30. - 18:26:00
2014 júl. 30. - 18:26:00
nekem nem tetszett, unalmas végtelenül
szavazat: 10/10 2014 júl. 28. - 09:39:59
2014 júl. 28. - 09:39:59
Szerintem is az egyik legjobb romantikus film. Nagyon is életszagú, én azt hittem ilyesmibe bárki bele tudja élni magát, de nyilván vannak akik sosem utaznak sehova, pláne nem egyedül. Persze biztos unalmas is lehet bizonyos embertípusoknak hogy beszélgetnek végig egy filmben, dehát pár óra alatt minnél többet akarnak kapni a másikból, hiszen valószínûleg soha sem látják egymást újra (nincs pénz, mobil, facebook!)Szerintem ez érthetõ, és ettõl lesz valósághû, mert bárkivel megtörténhet. Unalmasabb lenne ha csak néznék egymást mint Charles Bronson és a banditák :D
Amúgy meg a színészek szerintem marhajól nyomják, teljesen felszabadultan játszanak ehhez kell az igazi tehetség.

Pont a napokban láttam Wentworth Miller-t egy hasonló szerepkörben és végig érzõdött rajta, hogy feszeng a kamera miatt, hát nagyon ügyes koma :D
2013 dec. 02. - 13:08:09
2013 dec. 02. - 13:08:09
Nem áll szándékomban megvédeni Bercit de úgy gondolom az érzelmi intelligencia nem korfüggõ. Ha egy tizenéves nekiül egy ilyesféle filmnek akkor gyaníthatóan nem a lézerkardokat hiányolja majd hanem az életszagúságot, és ez az ami ebbõl a filmbõl erõsen hiányzott, kb. mint a széthájpolt love storyból meg a szerelmünk lapjaiból, az kb. ugyanez a szint nekem.
2013 dec. 02. - 12:57:19
2013 dec. 02. - 12:57:19
egy film azoknak akik szerint attól teljes az élet, hogy a nap 24 óráját végigpofázzák valakivel orrvérzésig. Pedig az igazi az amikor úgy tudtok csendben ülni egymás mellett, hogy semmiféle kínos érzés nem kerülget senkit csak a teljes elfogadás. A filmben szereplõ pár a verbalitásra van kihegyezve, meghallnának ha csak két percig kellene szó nélkül a másikkal lenni, tipikusan az a viszony amit közlési vágy, a lelki exibicionizmus tart életben és ha már nincs mit mondaniuk egymásnak kiürül a kapcsolatuk.
szavazat: 10/10 2013 okt. 13. - 13:29:37
2013 okt. 13. - 13:29:37
Romantikus filmek közül ez (és a folytatása) a legjobb, amit életemben láttam. Erre a filmre rá kell hangolódni, aki képes erre, az élvezni fogja.
Gyakorlatilag semmi nem történik benne és mégis minden. Meg kell nézni!
2013 szept. 29. - 01:47:58
2013 szept. 29. - 01:47:58
Ez egy felnõtteknek szóló film, szóval nõj föl elõbb. A film maga szívbemarkoló, fõleg a 2-ik rész megtekintése után.
szavazat: 4/10 2013 aug. 30. - 00:21:40
2013 aug. 30. - 00:21:40
Retttenetesennnnnn borzalmas film, Atyaisten, annyira, de annyira bugyuta a történetvezetése, a karakterek az elején, még érdekesek, aztán egy idõ után a sok-sok párbeszéd miatt nagyon kiszámíthatóvá, és idegesítõvé válnak, alapvetõen nincs bajom, a sok párbeszéddel tarkított filmekkel. A mûvészet nagymesterének számító, Tarantino munkáit is szeretem, abban viszont ezzel a filmmel ellentétben, a párbeszédeknek, van pozitív és negatív amplitúdója, ez meg olyan tökéletesen egysíkú, lassan, csendesen csordogáló, hogy jobbnak láttam a film közepén felpofozni saját magam el ne aludjak rajta. Pozitívumként feltudnám sorolni az operatõri munkát, és a képek is egészen szépek benne, az is külön tetszik benne, hogy nincs túl sok vágás, remekül illik a lassú cselekményhez, ami valamikor ugyan vontatott, de ehhez a szerelmes témához tökéletesen illik. A színészek munkája inkább közepes, mintsem jó lenne. Jah igen még egy pár szót a film egy fontos gócpontjának számító párbeszédekrõl, ami úgy gondolom, remek......... lenne , ha nem tarkítaná, egy-egy -Hé legyen rebeka az elsõ közös kislányunk neve.-Jahjj nemár, én kisfiút szeretnék.-Jahjj ez az elsõ veszekedésünk,-Jahjj tényleg!! Deszupcsi!!,( mindez 2 óra ismeretség után, ami szerintem abszolút irreálissá teszi a filmet, és még mielõtt valaki le érzéketlen tuskózna, tudom mi az a szerelem, voltam már), színtû, szörnyen ciki, és kínos részekkel., Összességében irreálisnak tartom a filmet, ezért is nem tudom átérezni, és nemtudok azonosulni egyikõjükkel sem, továbbá nem értem a filmmel kapcsolatban a kult státuszt sem, ha unatkozni akarsz nézd meg, ha nem messze kerüld el!! 10/4
2012 júl. 25. - 12:19:31
2012 júl. 25. - 12:19:31
A kettõ még jobb is, mint az ez. De mind a kettõ hasonlóan zseniális!
szavazat: 10/10 2012 júl. 24. - 17:45:31
2012 júl. 24. - 17:45:31
ooh de jó kis film:))
Összes hozzászólás