Mindennapi tudomány VI.: Kőkorszaki apokalipszis

Bakancslistához adom
Stone Age Apocalypse
dokumentumfilm

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

75 ezer évvel ezelőtt egy, a mai Toba-tó (Szumátra) területén lezajlott szuperkitörés több mint 800 köbkilométernyi vulkáni hamut szórt szét mintegy 2,5 millió négyzetkilométeres területen. Az erupció drámai pillanatait könnyen el tudjuk képzelni. De vajon milyen hosszú távú hatásai voltak az utóbbi kétmillió év legkatasztrofálisabb vulkánkitörésének az élővilágra - és azon belül az emberre - nézve? Igaz lenne az a meghökkentő elmélet, mely szerint az emberiség létszáma néhány ezer főre csökkent, s az egész faj túlélése veszélybe került? És milyenek az esélyei egy újabb szuperkitörésnek a Földön? A látványos film egyebek mellett ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ.

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
pozsizsuzsi 2010 jan. 20. - 10:37:45 Előzmény harom
Darwin és a "csillagászok" nem zavarják egymás köreit, és nem is zárják ki eddig egymás tételeit.
harom 2009 ápr. 03. - 16:38:52
Mindig csodálattal adóztam a csatornáknál dolgozó "mûsorbeosztók" elõtt. Hogy lehet három óránként, majd másnap délben leadni? Nem lehetne valami heti rendszerességgel ismételni, mint más mûsoroknál?
Ki találhattaa ezt így ki?....
:-)
Amúgy mostanában egyre gyakrabban esik szó az "Ádám-elmélet" kapcsán errõl a témáról. A végén még kiderül, hogy mindenkinek egyszerre igaza van: a Bibliának, mely szerint hatezer éve teremtõdött a világ, Darwinnak, aki szerint hosszú evolúciós folyamatok alakítják az egészet, és a csillagászoknak, akik szerint már 4,5 milliárd éve keringünk a Nap körül. Csak mindenki más oldalról közelíti meg ugyanazt... :-)
F.
Feketepéter 2009 márc. 08. - 08:03:28
Ezen sorozat keretében volt már szó a globális katasztrófákról, mely majdnak kiirtotta az életet a földön abban elmondták, hogy a Yellowstone alatt található szuprevulkán már egyszer kitört és jelentõsen befolyásolta a klímát. Ettõl egy súlyosabb "kitörés" volt illetve kitörés nem csak magma folyt ki a felszínre és a felszabaduló gázok hazavágták a légkört és az élet 95%-át kiírtotta.
kocamama 2008 dec. 15. - 12:56:59
Olvastam anno valamikor a Toba katasztrófáról, talán az eddigi legnagyobb volt.