Miss Marple - Éjféltájt

Bakancslistához adom
Marple: Towards Zero
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol krimi, 93 perc, 2007

Értékelés:

57 szavazatból
Szerinted?

Frederick Treves, az idős jogász a következőket mondja Miss Marple-nek: "Szeretem a jó detektívregényeket. De, tudják, egyik sem a megfelelő momentummal kezdődik! Folyton a gyilkossággal kezdik. Pedig a gyilkosság már a vége. A történet már jóval előbb elkezdődik... olykor évekkel előbb... Mindazon okokkal és eseményekkel, melyek egyszer csak bizonyos embereket egy bizonyos időben, s egy bizonyos helyen összehoznak." A tökéletes Agatha Christie-féle krimirecepthez már nem is kell más ezeknek a bizonyos személyeknek a részéről, mint némi pénzsóvárság, féltékenység és rengeteg gyűlölet.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Miss Jane Marple
Frederick Treves
Audrey Strange
Thomas Royde
Kay Strange
Ted Latimer
Nevile Strange

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Olsvay Endre 2020 jan. 31. - 13:20:51 Előzmény mérlegelõ
Hála az »MTVA Archívumának« (feltöltötték a rádióújságokat számonként: így elérhetőek), pontosíthatjuk a – múltkor emlegetett – Szirtes Tamás rendezte jó színvonalú, kétrészes magyar tévéjátékváltozat szereposztását (bem. 1978. ápr. 8-9.):
Ted Latimer — Székhelyi József (nem Lukács S.)!
Thomas Royde — Koltai János
Mary Aldin — Drahota Andrea.
9/10
Dolly17 2019 máj. 28. - 20:14:14 9/10
Nekem tetszett. A Miss Marple-t játszó színésznő nem teljesen hitelesen hozza a karaktert, de ennek ellenére is jó film.
8/10
-greghouse- 2012 nov. 24. - 22:22:26 8/10
Nem tudom, milyen lehet "szûz" szemmel nézni, tehát aki nem ismeri a történetet. De szerintem nem tartozik a legjobbjai közé. Kétségtelen, hogy magát a gyilkosság lebonyolításának ötletét már nagyon sokan feldolgozták, ahogy más A. Ch. ötleteket is (ABC gyilkosságok, stb.), de olyan érzésem volt, mintha már elég korán rájön a megoldásra aki szereti és ismeri a krimiket, még ha pont ezt nem is olvasta/látta. Elég egyértelmûnek tûnik.
De lehet, hogy pont azért, mert sokan feldolgozták ezt a tipusú gyilkosságot.
Mint film különösebben nem túl izgalmas - de azért arra jó volt, hogy ne kelljen a Zikszfaktort nézni.
LexH 2012 máj. 20. - 07:18:54
Az eredeti mûben nem szerepel Miss Marple, de a forgatókönyvíró jól belepasszírozta. (Fölhívnám a figyelmet a regényben és filmben egyaránt rendkívül drámai zárójelenetre!)
tvtvtv 2011 márc. 19. - 19:05:03 Előzmény tvtvtv
Every so often comes along a person so made for the role - Joan Hickson is to Marple as Jerym Brett is to Sherlock Holmes. Not taking anything from their other roles it's as tho hey were bred for them.
tvtvtv 2009 márc. 31. - 14:37:01 Előzmény olvaso15
Õ volt - filmjeiben ma is - egyik kedvelt
szinészünk...
olvaso15 2009 febr. 23. - 09:27:24
Az Éjféltájt egy különlegesen jó történet Agatha Ch. tollából. Persze, leginkább akkor élvezhetõ, ha az ember magát a puszta gyilkosságot "mellékesnek" tekinti, csak egy mindenki számára látható ténynek, de fontosabb számára a pszichológiai háttér, a miértek és az emberek.

Egy ember, aki a felszínen megjátssza a teljesen normális, vidám,gáláns, gondtalan és laza úriembert - a mélyben a gyûlölet õrültje, klasszikus pszichopata. És mert az a fixa ideája; a birtokának tekintett embert nem képes és nem hajlandó elengedni, inkább megöli, mintsem, hogy másénak vagy szabadnak tudja. És nem akaráhogyan öli meg! Egy ártatlan embert bûnösként ítéltek volna el olyan bûnökért, amelyeket valójában más követett el, az, aki kötélen akarta látni az áldozatát.

Ezt a motívumot többször is feldolgozta; pl. a Nemezis-ben. (Nekem ez a kedvencem AC-tól) Ott Miss Marple-t Joan Hickson játssza, akit valóban A. C. választott ki a szerepre - és szerintem is messze a legjobb Miss Marple az eddiek közül. De ha egyszer meghalt, akkor nincs mit tenni...Szerencsére, megmaradtak a filmjei.
22nevada22 2009 febr. 21. - 22:45:04 Előzmény tvtvtv
A két-három legutóbbi Poirot-történet egyszerûen borzasztó volt, tényleg alig emlékeztettek az eredeti sztorikra. Az Éjféltájt-ot nem olvastam könyvben, úgyhogy (legalábbis ilyen szempontból) érdeklõdéssel nézem. Illetve nézném - ha lehetne tudni, hogy mikor adják ennek a kétrészes filmnek a következõ részét. :-(
Geraldine McEwantõl én is sírógörcsöt kapok, igaza volt annak, aki azt írta, hogy "debil". Joan Hickson igen jól alakította az elegáns, magas(!), karcsú(!), kifogástalan modorú, konzervatív idõs hölgyet, és én is úgy tudom, hogy maga A. C. választotta ki Hicksont a szerepre.
offtopic
tvtvtv 2009 febr. 21. - 19:23:47 Előzmény ZARA
Már a korábbi epizódoknál kialakult az a véleményem,hogy köszönõ viszonyban sincsenek
ezek az eredeti mûvekkel.Elõrebocsájtom,hogy a legtöbb megfilmesítésnél ilyasmi elõfordul.
De azt feleslegesnek tartom,hogy egy aprócska történetet így "felvizezzenek" csak azért,hogy
két hétvégi estét valahogy,gyengécskén,soványan,
diétásan megtöltsenek.Szegény fõszereplõre így is nagy a teher,kínlódik vele.
Ahogy a tv-kanális is...vergõdik...
shybuja 2009 febr. 21. - 18:38:55
Mivel én is A.C. rajongója vagyok bevallom õszintén én annyira boldog vagyok hogy legalább valamelyik csatorna lejátssza a krimit ráadásul legalább egyszerre és nem külön cincálva az meg kánaán mellé hogy nincs reklám:-) nem bánom ki MM. Bár én Poirot szeretewm igazán:-)
zria 2009 febr. 21. - 18:06:51 Előzmény neeta
Nem tudom, hogy miért cserélték le az elõzõ Miss Marple-t erre a mostanira, de az elsõ perctõl kezdve nem volt szimpatikus. Nem tudok belefelejtkezni a filmbe, mint régebben, annyira érzõdik, hogy nem neki való a szerep. Szóval elszúrták ezzel a piszkafával az egészet.
neeta 2009 febr. 21. - 16:26:16
Teljesen egyetértek. Nagy AC rajongó vagyok, de az utóbbi idõben készült filmek teljesen elrontják a könyveket. Miért akar valaki egy jó történetbõl a változtatásokkal rossz forgatókönyvet készíteni, fogalmam sincs.
A korábbi filmekben játszó Joan Hickson nagyon jó volt, a mostanitól a kedvem is elmegy.
Egyébként ha láttátok az elmúlt 3 hét m1-es Poirot filmjeit, hát katasztrófa. Totál megváltoztatták a könyveket!!!!!!Pedig a legjobb könyvek egyikei voltak...
sandycat 2009 febr. 21. - 11:26:01
Pedig ha ezekbõl a történetekbõl sem tud valaki filmet írni, akkor mibõl???
ZARA 2009 febr. 21. - 08:07:10 Előzmény Szilvi80
Nos ez a Miss Marple valóban egy ZERO:)))
Iszonyat...ettõl a "színésznõtõl" el megy a kedvem a filmtõl...
Szerintem is a filmes változatai Aghata C.-nek sajnos vérszegények...
Szilvi80 2009 febr. 19. - 15:03:26
Sztem Miss Marple történetei filmen kifejezetten unalmasak! Könyvben nagyon szeretem õket, mert bájos, és imádom azt az angliai falusi-élet feelinget, és vhogy izginek is tûnik, de a filmek... nekem egyik MM sem tetszett eddig filmen, amennyire vissza tudok emlékezni. Bár erre a könyvre most konkrétan nem emlékszem (ahogy a nagy részükre sem, pedig talán az összes megvan és olvastam is õket), és a filmet sem láttam még...
sandycat 2009 febr. 19. - 13:34:35 Előzmény csibilla
Milyen igaz ! ... sõt meghamisítani pláne nem kellene. Egyébként ettõl a filmtõl függetlenül...ettõl a Miss Marpletól a hideg ráz...az egy dolog, hogy nem az a tüchtig, régivású öreg hölgy, akinek A.C. megírta, de ráadásul sokszor kifejezetten debilnek tûnik, pedig a karakter nagyon nem az. Egy színésznõ pedig (már ha képes rá) ne önmaggát adja, hanem a karaktert és csak annyira saját felfogása szerint, ami még abba belefér.
mérlegelõ 2008 okt. 21. - 19:18:46 Előzmény May113
Kedves May - örülök, hogy valaki emlékszik és említi az 1979-es magyar TV-változatot! Valóban nincs róla info, még a magyar szerkesztésû A. Ch.-enciklopédiában sem! /Pedig minimum illene.../ - Viszont engedd meg, hogy korrigáljalak: Audrey-t Sunyovszky Szilvia, Nevile-t Tordy Géza játszotta! Lukács S. Latimer volt - Andai Györgyi pedig Kay, Komlós Juci Lady Tressilian, Szilágyi Tibor Battle felügyelõ és Benkõ Gyula Treves. - Nagyon jó volt, ezért is ragadt meg bennem ennyi részlete. (Mindazonáltal - saját bejáratú véleményem: eme újabb Miss Marple-sorozatból még az egyik legelfogadhatóbb epizód - persze ez már a "relativitáselmélet" hatáskörébe tartozik.)
2/10
May113 2008 okt. 02. - 23:34:07 2/10 Előzmény Sblessed
Az írónõ nem is írta bele ebbe a történetbe miss Marple-t, a könyvben Battle felügyelõ nyomoz. Szegény Agatha foroghat a sírjában!

Egyébként ezt a mûvét valamikor nagyon régen feldolgozta a magyar TV (1980 körül), halász Judit volt Audrey, Lukács Sándor Nevile. A többi szereplõre már nem emlékszem, de arra igen, hogy szinte tökéletesen sikerült visszaadni a könyv hangulatát. Sajnos, sehol nem találtam róla információt a neten:(
Sblessed 2008 szept. 14. - 19:54:27
Maga a figura problémás. Mivel nem rendõr és nem is magánnyomozó, ezért sok érdemleges történésnél nem lehet ott. Gyakran mások elõadásából értesül dolgokról, illetve gyakran hallgatózik. Ezek elég erõltetett megoldások egy nyomozás során. Egy-egy alkalommal elmegy, de így sorozatként, illetve erre építeni egy karaktert, elég merész húzás, s szerintem nem is jött be az írónõnek. Itt most nem arra gondolok, hogy nem lett sikeres ez a figura, hanem arra, hogy ez a legkevésbé hiteles szerepõlõje írásainak.
9/10
Les 2008 szept. 14. - 19:12:23 9/10
Nekem egyszerûen tetszett.
Összes hozzászólás