Mogambo

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus kalandfilm, 111 perc, 1953

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Victor állatbefogással foglalkozik Afrika szavannáin. A sors hamarosan két hölgyet is az útjába sodor: a szabadszájú és talpraesett Kellyt, valamint a finomlelkű Lindát, aki antropológus férjét kíséri kutatóútján. A magányos Viktor nehéz választás elé kerül. Egy fantasztikus hármas: Clark Gable, Grace Kelly és Ava Gardner alakítja ennek a klasszikus szerelmi háromszögnek a résztvevőit, a rendezést pedig a kalandfilmek legavatottabb mestere, a négyszeres Oscar-díjas John Ford jegyzi.

Stáblista:

Szereplők

Victor Marswell
Eloise Y. Kelly
Linda Nordley
Donald Nordley
John Brown-Pryce

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1954
    Legjobb női mellékszereplő: Grace Kelly
  • Oscar-díj

    1954
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Grace Kelly

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
sflkjs 2020 máj. 03. - 20:44:50 1/10
Valljuk be, jól megfuttattak két jó csajt egy kivènhedt kappanra. Ennek a filmnek az eredetije a Vérvörös homok (Red Dust), amit 1932-ben készítettek és aminek szintèn Gable volt a főszereplője. Akkora király volt, hogy 21 évvel később még mindig megengedhették maguknak, hogy ugyanazt a szerepet eljátssza... Spencer Tracey ki volt akadva, hogy Gable sokkal nagyobb sztár volt, mint ő, mikor "egy papírzacskóból sem tudná magát kiszínészkedni". Mai szemmel nézve iszonyú ez a felállás a filmben, Gable meg a kèt csaj, akik a lànyai lehetnènek.
A film amúgy se nem jó, se nem rossz, mondjuk elmegy. Ava nem a kedvencem, de ebben a szerepben megnevettetett, jól csinálta. Persze Tóth Enikő szinkronja is kellett hozzá.
Gable-nek ez a szinkron szuperjó, az Elfújta a szélben is ugyanez volt. A valóságban nincsen ilyen szép, zengő hangja.
Kelly ekkor màr túl volt a legszebb korszakán, pedig még fiatal volt. Elég uncsi volt a karaktere.
A vège kiszámítható volt, bàr gàz szerintem.
Ezüstliliom 2008 márc. 02. - 16:16:11
Igazad van. Nem illett hozzá az a viselkedés. Minden esetre nekem szimpatikusabb a Gardner féle nõi alkat, mint a Kelly féle.
Ezüstliliom 2008 márc. 02. - 16:13:48
Miért?
zszoltan 2008 márc. 02. - 16:08:02 Előzmény Ezüstliliom
Bevalljuk. :) Sõt! De azon ne lepõdj meg nagyon, ha chief Brody nem csatlakozik a vallomáshoz. ;)
zszoltan 2008 márc. 02. - 16:06:44
Na igen! Úgy tûnik, akkoriban ez volt a divat a filmekben. Pedig szerintem a Gardner által játszott lány temperamentumához egyáltalán nem illett az ilyen szerelmi jelenet (inkább a végén a 'borozgatós' 'hozzáállás').

Akkor az elefánt-hadmûvelet elérte célját, szerintem minden nézõnél. :D Mivel én semmi más szerepét nem láttam, de amit játszott, az nekem is tetszett. :) (Még csak nem is frissen fogták be, mint az orrszarvút.)
Zitike 2008 márc. 02. - 09:56:33
Nekem az a rész tetszik, ahol Victor felvilágosítja a lányokat a csiklómetszésrõl -- Gardner meg felborul :-)
Ezüstliliom 2008 márc. 01. - 22:18:50
Grace Kelly... Azért fiúk valljátok be! Ava Gardner se volt rossz, nem?;)
zszoltan 2007 szept. 05. - 17:47:13
:) Nem az utolsó két percre gondoltam, hanem mondjuk az utolsó fél órára. Mert gyanítom, hogy az illetõ már nem ért el a csónakok indulásáig sem.
Newcastle United 2007 szept. 05. - 17:35:16 Előzmény zszoltan
A vége?:) Nekem az lett a legsablonosabb. Amúgy én általába véve szeretem a régi filmeket, van valamilyen varázsuk. Bár igy meg lehet, hogy néha felértékelem õket. A Mogambo sztorija tényleg kicsit sablonos volt mai szemmel, szerelmi háromszög, a nagy drámai fordulatok is hiányoztak belõle, de a szavanna és a fõszereplõ trió miatt érdemes megnézni.
zszoltan 2007 szept. 01. - 19:21:12 Előzmény n-kitti
Pedig a vége volt a legjobb. Szerintem megéri majd pótolni valamikor.
Kicsit félve ültem neki ennek a viszonylag régi filmnek. Általában elég laposak szoktak lenni mai szemmel nézve. De a fõszereplõk miatt végülis rászántam magam. Nem bántam meg.
Nincs benne semmi extra a szerelmi háromszög kidolgozása során. Sõt, néha már túlzottan is kiszámítható. Viszont a kellemes történet, és a jellemek elég jó ábrázolása kárpótol minket.
És persze a szép képek az érintetlen és a megérintett afrikai vadonról.
Az elsõ megnézés izgalmát leszámítva úgy becsülöm, kiemelkedik a közepes filmek közül.

Forma:3 + Tartalom:2
6/10
n-kitti 2007 aug. 27. - 11:22:12
Grace Kelly csodálatos! Bár nem láttam végig a filmet, de nagyon jó. Clark Gable az Elfújta a szélbõl volt ismerõs, Grace Kelly-t pedig a Hattyúban láttam már. Mindketten lenyûgöztek!