Mystery Train

Bakancslistához adom
amerikai-japán akció-vígjáték, 113 perc, 1989

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Egyetlen nap játszódik a történet Elvis Presley szülővárosában, Memphisben. Különös figurák szállnak meg a lepukkant szállodában. Egy japán párocska, Jun és Mitsuko a világhírű énekes nyomát kutatja. Luisa, a fiatal olasz özvegyasszony, aki a halott férje hazaszállítását intézi, szellemet lát. Egy amerikai lány szakít az angol barátjával, mire az randalírozni kezd a haverjaival. A rendezőt az emberek közötti kapcsolat izgatja. Bár a sors összehozza a szereplőket, nem alakul ki köztük semmilyen kapcsolat.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1989
    Arany Pálma jelölés: Jim Jarmusch

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan 2017 febr. 02. - 23:07:46
Az Éjszaka a földön jobb volt. (úgy emlékszem)

Ez túl lassú, és egyik történet sem tetszett.
9/10
fantyoyo 2015 júl. 22. - 10:15:47 9/10
screamin jay hawkins és joe strummer miatt különösen szeretem
F_E_B 2010 márc. 08. - 15:15:11 Előzmény efes
Csak egy pisztolyos csákó volt a filmben, nem? ;)
Sztrogacsev 2008 ápr. 19. - 01:48:27
Nekem nagyon bejött a film! Nem tudok aludni, jár az agyam... szeretem az ilyen filmeket, amik elgondolkodtatnak!
Megpróbálom megfogalmazni a bennem kavargó gondolatokat. A filmrõl maga az élet jut az eszembe. Az életünk megállíthatatlanul halad elõre (mint a vonat) és vannak benne fontos, vagy kevésbé lényeges állomások, majd új irányba indulunk tovább magunk mögött hagyva az állomást és életünk robog tovább. (most eszembe jutott Demjénnek a Szerelemvonat c. száma :) (Trosten Hagerstrand svéd geográfus, az idõföldrazj irányzatának megalkotója is hasonló dolgokat tanulmányoz: az emberi életutat. 3 dimenziós koordináta tengelyen szépen lehet ábrázolni az egyes életutakat (x,y tengely a térbeli koordináták, z függõleges tengely az idõ) melyek bizonyos pontokon összekapcsolódnak, majd ismét elválnak. Pl. egy általános iskolai osztály esetében 30-40 életpálya egy ideig egybe fonódik, majd elválik (ballagáskor)) rengeteg életút van és mind különbözik egymástól, mondhatnánk: nem vagyunk egyformák. mégis sokszor nem is sejtjük, de vannak bennünk közös dolgok, egy élmény, egy hely, egy ember... stb. ha a véletlen úgy hozza szóba elegyedünk egymással, ha nem elmegyünk egymás mellett.
A másik ami eszembe jutott az a "helyhez" való viszonyulás kérdése: van aki meg szeretné látogatni, vágyik oda, van aki csak a véletlen folytán átuzaóként kerül oda, van aki elszeretné hagyni, és van akinek el kell hagynia. (ilyen szempontból is jó a film felépítése) Ugyanígy, Elvis tekinthetõ a "hely szellemének" (a hely egyedi jellemzõinek az összessége), ami mindenkit másképp érint meg: van aki csodálja, van aki saját érdekeiben felhasználja, van aki a hatása alá kerül, van aki közömbös iránta, és van aki ki nem állhatja...
A Hotel is szimbolikus egyfajta menedék, melyet mindenki másképp fog fel: van aki maga választja, van aki bemenekül mert nem lát más kiutat, van aki segítséget kér de nem kap , van aki segítséget kér és kap...
akárcsak a pisztolylövéshez való viszonyulás. mindenki másképp áll hozzá egy eseményhez....
vég következtetés: mindannyan különbözünk egymástól, de mégis lehetnek bennünk közös dolgok, még ha nem is sejtjük.

végezetül álljon itt egy idézet Hagerstrandtól: "... mindegy azonban, hogy gazdagok vagyunk vagy szegények; az ember valójában egy 24 órás szükségletrendszer által szabályozott állatfaj, és ebbõl a ketrecbõl senki nem törhet ki."
Arruabarrena 2008 ápr. 18. - 21:12:45 Előzmény bridzs
Jarmusch érdekes. Hogy hiányoznak manapság az ilyen üde színfoltok,hogy közhelyszerû legyek. Nekem a Florida annyira nem jött be. Nektek mi tetszett?
9/10
efes 2008 ápr. 18. - 19:26:44 9/10
Bármi témába vágót, véleményt, kérdést, érdekességet. Kerülendõ a spoiler=filmbeli poénok, csattanók, a történet különféle csavarodásainak lelövése.
bridzs 2008 ápr. 18. - 19:24:53
Én még nem nagyon sejtem, itt miket szokás írogatni, de ha valaki fölvilágosít, szívesen veszem: az értékek rajongóinak szeretettel
9/10
efes 2008 ápr. 18. - 18:26:30 9/10
Akkor én meg arra hívnám fel a figyelmet, hogy Johnny (az egyik pisztolyos csávó) szerepében Joe Strummert láthatjuk, aki a Clash nevû fenomenális zenekar énekese volt, és 2002 óta már nincs köztünk.
Bertram Klamp 2008 ápr. 18. - 15:01:03 Előzmény bridzs
Szintén új vagyok még itt, de már korábban is osztályoztam a filmeket: magamban, a WC-n, fürdõkádban etc...Mondhatom, hogy nem szoktam szórni a pontokat, de idén két 10-est is kiosztottam: az egyiket a "Florida, a paradicsom" kapta. Ha ez a film fele annyira jó lesz, már megéri megnézni!
bridzs 2008 ápr. 18. - 11:42:55 Előzmény perry
Szia Perry!
Én bár még új vagyok itt, megragadott a filmajánlód, ha lesz idõm, meg is fogom nézni – már mint a filmet.
El kell ismerni, igen színvonalasan fogalmazol. Üdv
Lbándi 2008 ápr. 18. - 11:34:53
Az összes filmje jó,ez pedig különösen.
erdling 2008 ápr. 18. - 07:52:58 Előzmény perry
Az egyik legzseniálisabb film ever :)
Isteni a japó pár, a srác a sérójával, ahogy elpakolják a szállodai cuccost, és ehhez felveszik az összes pólójukat, stb, stb...
alex4427 2008 ápr. 04. - 10:46:07
Csatlakozom!:)
Az éjszakai portás szerepében az a fenomenális Sreamin' Jay Hawkins, akinek az "I put on spell on You" c. elképesztõ számát a "Florida, a paradicsom"-ban hallhatjuk Bálint Eszter magnójából, jó párszor!
Ez utóbbi Jarmusch film, ma este: m2!
perry 2008 ápr. 04. - 10:30:27
Azon kevés Jarmusch mozihoz tartozik mely nincs tele a rendezõre jellemzõ képi szimbolikával és
egyszerû gondolatokat közöl, bár ez Jarmuschnál soha sem "egyszerû".
Emberek sodródnak egymáshoz látszatra, véletlenül "a szállodában" de lehet a szálloda = az élettel is azonos. Mi is találkozunk, elválunk, szeretünk, élünk vagy meghalunk tetszés szerint.:) Csak átutazók vagyunk és párkák fonják sorsaink fonalát. Aztán átmegyünk a "forgó ajtón" és lehet belõlünk magyar rabló, magyar Elis fan,
magyar bánatos szerelmes, de még bölcs magyar éjszakai portás páros is.
Szóval, szerelmetes lelkeim nézzétek meg Jarmusch filmjét.