Ne ébreszd fel az alvó zsarut!

Bakancslistához adom
Ne réveillez pas un flic qui dort
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia krimi, 93 perc, 1988

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Grindel felügyelő nehéz problémával találja magát szemben: fel kell göngyölítenie a rendőrségen belül megalakult titkos szervezetet, amely kegyetlen módon kivégez minden olyan bűnözőt, akik kisiklottak az igazságszolgáltatás kezéből. A "halálbrigád" leleplezése során hősünk eljut a fejig, és ezzel saját életét is kockáztatja...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Norbert Szalai 2021 febr. 10. - 13:43:55 7/10
Nem vagyok nagy Delon rajongó,de nekem ez a kedvenc francia zsarufilmek közé tartozik.Ami a sok erőszakos jelenet mellett,ugyan nem túl egyedi módon,de komoly morális kérdésekkel is foglalkozik.
feketevipera 2015 júl. 17. - 21:09:25
Delon egyik legrosszabb filmje az általam látottak közül, unalmas, jellegtelen, klisékbõl összerakott, gyakorlatilag amerikai mintára felépített akármi, bármiféle önálló ötlet nélkül. Azt pedig már csak halkan merem megjegyezni, hogy politikailag "némileg" elfogult, megint elõjön az országot fenyegetõ szélsõjobbos, félig-meddig pszichopata rendõri vezetõk és a talpig böcsületes, természetesen szimpatikusnak és majdnem ártatlannak ábrázolt (baloldali?) figurák kliséje, még az elhagyott hajógyárban (?) kinyírt terrorista baloldali faszit is szinte felmenti a rendezõ és a forgatókönyvíró. Jó pár ilyen film készült már kb. a 60-as évektõl kezdve, és mindegyik az elõretörõ szélsõjobboldali rendõri és állami vezetésrõl vizionált. Arról már nem is beszélve, hogy a rendõrségen belüli "igazságosztó" csapatok témája is elcsépeltté vált a 80-as évek végére, nehéz volt már újat mondani. Úgy érzem, Delon is már leszállóágban volt ekkor, szerintem ezt a filmet is nyomasztónak álmodta meg, de inkább csak a kommersznél is kommerszebb sztori lett belõle, az én szememben nem több egy viszonylag tisztességes iparosmunkánál. A figurák jó része is meglehetõsen egysíkú, pedig azért adódtak drámai helyzetek a filmben. Akárhogy is van, én azért többet vártam volna, nem egy olyan filmet, ami nem tud semmi pluszt hozzátenni az ezerszer látott klisékhez, ráadásul a hasonló zsánerfilmeknek az én szememben van egy buktatójuk. Mégpedig az, hogy elítélik ugyan a "bûnözõ rendõröket", de az alapvetõ problémára nem adnak választ, tudniillik arra, hogy mi van, ha pl. mégiscsak rosszul mûködik az igazságszolgáltatás, és sok bûnözõ megmenekül, hála a rendõrség és a bíróság tehetetlenségének. Ennél tovább sajnos nem nagyon jut egyik sem, és szerintem eléggé egyoldalúan tárgyalják a témát. Ez a film is lehetett volna több ennél, de csak egy közepesre futotta, úgy érzem.
Dalmát 2013 dec. 15. - 17:50:59
Szerintem ez Delon leggyengébb zsarufilmje. Már az elején vagy négy gyilkossággal nyitnak, és sajnos seperc alatt olyan monotonná válik az egész, hogy még a fõszereplõért is elfelejt izgulni az ember.
Tiberio azt írja, hogy Delonnak ez a filmje is inkább a 80-as évekrõl szól. Ezzel nagyon nem értek egyet, mivel gyakorlatilag semmi sincs benne a 80-as évekbõl a fõhõs szupermodell barátnõjének frizuráján és ruháin kívül. Két gyilkosság között épp csak egy kávéra van idõ, magáról a korról szinte semmit nem tudunk meg.
Sajnos még a film egyik legemberibb pillanatát is nagyon elszúrták. Mikor az apuka, akinek a feleségét a körhintánál meglõtték, a gyerekkel a karján panaszkodik a fõhõsnek, a baba jobb lábáról leesik a cipõcske, vágás, a gyerkõc bal lábán nincs cipõ, vágás, Delon visszahúzza a cipõt a gyerek jobb lábára.
Véleményem szerint egyvalaki miatt érdemes megnézni a filmet, és az Alain Delon. Õ a tõle megszokott fanyar humorral hozza a figurát. Michel Serrault bármilyen jó színész, a rosszul megírt szereppel nem nagyon tud mit kezdeni.
ilali 2013 dec. 14. - 23:59:16
***SPOILER***
Mentalitás: lelki hajlam, észjárás, felfogás.

(„Ha valaki vét ellened, rögtön gondold meg, mi a felfogása a jóról és rosszról annak, aki a hibát elkövette. Ha ugyanis sikerült az okot megpillantanod, nem csodálkozol, nem haragszol, hanem inkább szánakozol rajta.” M.A.)
***SPOILER VÉGE***
Diablo72 2013 dec. 14. - 23:24:58
A Kalandorok címû filmet még nem múlta felül nálam másik. A fekete tulipán talán még hasonló élmény.
akkika 2013 dec. 14. - 19:57:40
Szeretem Dölon filmjeit, a játékstílusa különösen tetszik!
Texas Bill 2013 dec. 14. - 07:08:21
Nem szeretem DöLon filmjeit, nem tetszik a játékstílusa sem.
olahmiki1959 2013 dec. 14. - 04:44:46
Na, ez tényleg egy jó film!
10/10
Ayrton Corvus 2008 aug. 18. - 19:17:14 10/10
José Pinhero rendezte, mint a Zsaru Szavát így egy-két hasonlóságot észre lehet venni,de szerintem a film megáll a saját lábán. Delon egyik legdurvább filmje az biztos. Szerintem 20 év elteltével is nagyon jó film.
pimpernel 2008 febr. 28. - 11:34:42
kedvelem Delon filmjeit, fõleg a régieket
goodboy 2008 febr. 28. - 10:19:29
Delon egyik legvéresebb zsarufilmje, aminek a történetét már ezerszer feldolgozták zsaru küzd az olyan zsaruk ellen, akik megbüntetik az olyan bûnözõket, akiket a törvény felmentett. Nem rossz film, de a hiányosságait inkább a brutalitással pótolja és a végén még egy kis csavart is raktak bele.