Nicholas ajándéka

Bakancslistához adom
Nicholas' Gift
olasz-amerikai filmdráma, 86 perc, 1998

Értékelés:

46 szavazatból
Szerinted?

Az amerikai Green házaspár Olaszországban nyaral. Maggie-nek és Regnek két örökmozgó, élénk gyermeke van: Elenor és Nicholas. A család nagyon élvezi az álomnyaralást: megnézik Róma nevezetességeit és a Földközi-tenger partján strandolnak. Amikor elindulnak dél-Olaszországba, a vakáció tragikus fordulatot vesz. Ismeretlen tettesek rálőnek Greenék autójára, amely során Nicholas súlyos fejsérülést szenved. A fiú a klinikai halál állapotába kerül, és kiderül, hogy nincs esély a felépülésére. Hosszas vívódás után a szülők úgy döntenek, felajánlják gyermekük szívét egy átültetésre váró olasz fiúnak. Az eset megosztja a közvéleményt, és médiabotrány tör ki. Egyesek lelkes támogatói a döntésnek, míg mások ellenzik azt. Nicholas ügye nemzetközi szintre emelkedik. Olaszországban és az Egyesült Államokban új törvények születnek a szervátültetésekről.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Tibag05 2014 máj. 04. - 14:46:39 Előzmény vitkovits
"Aki nem fogadja el a halált, bármikor is méretik rá, egészen biztos, hogy rosszul élt."

EZT AKKOR MONDD ha - sors ne adja - a Te gyereked, férjed, szüleid vagy bármely szívednek kedves hozzátartozód életérõ lesz szó!. Részemrõl egyenesen kötelezném minden elhunyt szervdonorrá nyilvánítását! Nekik már úgyis mindegy! Akár tudniuk sem kell róla a hozzátartozóknak! Igenis mentsenek meg minél több életet ha ezen múlik!
ennyi baromságot... 2012 márc. 24. - 08:35:49 Előzmény vitkovits
Bocs, de ez így ökörség! Aki nagyon szereti az életet, miért ne ragaszkodhatna hozzá? Nem lehet mindenki olyan, mint (gondolom) te, meg én...

Nekem ezzel a filmmel két bajom van. Az egyik, hogy a túlzott empatikus készségem miatt nagyon rosszul tudom érezni magam az ilyen filmektõl. A másik, hogy túl gyakran ismétlik.
jhirmann 2011 nov. 02. - 11:03:32 Előzmény vitkovits
Félelmetes, hogy mennyi érzelmi analfabéta létezik kicsiny hazánk területén...Ha még nem vesztettél el semmit és senkit, aki/ami igazán fontos volt a számodra,ha még nem kényszerültél olyan döntésre, ami véglegessé tette számodra a döntésed következményeit, s ha még nem volt gyereked... akkor mirõl beszélsz? Ma már úgy tûnik, ami nem a pénzrõl szól, az patetikus, csupán azért, mert emberi... Ha figyeltél volna, ennek a megtörtént esetnek a hatására születtek új törvények a szervátültetésrõl...! Kíváncsi lennék, ha személyesen, most lennél érintve bármelyik oldalon, akkor mi lenne a véleményed? Hogy a szereplõk intelligens módon reagálnak, ennek nem kéne meglepõnek lennie, szerintem ez volna az alap. A "tragédia" és a "szánalmas" az számomra a sajtó tapintatlansága, holott nem vitatom azt az erõt sem, amely a közvéleményt formálni képes; s ez esetben a film errõl "is" szól. Ahogy arról is,hogy miként kell/lehet embernek maradni...Te tudod???
vitkovits 2011 nov. 01. - 09:06:17 Előzmény pleszi62
Ugyan már! Gondoljunk bele annak a lelkébe, aki képes lenne egy idegen ember szívével élni... Ha valaki halálos beteg, azt tudomásul kell venni, ez az élet rendje. Aki nem fogadja el a halált, bármikor is méretik rá, egészen biztos, hogy rosszul élt.
hurvanyek 2010 nov. 01. - 22:01:15
Még hányszor ismétlik ezt afilmet? Annyira nem jó,bár az ócska gagyikat is ismételgetik a köztvben, kár hogy a végén majd senki nem nézi ezt a csatornát.
10/10
idlosza 2010 máj. 22. - 14:58:25 10/10
Akárhogy is, még ha hatásvadásznak tûnik is, az legfeljebb a film eszközeit minõsíti.
Az eset valóban megtörtént, s így hatásvadásznak a történetet nem lehet nevezni.
Az is tény, hogy a szülõk magatartása ritka, mint a fehér holló,de követendõ példaértékû, így hát a nézõ feladata annyi, hogy alázattal tanul az esetbõl.

http://www.nicholasgreen.org/
ondok 2010 márc. 09. - 21:32:59 Előzmény pleszi62
Ne adja Isten ,hogy gyakorlatban kelljen kiprobálnod ilyen helyzetet,de magad is meglepõdnél ,hogy mennyire nem várt módon tud reagálni valaki a helyzetre ,sokszor maga sem hinné.Szóval a filmben kultúrált módon dolgozzák fel a szülõk a dolgot,mit is tehetnének?Bár az nem tipikus ,hogy ennyi interjúra volt erejük ,ennyi protokoláris esményen vettek rész ,kitüntetések átvételétõl kezdve iskolavatásig.Ez már olyan amerikai dolog volt,ahol egyébként- ki is mondja egyikük- egy ilyen eset fel sem tünt volna.
10/10
pleszi62 2010 márc. 09. - 11:14:57 10/10
Lehet, hogy hatásvadász, de mindenkinek ajánlanám! Tanulhatunk belõle. A szülõk nem vádaskodnak, nem lihegnek bosszúért, nem fordulnak egymással szembe a másikat okolva, hanem - ha már nem tudnak segíteni a saját gyermekükön - segítenek másokon. Most láttam elõször a filmet, és szinte végig döbbenten ültem: én nem tudtam volna ennyire erõs és ilyen humánus lenni.
ondok 2010 márc. 08. - 21:59:01 Előzmény feeco
Hát az aranyos jelzõ nem éppen passzol rá ,inkább tragikus és néhol egy kissé hatásvadász.
8/10
feeco 2009 máj. 19. - 22:14:07 8/10 Előzmény Von Schwartz
Igen, tudom.. ;-)
10/10
Von Schwartz 2009 máj. 01. - 12:42:05 10/10
Egyébként megtörtént esetet dolgoz fel a film.
8/10
feeco 2009 ápr. 25. - 20:22:25 8/10
Aranyos film..