Film

Nybyggarna

svéd filmdráma, 157 perc, 1972

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Alkotók


  Vélemény:


  2015. február 28. 17:55
  Magyarul: Új haza. A "Kivándorlók" folytatása, Vilhelm Moberg regényeinek megfilmesítése. Szívesen elolvasnám a regényt is, nagyon érdekes ábrázolása svéd földművesek kis közösségének, először a hazájukban, ebben a részben pedig Amerikában. Vallásosságuk is megérintett, ami a saját országukban időnként a vallási elöljárók kénye-kedvének kellett hogy megfeleljen, csak úgy mint máshol. Az új hazájukban is vannak papok, viszont magasabb rangú egyházi képviselőjük és saját templomuk hosszú időn át nincsen.

  Svédek tömegesen vándoroltak ki Amerikába az 1850-es éveket követően, főleg Minnesota államba és környékére. Karl Oskar és családja a legelsők között települtek át az új kontinensre. Indiánok elég keveset látszanak, azért nem mondanám hogy hamis képet ad róluk a film. Egy brutális mészárlás meglehetősen felkavaró bemutatása, habár előfordulhatott hasonló eset, azért nem volt teljesen helyénvaló. Az indiánok tömeges felelősségre vonása (értsd: kivégzése) viszont ritkán kerül ilyen erővel bemutatásra.

  Az 'Új haza', az első részhez hasonlóan, érdekes bepillantást nyújt az emigráns gazdálkodók mindennapos gondjaiba, és ez hitelessége miatt külön...

  Összes hozzászólás