Odüsszeusz tekintete

Bakancslistához adom
To Vlemma tou Odyssea
görög-olasz-francia háborús filmdráma, 169 perc, 1995

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Az Egyesült Államokba emigrált görög filmrendező visszatér a szülővárosába, hogy részt vegyen egyik sokat vitatott filmjének vetítésén. De más feladata is van: a legelső, a Manaka fivérek - a balkáni film úttörői - által a század elején forgatott film tekercseit akarja megtalálni. A rendező a kutatás során bejárja Dél-Kelet-Európa zűrzavaros helyszíneit. Útközben saját múltjával szembesül, és találkozik asszonyokkal, akiket szeretni tudna. A mindeddig előhívatlan Manaka-tekercseket - az Odüsszeusz című némafilmet - végül Szarajevóban találja meg, s rátalál a film úttörőinek tiszta, belső béke által áthatott szellemiségére.
"Ez messze a legnehezebb film, amit valaha is csináltam." - vallja Angelopoulos. "Maga a forgatás összesen 20 hétig tartott, és úgy alakult, hogy két tél is beleesett. Bejártuk az egész Balkán-félszigetet; ahogy egyik helyszínről a másikra költöztünk, negyvenszer léptünk át különböző határokat, legtöbbjüket az utóbbi néhány évben állították fel."
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
verdeleth 2007 máj. 05. - 15:22:53
Ezt a filmet is sikerült tökéletesre csinálni. Egyszerre gyönyörû és borzongató ahogy a fõhõs Odüsszeuszként háború alatti és a utáni balkánt járva keresi a filmet, és szembenéz múltjával, és jelenével.A jövõ pedig reménytelen.Nagyon komplex film, de aki nagyon mély filmre kiváncs az nézze meg.Kötelezõ A zenével Angelopoulosz itt sem tévedett