Óriás

Bakancslistához adom
Giant
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 195 perc, 1956

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

Az óriás egy nagyformátumú klasszikus film, mely egy texasi földbirtokos család történetét mutatja be három generáción keresztül, tele szerelemmel, cinkossággal, viszállyal. Amerika déli részére jellemző mélyen gyökerező faji előítélet, a harc a rasszizmus ellen és az ellentét a marhatulajdonos milliomos és az újgazdag olajbáró család között - mind végigkísérik a család életét.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Leslie Lynnton Benedict
Jett Rink
Jordan "Bick" Benedict
Jordan Benedict
Sir David Karfrey

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ildikó Nóra 2022 máj. 30. - 11:00:02 9/10
A filmet érdemes megnézni, tetszett a szereposztás, a történet, a színészi alakítások, a ruhák, sminkek, frizurák. Elizabeth T., James D. ezen filmben is jól játszott, illett hozzájuk az adott szerep. Negatívum, hogy a film nagyon hosszú.
Szocske74 2014 okt. 08. - 17:37:46
Látom, megy a vita, ki volt homokos, ki nem. A rossz nyelvek szerint Dean sem vetette meg a fiúkat.
***SPOILER PÓTOLVA***A filmhez annyit, nekem a házaspár által nevelt gyermekeket látva folyton az motoszkált a fejemben - szinte vártam, mikor bukik ki -, hogy nem a férj az apa. Valahogy jellemben, viselkedésben,(pl. a fiú lótól, birtoktól való idegenkedésében) ez jött le.
Az már viszont külön pikantériája a történetnek - ha áll a meglátásom - , hogy a lány a saját apjába lesz szerelmes.***SPOILER VÉGE PÓTOLVA***
csabaga 2014 aug. 08. - 16:51:31
Voltaképpen rossz a szereposztás.

Hudson a saját neméhez vonzódott,Taylor meg akkor jó,ha erõszakos karaktert alakíthat.
9/10
benvenuto1 2014 aug. 07. - 22:58:23 9/10
Teljesen egyetértek.

Csak még arra hívom fel a figyelmet, hogy a felkínált 4 kép közül éppen a fenti az Édentõl keletre c. filmbõl való.
csabaga 2014 aug. 07. - 17:54:39 Előzmény benvenuto1
Jame Deant kedvelem,de öregen nem jó.Alighanem nem volt elég érett még erre a szerepre.

Szintén baj,a Rock Hudson-Liz Taylor kettõs egyáltalán nem kelti szerelmespár benyomását.
Ráadásul én a férfiban semmit sem látok.Dean még ezzel a félig sikerült alakításával is jobb nála.

Ha meggondolom,hogy milyen hosszú,szinte alig történik benne valami.:)
9/10
benvenuto1 2014 aug. 06. - 21:24:09 9/10
Még mindig vannak hozzászólások, tehát nem merült feledésbe.
Bár némi elszántság kell hozzá, hogy az ember rászánjon 3,5 órát.
A dramaturgiája szétesõ. A nõvér hirtelen halála, az idõbeli ugrások, a három gyerek születése stb. csak úgy lógnak a levegõben.
James Dean elég gyenge ellenpontja lett az Óriásnak. Talán azért, mert a végén az õ alakítása befejezetlen lett. Sokak szerint a halála miatt. Rengeteg helyen lehet azt is olvasni, hogy a forgatás közben, illetve után érte a halál. Az viszont tény, hogy a film utómunkálatain õt dublõr helyettesítette. A film végén ez azokban a jelenetekben feltûnõ, ahol háttal vagy nagyon távolról veszi a kamera, és amikor a legfontosabb beszédét mondja, nem is látható. Elvileg a zárójelenetben is jelen kellene lennie, mert nagyon furcsa, hogy a fõszereplõ csak így eltûnjön a vászonról.
csabaga 2013 dec. 30. - 15:53:30 Előzmény binya
Lehet,hogy vettek fel ilyen jelenetet,csak késõbb kivágták.
A másik lehetõség,hogy eleve csak reklámfotó volt.

Egy csomó régi film moziplakátján olyan helyzetben látni a szereplõket,ami a filmben nem fordul elõ.
9/10
Rent25 2013 dec. 29. - 19:51:42 9/10
Kedvelem az olyan filmeket, melyek egész generációkat, évtizedeket ölelnek át. Nagyon tetszett a film, és a maga korában is hatalmas alkotás lehetett. Bár elég hosszú volt és azért nem volt mentes a hibáktól, unalmas részektõl sem. De ettõl eltekintve korrekt filmet kaptunk a kor hatalmas csillagaival: Elizabeth Taylor az örök díva, hiába meleg Rock Hudson, akkor is hatalmas színész volt. A tragikus sorsú James Dean-rõl meg nem is beszélve. Óriási karrier várt volna még rá.Bár piszok fiatalul kellett meghalnia, azért örülök, hogy az õ jeleneteit még be tudta fejezni. Azzal nem vitatkoznék, hogy mekkora sztár volt, mert ízlések és pofonok, de hatalmas a hasonlóság közte és Paul Walker között, mert ugyanaz a sors várt mindkettõre. Talán James Dean korunk Paul Walkere.
A filmrõl nekem sokszor az 'Elfújta a szél' jutott eszembe. És abban is biztos vagyok, hogy merítettek belõle ötletet a Dallashoz, mint ahogyan azt már lejjebb megírták.
Külön kiemelném a sminkmesterek, mert hihetetlenül át tudták változtatni a huszonéves sztárokat, mikor azok már nagyszülõi etapba értek.
Alapjában véve egy jó, és hiteles filmet kaptunk az akkori kor társadalmi problémáival, társadalmi helyzetével, merészséggel és szerencsével megfûszerezve.
Nem bántam meg, hogy megnéztem.
Értékelésem: 9/10
binya 2013 júl. 14. - 08:08:08
Azt fejtse meg nekem valaki, hogy ezzel a filmmel kapcsolatosan mindig a puskás Dean-es képet veszik elõ, miközben nincs is olyan jelenet a filmben. Taylor se térdel elõtte, de még olyan ruha sincs rajta.
ad mala 2013 márc. 03. - 08:14:18 Előzmény Locominátor
Maradjunk annyiban, hogy tehetséges volt, de azért annyira nem volt egy hatalmas színész, hogy ekkora legenda legyen, egyértelmû hogy a tragédia és a szuvenírbiznisz miatt nõtt meg a neve ekkora kultuszúvá, akárcsak Monroe-é. Ettõl a filmtõl meg akkor is szenvedtem volna, ha akkoriban élek amikor készült. Mint ahogy a Titanictól is szenvedek.
A két másik Dean-film viszont tök jó.
Locominátor 2013 febr. 23. - 13:13:33 Előzmény ad mala
Ez a film a maga nemében egy hatalmas film volt anno. Az hogy James Dean teljesítménye nem itt bontakozott ki a legjobban az egy dolog. De nem azért szeretik az emberek és nem azért rajonganak érte (mint például én) mert korán el hunyt vagy mert csili-vili dolgokat lehet kapni az õ képével a boltokban, ha nem azért mert egy nagyon tehetséges színész volt. Az édentõl keletre vagy a Haragban a világgal címû nagy sikerû filmekben nagyon jól alakított. Hogy az élete nem volt túl vidám vagy hogy milyen ember volt azt mi nem tudhatjuk de mint színész nagyon is jó volt. No persze ez a film nem a leges legjobb filmje szerintem de azért ez után a hosszú monológom után remélem érthetõ hogy miért szeretik sokan még ma is ennyi sok év után.
ad mala 2012 júl. 15. - 15:00:06
Továbbra sem értem James Dean mitõl volna olyan hatalmas színész, azon kívül hogy fiatalon, tragikusan halt meg...
A film pátoszos, giccses, rettentõen nagy ugrásokkal, erõltetett karakterekkel és szájbarágós mondanivalóval. Amúgy jó:).
SPOILER:
És bevallom, örültem hogy a lovas incidens során úgy járt az illetõ, ahogy... Biztos hogy jó az ilyen film dramaturgiája?
10/10
DarkGirl 2012 máj. 12. - 10:46:41 10/10
Szerintem egész jó film. :) 10/10
Annamria 2011 okt. 27. - 16:37:32 Előzmény ribizliszörp
Kedves Ribizliszörp. Benned valami nagy düh dolgozhat (esetleg dolgozhatott, elvégre rég volt szeptember), amit rázúdítottál erre a szerencsétlen filmre. Ha James Dean olyan volt, mint tehénen a gatya, akkor ezen a tehénen jobban áll a gatya, mint egy klasszis modellen. Olyan színészeket próbálsz a földbe döngölni, akiknek a szintjén, mint magaslati levegõn, akadna el a lélegzeted. Még szerencse, hogy õket akkor sem érdekelné a véleményed, ha még élnének. Vajon mennyit mernél ebbõl a kirohanásból a szemükbe mondani? Hát igen, Oscar-t akármilyen fércmunkának odaítélnek. Mindegy. Te nyugodtan szidalmazz mindent és mindenkit, elvégre arctalanul teheted (ez az internet elõnye egyeseknek), azért akiben van helyes ítélõképesség, az szereti ezt a filmet.
dantonb 2011 aug. 30. - 01:23:42
A díszleteken és aparádés szereposztáson kívül nem egy nagy durranás,de alapjában leköti a nézõt.Dean sziunkronja pocsék,Elisabeth csodaszép,kár hogy Rock Hudson ez a szép férfi meleg volt
dantonb 2011 aug. 24. - 10:30:25
A díszleteken és a parádés szereposztáson kívül nem egy nagy durranás,de alapjában leköti a nézõt.Dean sziunkronja pocsék,Elisabeth csodaszép,kár hogy Rock Hudson, ez a szép férfi meleg volt és Aidsben halt meg.
lszl139 2011 márc. 20. - 17:36:31 Előzmény Dejdõ
Nekem megvan a filmgyûjteményemben.
ribizliszörp 2010 szept. 08. - 02:49:56
Eleinte tetszett. Gondoltam, egy film az ötvenes évekbõl, ami nem keneszeli el a házastársi feszültségeket; akkor még érdekelt, Leslie miképp állja meg a helyét a ranchon. Ám amint átváltozott kenetteljes tyúkanyóvá (sajnos túl hamar), a film lapos és olcsó propagandafilmmé silányult, buta és jelentéktelen életképekkel. Ostoba és giccses, elkapkodott jelenetek halmaza, nincsenek valóban kidolgozott jellemek, így aztán a drámai feszültség is hiányzik. (Pontosabban ezt helyettesíti, imitálja a híg propaganda). Dean karaktere pont annyira kell bele, mint tehénre a gatya. Jett Rink olyan bávatagon, céltalanul és tétován lóg a filmen, mint ahogy hullarészegen zuhan az elõkészített beszédébe. Összességében a film egy bosszantóan selejtes ponyva korlátolt és érzelgõs nõknek.
Dejdõ 2010 aug. 10. - 15:52:52
Sziasztok! Ha valakinek megvan ez a film DVD-n magyar szinkronnal,kérem írjon nekem a kanyargergo@freemail.hu -ra! Köszönöm szépen!
9/10
Roy Mustang 2008 okt. 30. - 11:19:35 9/10
Nagyon jó filmdráma,a szereplõk mind nagyszerûek,fõleg Dean és Taylor.
Lefogadom hogy a film egy kicsit hatással volt a késõbbi Dallas megszületésére.
Összes hozzászólás