Örkény István: Tóték

Bakancslistához adom
magyar tévéjáték

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

"Gyantaszedők, gyantaszedők, és megint csak gyantaszedők? Így múlik el az élet! Hát bűn az, ha valaki többre vágyik?" Tóték békésen, boldogan élnek egy kis hegyi faluban. Fiuk levelet ír a frontról: tudatja velük, hogy parancsnoka otthonukban tölti majd kéthetes betegszabadságát. A darab idillikus helyzetben kezdődik; úgy is mondhatnám, hogy Tót Lajos egy Toldi Miklós, akire a rettegés harangja borul. Persze az őrnagy is fél, de a terror forrása mindig a félelem, a félelem pedig mindig új félelmet szül" - írja Örkény István. Az ötszereplős kamaraváltozatot először Székely Gábor állította színpadra, majd Vincze János a Pécsi Harmadik Színházban. A Radnóti Színház szövegkönyvét a pécsi előadás alapján készítette Morcsányi Géza és Gothár Péter.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
gab9a 2010 szept. 06. - 13:24:14 1/10 Előzmény June87
Egyik általam különösen kedvelt magyar írom Örkény másik Kosztolányi. Nem ez a legjobb kisregénye, de így is remek story.

Ez a darab viszont ritka sz.r. Csányi Sándor már ez alapján is meglehetne választani a legrosszabb magyar színésznek. Bár a Csányi Sándort színészként díjazni még így is kitûntetõ lenne a borzalmas alakításai után. Tudod, ha egy pohár bort beleöntünk egy hordó szennyvize az attól még szennyvíz lesz. De ha egy hordó borba beleöntünk egy pohár szennyvizet az is szennyvíz lesz

A regényben idegesítõ kis s.ggdugasz Õrnagy úr-at miért mindig jóval magasabb színészek játsszák?
June87 2008 jún. 10. - 11:55:50
nagyon remek sztori, Örkény nagyon érti a dolgát!
ezt a verziót speciel nem láttam, de meg kell nézni mindenkép a Sinkovits Imrés verziót, mert az csudajó:)