Öt történet az elmezavarról

Bakancslistához adom
Call Me Crazy: A Five Film
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 85 perc, 2013

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Öt történet 4 nőről és 1 férfiről, akik mentális betegségben szenvednek. Lucy, a joghallgató skizofréniával kerül intézetbe. A tizenéves Grace anyjának bipoláris zavara van, és ő pedig küszködik ezzel a helyzettel. Allison nővére most jött haza a kórházból, és elrontja a húga meglepetését, aki az új barátját akarja bemutatni a szülőknek. A komikus Eddie depresszióval küzd, felesége nem érti, hogy a férje a magánéletben hogyan tud olyan zárkózott lenni. Végül a veterán Maggie hazatér a háborúból, ám életét megkeseríti a poszttraumás stressz.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
palacsintafülű edvárd 2020 jún. 05. - 14:03:35
"Öt történet öt nőről, akik mentális betegségben szenvednek. Lucy, a joghallgató skizofréniával kerül intézetbe. A tizenéves Grace-nek bipoláris zavara van, az anyja pedig küszködik ezzel a helyzettel. Allison nővére most jött haza a kórházból, és elrontja a húga meglepetését, aki az új barátját akarja bemutatni a szülőknek. A komikus Eddie felesége depresszióval küzd, nem érti, hogy a férje a magánéletben hogyan tud olyan zárkózott lenni. Végül a veterán Maggie hazatér a háborúból, ám életét megkeseríti a poszttraumás stressz."
1. Nem öt nőről, hanem 4 nőről és 1 férfiről szól a film.
2. Nem Grace bipoláris, hanem az anyja, Robin.
3. Nem Eddie felesége szenved depresszióban, hanem Eddie.
4. A nem Lucy-ről szóló részekben (2. és 4.) nem csak Grace anyját - Robint, hanem Eddie feleségét - Julia-t is fel kellene tüntetni a színészek között.
5. Meg kéne említeni, hogy az 1., 3. és 5. rész Lucy története.
https://en.wikipedia.org/wiki/Call_Me_Crazy
10/10
andretti16 2020 febr. 22. - 15:11:31 10/10
dráma a javábol, de remek film, nézd csak meg.
perry 2016 szept. 30. - 13:55:42
Közöttünk járnak, falak közé zárva saját törékeny világukban.
A halk hívogató hangok világában mely behatol elmébe a "köznek" furcsa gondolatokat teremt roncsolva a mindennapok valóságát. Kiszakítva õket a "normálisak" világából. Mert mi az érzékenység, tehetség? Valamilyen Isten áldás a kristálytiszta hegedûszóra, varázslatos képre amitõl Nakongszipánban repít az ecsetvonás. De ugyan úgy sötét gondolatok szülõje, kettéhasított elme hagymázas képzelgése.
Élet ideg osztályok kopott folyosóin, leszíjazott vaságyakon, agyzsibbasztó szerek mámorában.
Családok akik megélik szeretteik végzetét és emberek akik saját démonaikkal küzdenek. Örökre falak közé zárva, esetleg ideig óráig vissza engedve a normálisak világába örvények között egyensúlyozva, félelmekkel tele mikor szippant be az egyik.
Ezek vagyunk mi....... ép és törékeny elmével megáldott emberek...
Az Öt történet az elmezavarról két irányból közelíthetõ meg, az egyik a dokumentarista valóság ábrázolás ami bizonyára nem a legpontosabb a filmben, és nem is vállalkoznék arra, hogy ezt megítéljem.
A másik pedig egy furcsa rejtelmekkel teli zárt világba való kalandozás öröme, és valljuk gyötrelme is amiben nem kevés érdeme van a kevésbé ismert de nagyon szikrázó tehetségû színészek játékának. Valamint a rendezõi odafigyelésnek aki képes volt ellenállni a teátrális kliséknek melyeket mások már régen elsütöttek volna.
Stella 2014 júl. 30. - 11:29:01
Jó volt,érdekes, különösen megfogta az embert,hogy az elsõ részben feltûnt szõke csaj,utolsó részben visszatér mint sikeres ügyvéd, csak a stand up-os manus történetének vége maradt nekem kérdéses.....
10/10
Clyde 2014 júl. 29. - 02:19:26 10/10
A port.hu ismertetõ félremegy, több helyen rosszul azonosít be, jobb minél kevesebbet átolvasva megnézni.

Ajánlom egyébként a filmet – a történetek külön-külön, és együtt is értékes, amit bemutatnak a (mentális) betegségrõl, mint olyanról, illetve a tõle szenvedõkrõl, beleértve a hozzátartozókat.
7/10
f_ancsa 2014 márc. 30. - 16:25:14 7/10
Érdekes volt a film számomra, különleges volt a részekre bontás, emiatt kicsit dokumentumfilm szerû volt a hatása. Bár szerintem ennél mélyebben be lehetett volna mutatni a betegségeket. Az én családomban sajnos volt skizofrén beteg, nagyon jól tudom, hogy ez mit jelent. Dicséretes, hogy tisztázva lett benne, hogy NEM többszörös személyiséget jelent. (az egy teljesen más kórkép) Örülök, hogy a filmek pozitív kicsengése van, de a valóság nem ez. Nem lehet belõle csak úgy "meggyógyulni", legfeljebb szinten tartani. És ha éppen nincs a betegnek hallucinációja, akkor is nyilvánvaló, valami nincs rendben vele. Lehet, hogy a gyógyszerek a hallucinációt megszüntetik, de a mellékhatásaitól az ember szinte zombivá válik... Nem kívánom senkinek, hogy ilyenben része legyen.
9/10
NADALFAN 2014 febr. 17. - 19:22:34 9/10
tetszett a film , tabu téma de mégis aktuális. nem bolondokról szól , hanem mentálisan sérült emberekrõl.
érdekes ahogy az 1-3-5 kapcsolódik egymáshoz. és jó hogy (+) kicsengése van ... 9/10
3/10
Rahar 2014 febr. 02. - 00:57:53 3/10
A magas pontszám miatt néztem meg. Az öt történetbõl egy nagyon jó volt, bár az pont nem az elmezavaros szemszögébõl mutatja be az eseményeket. Viszont a többi engem nem érdekel, nem is kötött le. Nem gondolom, hogy alapvetõen rossz film, mint például az asylum alkotások, egyszerûen a témája miatt az emberek egy részének tetszik egy részének viszont nem.
Gina424 2014 jan. 12. - 17:20:00
Nagyon jó film, Jennifer Anniston jobb producernek, mint színésznõnek. A tartalmi ismertetõ cefet rossz, törölhetné a port.hu

SPOILER
Azt sajnálom, hogy nem volt összefüggés mind az öt film között, és azt is, hogy az Allisonos részben a fõszereplõnek tulajdonképpen nem volt mentális zavara.
7/10
Heisenberg 2013 dec. 29. - 16:35:17 7/10 Előzmény Sunboy
Egyetértek, és a film rendelkezik egy kis felvilágosító hatással a mentális betegségek terén. Azt is lehetne mondani hogy tanulságos, ami elég ritka a mai filmek között.
9/10
Hondo 2013 dec. 24. - 20:48:58 9/10
Egyet értek!

Aki a port.hu ajánlását, tartalomleírását írta a "call me crazy" címû alkotáshoz, az vagy átaludta a filmet, vagy egyáltalán nem is látta azt! A tartalom részben nem fedi a filmet, részben rosszúl azonosítja a szereplõket. Ha én oltnák a munkáltatója, kirúgnám!

Egyébként a film remek, a színészek jók. Nálam is legalább 8 pontos.
8/10
Sunboy 2013 dec. 24. - 03:35:47 8/10
A fenti leírás igazán félrevezetõ, de még a trailer videó is egy hosszabb, összefüggõ filmet próbál elénk tárni.

Az elsõ történet után igazán különösen éreztem magamat, és elgondolkoztam, hogy megéri-e folytatni. De folytattam, és most már nagyon örülök neki. A történeteknek külön-külön és egyben is van mondanivalójuk. Örültem, hogy nem volt benne olyan drámai elem, ami miatt ne fért volna bele a (12)-es karikás mûsorok közé. A színészek válogatása kitûnõ, és remélem Jannifer Anistonnak, mint producernek nem ez lesz az egyetlen igazán jó munkája ! Ajánlom mindenkinek, aki nem egy classic mozit akar nézni 8/10