Parasztopera

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 70 perc

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Parasztballadáról van szó, amiben klasszikus-folklorisztikus szenvedélytörténet pittoreszk western-romantikával és profanizált rögvalósággal vegyül. A vőlegény, noha a mostohatestvérét szereti, elvenni készül a menyasszonyt, akiről az esküvőn kiderül, hogy nem az apja lánya, hanem egy Amerikát megjárt idegené, aki hazatértében elcsábította az anyját. A lelepleződést követő botrány fölfejti a rejtett szálat: az egykori csábító nem volt idegen, hanem a vőlegény jóval idősebb, az óperenciák legendájába veszett bátyja, aki annak idején meggazdagodván, pénzét hazahozván és kilétét titkolván éppen szülei gyilkos kapzsiságának esett áldozatul.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2011 júl. 29. - 14:17:04
Mégennyi degenerált, frusztrált, önsorsrontó figurát, és a fejeikben lévõ fantasztikus katyvazt, amit zilált kis történelmünk, húszévenkénti rendszerváltásaink ülepítettek egymásra, és ez a darab most felkavarta nekünk.
A zenéje kiváló és a darab ügyesen egyensúlyozik a dráma és a szatíra közt - a vége azonban mintha ellaposodott volna, drámaiság ide vagy oda. A fimfelvétel profi, de nekem túl semleges volt, kevés igazán "filmes" beállítást sikerült elkapnia (mint amilyen a két kiabáló gyorsmontázsa volt). Talán érdemes lett volna több ilyet belevinni a közvetítésbe.
Úgy hallom, Pintér Béláék az új támogatási szisztémában a kiemelt, támogatott kategóriába kerültek az alternatív színházak között, gondolom ezért kerülhettek "idegen testként" a közszolgálati tévébe. Jó lenne, ha az alternatív kultúrát, a sokszínûséget nemcsak egy-egy alkalommal tûzné kalapjára a "kultúrpolitika".
Õrülök, ha a nemzeti tradíciók nemcsak steril, népieskedõ, "folk-ploitation", kissé bárgyú színdarabok formájában kerülnek tálalásra, hanem valamihez kezdeni is akarnak velük, valami üzenetet hordoznak. Ez a darab számomra ilyen volt.
Ford Mustang 2011 júl. 29. - 00:25:19
Csak kár, hogy felvételrõl ment.
drProktor 2011 júl. 28. - 23:59:50
Na, jó volt, nem?

Mondtam én!
h.bozsi 2011 júl. 28. - 23:49:03
Sajnos lemaradtam az elejérõl. Nagy öröm lenne, ha valaki felvette volna és jelentkezne! Köszönöm!
ehorvath11@gmail.com
offtopic
drProktor 2011 júl. 28. - 17:36:35
Szerintem van egy jó "kultúrpolitika":
komolyan venni és (meg)tisztelni az embereket.
A Parasztopera nagyon ennek jegyében született.
Bevallom, ez a fajta "kultúrpolitika"
valahogy számomra a "bal-libbel" asszociálódik.
adamnagysweetmovie 2011 júl. 28. - 12:57:18
Nezd meg a hétvégi Székely Vágta programját, csak ennyi:) Nép, akarom mondani nipp-mûvészet.
drProktor 2011 júl. 28. - 12:23:33
A mûsor zseniális.
De mi a gond a "kultúrpolitikával"?
adamnagysweetmovie 2011 júl. 28. - 08:17:30
Hoppáré, végre egy kis kultúrpolitikamentes, sõt, kultúrpolitika-kritikus tartalom! Még-még!