Párizs, Texas

Bakancslistához adom
Paris, Texas
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott NSZK-angol-francia filmdráma, 147 perc, 1984

Értékelés:

96 szavazatból
Szerinted?

"Hogy miért vettem meg a földet Texasban? Mert anyu egyszer elmesélte, hogy ott lett először apué. A texasi Párizsban. És ezért úgy képzeltem, hogy ott kezdődött el az életem. Travis Clay Henderson élete. Ahogy elneveztek."
Ott indult el hosszú útjára Travis. Párizs-Texas. Dél-Texas kietlen vidékén bolyong egy sovány, szakállas, elkínzott arcú férfi: múltját, emlékeit szeretné elveszíteni, sikertelenül. Travis Clay Henderson. Travis nagyon lerobbant állapotban van, úgy úgy néz ki, mint aki 40 mérföldet gyalogolt volna. Öccse, Walt furcsa telefonhívást kap egy dél-texasi kórházból, egy Trelingua nevű helységből. Négy éve nem látta bátyját, Travist. Azonnal kocsiba száll és érte megy, hogy elhozza őt, családjához. Travis négy éve nem látta kisfiát, Hunter-t, akit öccse és felesége, Anne nevel. Anne úgy szereti Hunter-t, mint a saját kisfiát. Hunter ugyan először távolságtartóan fogadja édes apját, de mint általában a gyerekek, hamar összejönnek. Hunter sosem érezte úgy, hogy se apja, se anyja, hiszen ott volt nagybátyja családja. Anne fél, hogy Travis felbukkanásával örökre elveszíti Hunter-t. Ő az egyetlen, aki sejti, hogy Hunter édesanyja, Jane, hol él. Apa és fia együtt kelnek útra, Huston felé, hogy megkeressék az anyát. Akkor még nem sejtik, hogy milyen hosszú út áll előttük...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1984
    Arany Pálma

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Anonym 2021 ápr. 30. 21:21:49 10/10
A film hangulata is nagyon tetszik, meg az egész történet és a kivitelezés érdekes és egyedi. Láttam pár képet a filmből a neten és bár előtte nem hallottam róla, rögtön meg kellett néznem. Jó döntés volt, pont olyan volt a film, amilyenre a képek alapján számítottam.
10/10
Vídiafej 2018 nov. 03. - 09:30:07 10/10
nyilván..
bár az sem mindegy, h mikor és ,h épp milyen hangulatban nézzük..
egy könyv is évtizedenként más élményt nyújt..
és Mozartot sem egyfolytában hallgatunk..
a fim most is akkorát ütött, mint kb 10éve.
csak másképp..
10/10
Vídiafej 2018 nov. 02. - 23:58:23 10/10
ne a csattanót várd homályökör, ez nem a maszturbáció és nem holivúd..
"...úton lenni boldogság, megérkezni: halál..." Jack Kerouac
az El camino-n sem a csattanó a lényeg, hanem maga az út..
a road movie a filmek egy műfaja, melyben a szereplők a film egészében, vagy egy részében hosszú utazáson vesznek részt, helyről helyre vándorolnak.Az út célja sokszor a szabadságvágy, egy álom keresése, a szereplők saját önvalójukat keresik, vagy éppen menekülnek önmaguk elől, de gyakran csak céltalanul vándorolnak.
10/10
szitocs 2018 nov. 02. - 23:33:04 10/10
Nagy film!
A must see!
vino-et-veritas 2017 febr. 02. - 19:25:36
Cooder instrumentális zenéit kedvelem.
Eleve is azokat szeretem általában (pl. jazz, "komolyzene").
Hát, lehet, hogy kissé "feszes", de jöhet.

Wenders?
Azért annyira nem rajongok érte. Ez a film, mint írtam, inkább a korom miatt ragadt bennem...
vino-et-veritas 2017 jan. 31. - 19:09:40
vino-et-veritas 2017 jan. 31. - 07:24:28
Talán pont emiatt, amikor "fiatalon" elõször láttam, nagyon megfogott.
+Ry Cooder zenéje.
vino-et-veritas 2017 jan. 12. - 07:32:38
Persze, mert a sikeresek és gazdagok repülõvel mennek...

Amúgy nagy film.
10/10
fantyoyo 2015 júl. 30. - 20:30:16 10/10
párévente megnézem. iszonyú nagy film.
k11zoltan 2015 febr. 23. - 22:38:58
Nem tetszett, mert túl hosszú.
zaxam 2012 jan. 18. - 09:54:29 Előzmény mmBálint
szerintem meg Robby Müller iszonyatosan jó. Fantasztikus. (Jarmusch-nál szerettem meg, de nagyon; gyakorlatilag tinédzserkorom kedvenc filmjeit õ fényképezte.)
Szerény véleményem szerint nagyon illett a történethez, annak stílusához a képi világ. Eléggé megkomponált, de csöppet sem erõltetett. Vagy csak annyira, mint maga a történet. De az ugye abszolút elõny. (Mármint, hogy így alkalmazkodott a sztori hangulatához...)
Kifejezetten jó filmnek tartom a Paris, Texas-t, bár tudom, hogy ez csak egy vélemény...
mmBálint 2010 ápr. 10. - 22:16:32
Régen láttam ezt a filmet és most újra megnéztem – Wenders filmjeit nagyjából ismerem, de nagy részüket szintén régen láttam, és kíváncsi voltam hogy ennyi idõ után hogy emlékszem majd, és milyen is lesz.

Röviden: hát, nem épp pozitív élmény… Iszonyú lassú, vontatott, érzelgõs – és (pardon moi) felszínes, sok helyen számomra illogikus, nem volt jó nézni.

Hosszabban: a film közben próbáltam követni és átérezni a szereplõk motivációit, de nem nagyon sikerült, Azt éreztem hogy minden szereplõ nagyon tud NÉZNI, hogy mindenki sokat mélázik, de a motivációik?... homályos maradt.

Miért hagyta el a gyerekét az anya – és a végén miért talál rá mégis olyan magától értetõdõ természetességgel? Miért keresi – minden mást hátrahagyva – az apa a feleségét, és amikor találkoznak, miért lép le mégis egy szó nélkül? Miért nem nézett körül az apa a ház leégésekor (hogy túlélte-e a család), és fut el mint egy eszelõs? Mégis: miért nem lepõdik meg, mikor visszatérve a testvére mondja hogy „mi neveltük a fiadat”? Hogy lehetnek a fõhõsöknek olyan finom, visszafogott gesztusai (pl. az apának), akirõl a végére kiderül, hogy csak pár éve is egy indulatos, féltékeny, erõszakos, követelõzõ figura volt?... Miért nem ismerte meg a férfi hangját a nõ, még negyedóra mesélés, az egyértelmûen ismerõs történet után sem, mikor aztán végül mégis, akkor hogyhogy az derült ki, hogy CSAK erre várt, miközben épp MINDEN kapcsolatot megpróbált megszakítani a fiával?...

Lehet hogy az is belejátszott, hogy nagyon rossznak tartottam a hangmérnöki munkát – nem tudom hogy az eredeti is ilyen vagy a magyar szinkronnal vált ilyenné, de iszonyú idegen „hangilag”, mikor a zajos autópálya mellett csendesen, szinte stúdiókörülményekre jellemzõ némasággal suttognak. Más helyeken iszonyú hangosan sziszegett a felvevõszalag – egyszerûen rossz volt hallgatni, ez is eltávolított az egésztõl.

Ehhez járul még az amúgy szépen fényképezett, de (nekem) már bántóan kidekázott, agyon-esztétizált beállításai, ahol mindig PONT egy grafiti, egy szálló szemétkupac, egy színekben pompázó lemenõ nap adta meg a keretet – (nekem) borzasztó mûvi, megcsinált, kimódolt, hatásvadász. Ehhez jön még hogy Ry Cooder ugyanazt a két hangot bírta pengetni végig.. ;-) (Bocs, ez már szurkálódás volt).

De ettõl függetlenül is az egész történet olyan távol van tõlem, hogy borzasztó. Csinált, mûvi, érzelgõs, mint az elején írtam („és rájött a férfi, hogy NAGYON szereti a nõt”). Mintha csak ennyi derült volna ki: mint a gyerekek vagy a tinik, akik azon kívül, hogy NAGYON szeretnek, KÉPTELENEK megélni az érzelmeiket, a másik jelenlétét, az élet gazdagságát. Ehelyett NAGYON szeretnek, aztán NAGYON féltékenyek, aztán NAGYON összeverekszenek, aztán lelépnek, aztán NAGYON akarnak találkozni – aztán mégse.

És ráadásul ilyen hosszan…
bananasjoe2 2010 ápr. 10. - 10:11:46
A kisfiú elment az apjával az anyjaát megtalálni
Houstonba.Hátmár véletlenül az autópályán Houston közelében kiszurják a csajt .Ekezdik követni,egy város széli parkoloban megálnak,ott találják meg a követet
autot.A fiú apja be megy egy házba .ott elkezd keresgélni
kiderül ,hogy az egy peepshow.Egy baárpultnál már majdnem kiszurja a feleságét,de kiküldi az egyik stricci.
Kijövet menet mág bepillant az egyik fülkébe és kér ,1 rövid szõke hajú csajt, Persze õ nem a felesége .Csajt ott is hagyja,majd tesz még egy probát és másodszorra a volt felesége jön be a másik oldlon.Nem árulja elmagát
csak beszélgetnek ,majd ott hagyja és vissza megy a fiához.
NeM mond neki semmit meg szállnak egy szállodában
Majd visszamegy a peeepshowba másnap ,és ugyanúgy kifogja a volt feleségét .El kezdenek beszélgetni ,de most már olyan 5 perc után kiderül ,hogy õ a volt férje és ittvan egy közeli szállodában a kisfiuk is Majd egy parkoloban áll meg autojával fõhösünk és vár .
.A felesége elmegy a szálodában a fiacskája ép játszik a szobában és meglátja az anyját és ezzel vége is.
Aférj még vár a parkoloban meglátja ,hogy a szobában találkozik anya és fia .Beszál az autojába és elmegy.
Tömören ennyi...
zsouzs 2010 ápr. 10. - 08:35:18 Előzmény Obránszky Ármin
"Ha már Stantonnal kezdtem... csak nekem tûnt úgy, h ebben a filmben olyan, mintha Eperjes kiköpött mása lenne? :-)"

Neem, nem csak neked!...percekig gondolkodtam- elõzetesen nem ismertem a szereposztást-, hogy.. hogya bánatba' keveredett ebbe a filmbe a Szamóca..??!:-)
zsouzs 2010 ápr. 10. - 08:22:56
..igen, én is hadd csatlakozzam a kérésedhez: valaki tényleg írja meg a végét..én addig láttam, hogy

SPOILER: a csajszi kéri, hogy igen, szeretne a lányával találkozni..

Nagyon szép film, de sajnos annyira fáradt voltam, hogy elaludtam:-(
Schizoneura 2010 ápr. 10. - 02:41:13
valaki légysz írja meg, hogy mi lett a vége (Spoiler, spoiler)
az utolsó 20 percrõl sajna lemaradtam
:(
offtopic
far vik 2010 ápr. 09. - 22:30:36
Sárvár mellett, Rábapatyon is van egy Texas, úgy mondják: "Tekszas" - az a cigánytelep... :)
10/10
orbsan 2010 ápr. 09. - 22:05:23 10/10
Évente egyszer , kötelezõ megnézni , kell , kell hangulat !
A FILM !
10/10
maszat 2010 ápr. 09. - 22:03:50 10/10
Valahol én is egy Travis vagyok. :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu