Petra von Kant keserű könnyei

Bakancslistához adom
Die bitteren Träne der Petra von Kant
NSZK filmdráma, 124 perc, 1972

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Féltékenység, birtoklásvágy, függőség, kilátástalanság, szenvedés. Viharos érzések váltakozása. Nők egymás közt. Ezért a filmjéért (is) Fassbindert sokan nőgyűlölőnek tartották, amit ő következetesen visszautasított: "A nők érdekesebbek, mint a férfiak, mert egyrészt elnyomottak, másrészt nem igazán azok, mivel ezt az elnyomást a terror eszközeként használják fel. Filmjeim az asszonyok mellett, és nem ellenük szólnak." (Dr. Németh Attila)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Petra von Kant
Karin Thimm
Sidonie von Grasenabb
Gabriele von Kant
Valerie von Kant

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tóthlászló 2023 febr. 05. - 21:29:12 10/10
Lenyűgözően izgalmas lélektani dráma két szereplővel, egy helyszínen. Szó sincs nőgyűlöletről, sokkal inkább a szerelem hatalmáról.
10/10
Anonym 2021 2021 ápr. 19. - 16:41:41 10/10
Végig egy helyen játszódik a film, zárt térben... És mégsem unalmas egy percig sem, mert annyira erős a történet és a párbeszédek. Ezt sem tudnák sokan utána csinálni. A szereposztás is tökéletes.
csineva-xx 2015 febr. 18. - 14:11:16
Tényleg tökéletes, hidegrázós melodráma, ahogy elõttem Adam írta, de szerintem von Kant asszony elejtett és el nem ejtett keserû könnyei épp nem felfokozott, pláne nem viharos érzelmek kísérõi. Ez az egész sztori sokkal inkább szánalmas játszmák sora.
Kiábrándító az a magányosság, amit Petra teremt magának egoizmusával, hidegségével, gyáva érzelgõsségével…
Nem is tudom, de szerintem nem szerencsés Bergmanhoz hasonlítani ezt a filmet. De ha már felmerült, az ugrott be, hogy Fassbinder a seb, Bergman a balzsam… Õ szerintem sokkal tapintatosabb, óvatosabb, valahogy több megértéssel és elfogadással viszonyul az alakjaihoz, még ha közönyük körül ólálkodik, akkor is, ezzel szemben Fassbinder ezen filmjében erõsen odamond, kíméletlen tükröt tart, merész ítéletet alkot... (…de azt még véletlenül se állítom, hogy jogos lenne nõgyûlölettel vádolni õt ezért…)…
9/10
10/10
adamnagysweetmovie 2011 jan. 15. - 08:28:20 10/10
Az egyik legfeszesebb dramaturgiájú Fassbinder-film, ajánlom azoknak, akik mondjuk a bergmani lélektani drámákat szeretik, és nem riaszja õket a statikus környezetrajz sem. Bár ez utóbbit ellenpontozzák a bravúros kameramozgások, a ruhák és az enteriõr színessége, ami összhangban van a felfokozott érzelmekkel. Tökéletes, hidegrázós melodráma.