Pillangó-hatás

Bakancslistához adom
The Butterfly Effect
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 113 perc, 2004

Értékelés:

951 szavazatból
Szerinted?

A pillangó-effektus elmélet szerint, ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát Pekingben, az akár tornádót is gerjeszthet Amerikában. Világunkban minden mindennel összefügg, minden cselekedetünk alapjában változtathatja meg a jövőt. Még elképzelni is rémes, hogy mi lenne, ha valaki képes lenne a múltunkat megváltoztatni _ ez kiszámíthatatlan következménnyel járna jelenünkre nézve...Evan Treborn gyerekkorában számtalanszor elvesztette az öntudatát, élete egyes szakaszai sötét foltok csupán az emlékezetében. Amikor tudatánál volt, naplót vezetett és most, hogy felnőttként megpróbál visszaemlékezni a múltra, a naplója segít neki ebben. Miközben Evan lassan feltérképezi saját múltját, rájön, hogy egy különös adottság birtokában van: képes az időutazásra! Így visszatér a múltba, hogy helyrehozzon néhány baklövést, amelyek zsákutcába juttatták szeretett barátait. Ám amikor visszatér a jelenbe, rájön, hogy a múlt apró változásai nem javítottak a helyzeten, hanem még nagyobb problémákat okoztak a jelenben...

Stáblista:

Szereplők

Evan Treborn
Andrea Treborn
Kayleigh Miller
Lenny Treborn
George Miller
Tommy Miller
Jason Treborn
Dr. Redfield

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
fourdogs máj. 23. 12:08:19 Előzmény Charles Foster Kane
Nem biztos, hogy a mennyiség számít. Olvashatsz bármennyi Berkesit, Szilvásit és Moldovát, ha Krúdy, Márai vagy Kosztolányi kimarad, aligha tekinthető autentikusnak a 20. szd.-i magyar irodalomról alkotott nézeted. Azonkívül megfigyelheted, hogy vannak hozzászólók, akiknek - ha tetszik egy film (akár többször is megnéznék) - 10-est adnak, mások meg túlzott lelkesedésükben eljutnak akár 7-esig is. Ezek azok, akikkel nem lehet mit kezdeni, mert nem alkalmazzák a gradációt.
7/10
kettyo ápr. 16. 09:51:16 7/10
Nagyon jó film. Ha lehet, a rendezői változatot érdemes megnézni szerintem.
10/10
ildacor febr. 29. 22:06:51 10/10
Nagyon szuper film!! Szerintem a vége is teljesen jó sikerült. Az előzményekhez képest ez a befejezés volt a legjobb választás.
8/10
User Friendly febr. 22. 01:39:41 8/10 Előzmény krys19
"OKÉ, de azt mondta az egyik idősíkban, hogy sosem választaná az anyját, hát mégsem stimmel:))))"

Egész pontosan azt mondta, hogy azért nem választotta az anyját (aki máshol élt), hogy a srác (Evan) közelében lehessen. Tehát stimmel :)
8/10
User Friendly febr. 22. 01:32:57 8/10 Előzmény krys19
"Ha nem állítja le a lány apját, akkor hogy lehet, hogy összetalálkoznak az utcán és a lány nem egy idegroncs? "

Mert a csaj az anyjával marad, így a papa nem molesztálja ezért nincs miért leállítani.
tezarus febr. 13. 23:12:51 Előzmény GalliLea
Abban egyetértek, hogy nem ez a pillangóhatás ami a filmben történik és így csakugyan csalódhat aki mást várt volna, de azért szerintem nem kellene lepontozni amugy egy jó filmet a rossz címválasztás miatt.
Igaz ami igaz, inkább illett volna neki azt a címet dni, hogy " Mi lett volna HA..."
1/10
GalliLea jan. 21. 12:45:18 1/10 Előzmény Guatrau
Az, hogy a múltban megváltoztatunk valamit, és attól több minden is megváltozik a jövőben, számomra nem a pillangó-hatás bemutatása. Ez így csak egy egyszerű időutazós film.

Pillangó-hatás az, ha például egy embercsoport gonosz dolgokat művel, és ettől valahol a Földön kitör egy vulkán, vagy ha egy ember felismer egy igazságot, és ennek hatására a világon több százezer ember elkezdi felismerni ugyanazt az igazságot, vagy ha egy szent ember elszív egy szál cigarettát, és ennek hatására körülötte több száz ember hirtelen leszokik a cigarettáról (mert magára vette a karmájukat), vagy valaki megkéri Istent, hogy ő legyen beteg egy vagy sok másik ember helyett, és abban a pillanatban ő beteg lesz, és a többi ember pedig meggyógyul. "Egy pillangó megrebbenti a szárnyát, és ennek hatására a világ másik felén keletkezik egy tornádó." Erről lehetett volna olyan filmet készíteni, ami tényleg ezt mutatja be.

Amikor elolvastam a film leírását, illetve címét, valami ilyesmit vártam, ezért csalódott lettem a film láttán. Ha az lett volna a címe vagy a leírása, hogy "utazzunk vissza az időben, és változtassuk meg a jövőt", akkor azt kaptam volna, amit vártam.
10/10
offtopic
Guatrau jan. 21. 02:31:48 10/10 Előzmény GalliLea
Úristen, ez komoly?
Nincsen? Az időutazás, hogy egy apróságot megváltoztatsz és százak, ezrek életére, akár politikai helyzetre is befolyással lehetsz, az nem az?
Nem kell mindent szó szerint értelmezni, de ezért lepontozni egy zseniális filmet, több, mint ostobaság!
1/10
GalliLea 2019 ápr. 12. - 23:00:52 1/10
Az a baj, hogy a filmnek semmi köze a pillangó hatáshoz.
Ennek a filmnek így nem sok értelme volt.
9/10
Judga 2019 ápr. 08. - 01:32:45 9/10 Előzmény elemes
köszönöm! (elhamarkodott kérdés volt, rájöttem :) )
6/10
krys19 2019 márc. 01. - 22:04:22 6/10 Előzmény Kolompár Vinetu
Valamit kezdek érteni, vagy mégsem!?:)

"Mondok erre egy példát: a film legvégén ugye visszamegy a legelejére, és elijeszti magától a lányt, így a lány az anyját választja, nem az apjával fog élni, így meg sem ismerik egymást, és mindenki boldog lesz."

Tehát azért boldog a végén, mert az anyjával marad!

OKÉ, de azt mondta az egyik idősíkban, hogy sosem választaná az anyját, hát mégsem stimmel:)))))

6/10
krys19 2019 márc. 01. - 22:00:07 6/10 Előzmény Timberio
:)))))))))))))))))))))))))
6/10
krys19 2019 márc. 01. - 21:57:28 6/10
Egyszer meg lehet nézni, nem éreztem, hogy olyan nagy mondanivalója lenne a filmnek, igazából a vége sem nagyon tetszett sajnos, pedig szerintem egy nagyon jó filmet lehetett volna kreálni az alapfeltevésből!

Ha nem állítja le a lány apját, akkor hogy lehet, hogy összetalálkoznak az utcán és a lány nem egy idegroncs? Pedig mielőtt változtatott, előtte a lány egy roncs volt volt. A végén az egész kapcsolatuk legelejére tért vissza, tehát nem is ismerték a lányt. Szóval nem nem stimmel, hogy ilyen jól nézett ki, mert úgy tűnik, mintha minden rendben lenne vele!elemes 2019 febr. 26. - 23:26:17 Előzmény Judga
"ki írta?"

https://www.imdb.com/title/tt0289879/

Directors: Eric Bress, J. Mackye Gruber
Writers: J. Mackye Gruber, Eric Bress

a wiki is bőven ír róla:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Butterfly_Effect
elemes 2019 febr. 26. - 23:15:15 Előzmény sorozatneked.hu
igen, azok gyenge feldolgozások voltak, a másodikra adnék 6 pontot a harmadikra inkább 4-et, de ebben a filmben, az eredetiben azért van kakaó. és baromi jól van megcsinálva, persze a téma adja a kemény vágások lehetőségét, de nem is rontották el a filmkészítők.
9/10
Judga 2019 febr. 26. - 00:10:19 9/10
Nagyon jó film. engem mindig izgatott, hogyan élik túl azokat a traumákat emberek, amikor gyermek fejjel végzetes dolgot követnek el. úgy látszik az írót is. (ki írta?) a történet egy pszichológiailag hibátlan verziója a feldolgozásnak.
sexykex 2018 szept. 19. - 06:52:02
Egy kicsit untam, ahogyan csűrik-csavarják a múltbeli változtatásokkal a jövőt. Semmiképpen nem nevezném korszakos jelentőségű filmnek, inkább csak érdekesnek. Ráadásul Ashton Kutcher sem volt mindig a helyzet magaslatán ezért ez nálam inkább csak jó, mint jeles.
8/10
sorozatneked.hu 2018 szept. 17. - 13:38:17 8/10
Most látom, hogy a lány apját Eric Stoltz alakította. Azért volt ennyire ismerős. :) Mégis megkapta az időutazós filmjét. :)

Készült még két rész ezzel a címmel, de azok tv filmek és semmi közük ehhez, szerintem nem érdemes időt pazarolni rájuk. :(
8/10
sorozatneked.hu 2018 szept. 17. - 13:36:43 8/10
8/10

Nekem nagyon tetszett a film amikor először láttam és még most is nagyon jó. Szerintem nagyon érdekes a történet és ötletes a film megvalósítása is. Ilyen hatással talán csak a Mementó volt még rám. Érdemes megemlíteni, hogy négy befejezés készült hozzá:

SPOILER

A rendezői változatban, amit eredeti befejezésnek szántak, csak nem jött be a teszt közönségnek, visszamegy a születése pillanatában és megfojtja magát a köldökzsinórral.

A mozis változatban (és a másik kettőben is) elégeti az összes naplóját és a régi videófelvételeket. Mindenki él, happy, normális. Sétál az utcán, szembejön vele a lány. Elmennek egymás mellett. Egy pillanatra megállnak. Mindenki épp akkor néz hátra, mikor a másik nem. Majd mennek tovább.

Annyival van kiegészítve a harmadik változat, hogy Ashton megfordul és a lány után megy.

A negyedikben egyszerre fordulnak meg és elkezdenek beszélgetni.
8/10
sorozatneked.hu 2018 szept. 17. - 13:17:37 8/10 Előzmény Éber Lét
Valahol mindig is sajnáltam azokat az embereket, akik nem tudnak élvezni egy filmet, egy könyvet, egy előadást, mert még a kákán is csomót keresnek. :( Csodás élményektől fosztják meg magukat. Időutazásos filmekben logikai bukfencet keresni elég nagy botorság.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu