Requiem

Bakancslistához adom
francia akciófilm, 98 perc, 2001

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Négy veszélyes bűnöző tör ki a börtönből. Nyomukban a rendőrséggel, rejtekhely híján, egy olyan helyen keresnek menedéket ahová a rendőrök nem követhetik őket: egy cisztercita monostorban. A külvilágtól elzárva, rémálom veszi kezdetét a fogvatartott szerzetesek és a menekülők között, akik ölni is készek a drágán megszerzett szabadságért. De ebben a halálos összetűzésben semmi nem az aminek látszik.
A monostorban eluralkodik a pokol. A cselekmény szálai a film kezdetéig futnak vissza.
Bemutató dátuma: 2004. április 22.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
SteelDog 2011 márc. 20. - 13:04:39
Nem szokványos film, még a vége ellenére sem érzem teljesen akciófilmnek. A képek, jelenetek nagyszerûek (kedvencem az elektromos erõmû), a szereplõk karakterek, a történet... itt van a kutya - szó szerint - elásva. Lehet, nem elég egyszer megnézni, de megfigyeltem a részleteket, és nem állnak össze a fejemben.

Világos, hogy Isten-Sátán csupán jelképes a történetben, de Góliát - ha jól emlékszem - nem létezik, mégis adott egy külsõ szereplõ a bandán kívül, aki irányítja, kiszökteti õket. Ha épp a bandavezér lenne az titokban, vagy skizofrén másik énjeként, helyén lenne a figura, így viszont nem derül ki az egyenlet ismeretlene és utalásai ellenére is lapos a történet. A "rekviem" utalását sem értem, pontosan mihez, kihez szól.

Rendben, a fõhõs igyekszik megtisztulni démonaitól, ami csak úgy nyer realitást, hogy egykori "áldozatától" vezérelve újra találkozik a bandával és megküzd velük. Közben kiderül, hogy nincs Góliát, és banda sem banda már, sõt, soha nem is volt az. Eddig az összegzés.

A misztikus kiindulópont, a bonyodalom és a megoldás közül hiányos a harmadik pont, a tetõpont. Kiderül egy s más, csak az nem, mi vagy ki vezérli a bandát (hisz ezt a szerepet nem töltheti be az, ami/aki nem létezik).

Enélkül pedig nem nyer értelmet az elismerésre méltó mûvészi megvalósítás.
7/10
StJust 2009 márc. 22. - 11:25:11 7/10
Igényesen megcsinált,olykor gyanúsan hatásvadász, félelemkeltõs film. Azt értem,hogy miért ott játszódik,ahol játszódik,de nem vagyok benne biztos,hogy a szerzetesek manapság is hasonló körülmények között és efféle csuhában élnek Francia honban.De mindezek ellenére érdemes volt megnézni,nagyon jók a képek.