Rizsporos intrikák

Bakancslistához adom
Ridicule
francia filmdráma, 102 perc, 1996

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Korábban egy vidéki nemes elképzeléseinek megvalósításához egyetlen lehetséges út vezetett: bejutni az udvarba. Ponceludon felismeri, hogy az udvar támogatását csak úgy nyerheti el, ha megfelel pazar látszatvilágának és etikettjének. Tehetsége van az udvari fényűzés és modor elsajátításához, és pusztán a cél érdekében képes lenne mindent feláldozni. Sikerének titka a pikáns célzások, a szójátékok és paradoxonok kiötlése. Szellemessége ajtót nyit XVI. Lajos királyhoz, de az intrikusok nem tűrik egy vidéki senki feltörését. A nevetségesség pedig öl...
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb nem angol nyelvű film: Frédéric Brillion
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • Cannes-i fesztivál

  1996
  Arany Pálma jelölés: Patrice Leconte

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Filmfanatic 2014 dec. 05. - 20:19:23 9/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Egyetértek. Nagyon jó filmnek mondható a maga mûfajában. Végig tartani tudják a feszültséget. Kár, hogy a legvégén nem a megfelelõ pillanatban fejezték be a filmet.

SPOILER

Ezt úgy értem, hogy ha én vágtam volna filmet, az öregek ballagását és beszélgetését már kihagytam volna.Úgy érzem,a báli jelenet utolsó képkockájával kellett volna befejezni.Tökéletes katartikus pillanat volt. Dehát sajnos a felesleges "szájbarágósdi" nem maradhatott le a végérõl.
adamnagysweetmovie 2011 júl. 15. - 11:02:31
Igen pontosan mutatja be a francia forradalom elõtti udvari viszonyokat, az üres szellemeskedés mûvészetét, a mesterséges viselkedés, külalak szabályait, a köznéptõl elzárkózó arisztokráciát.
Bár kissé sematikus alakokkal operál, a néha egészen eltúlzott jelenetekkel, díszletekkel kellõen oldani tudja a kosztümös-történelmi filmek kliséit, sterilitását.