Shoah

Bakancslistához adom
francia dokumentumfilm sorozat, 1985

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Világszerte nagy vihart kiváltó, megrendítő erejű filmalkotás a deportálások történetéről, a megannyi személyes tragédiáról archív felvételek és visszaemlékezések segítségével. A mintegy tíz éven át készült mű (1974-85) úgy szól hozzánk, mint egy fájdalmas, szépen komponált oratórium.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2012 aug. 18. - 12:53:31
Egy röpke megdöbbenés:
Lengyel feliratot tucatnyit találni, magyart egyet sem.
8/10
N.M.Y 2010 ápr. 14. - 13:27:32 8/10 Előzmény nofrit
1999-ben adták ki magyarul, szóval vagy antikváriumokban vagy könyvtárakban keresd
nofrit 2009 dec. 13. - 08:48:56
A film szövegkönyve valahol fellelhetõ?
8/10
N.M.Y 2009 nov. 29. - 17:48:28 8/10
úgy érzem, hogy akkor te nem értetted a film lényegét...bár megdöbbenést nálad is elért (bár sajnos felháborodás mellett olyan miatt amit én egyáltalán nem érzékeltem ebben a zseniális filmben - antiszemitizmus). Lanzmann elsõdleges célja az volt, hogy a puszta tényekkel (általa készített helyszíni felvételekkel a túlélõkrõl, a tettesekrõl), emlékezésekkel próbálta ábrázolhatóvá tenni az ábrázolhatatlant, vagyis a holokausztot, mint olyant. újszerûsége abban áll, hogy itt szóra bírta a tetteseket is. és a mû általad is felfedezett kettõssége: tettesek büszkesége - túlélõk gyötrelme, szenvedése, bánata...világít rá az üzenetére: hogy a világ még mindig antiszemita ill. holokauszt-tagadó és nem képesek elfogadni a holokauszt megtörténtét valamint annak felfoghatatlan kegyetlenségét, borzalmát. és a tettesek büszkesége az ami miatt megvetem õket és meg kellene mindenkinek, hogy megbánást egy szemernyit sem tanúsítanak, míg a túlélõk a feltörõ érzelmek végett küszködnek a szavakkal, a könnyekkel és az emlékekkel egyaránt, amit úgy éreznek meg kell osztaniuk a világgal azért a nemes és egyáltalán nem garantált célért, hogy hátha megszûnik a holokauszt-tagadás és az emberek ráébrednek önnön bûnösségükre.
asanisimasa 2009 ápr. 07. - 14:12:56
Zsidóellenes film, vérlázító hangnemben. Megdöbbentõ a rendezõ érzéketlen, embertelen hozzáállása, a sértõ hangnem és stílus, amivel a témához és az emberekhez közelít. Claude Lanzmann izléstelenül vájkáló kérdéseivel, helyenként egyenesen szítja az antiszemitizmust. A rendezésnek köszönhetõen az áldozatok gyakorlatilag mégegyszer meghurcoltattak. Nincs rá szó... minõsíthetetlen.