Súlyfürdő

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 58 perc, 1968

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Lehet-e egy illúzióvesztett világban táplálni a régi légvárakat, a múltban élni, a múltat éltetni? A Súlyfürdő egy álmos gyógyfürdő kiábrándult vendégeinek egy napját követi végig, hajnaltól éjszakáig. A fürdőhely Agárdy Gábor által alakított igazgatója fiatalkorában részt vett az illegális mozgalomban. Most maga köré gyüjti az üdülni vágyó harcosokat és táplálja bennük a nagy napok emlékét. Börtönviselt társa (Avar István) is megjelenik, akivel kapcsolatban lekiismeretfurdalást érez, és a fővárosból megérkezik a jobb napokat látott előadőművésznő, Zala Marietta (Tolnay Klári) is azért, hogy közösen fellépjen a helyi beat-zenekarral.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Cukros csirkecomb 2021 márc. 21. - 15:17:54 7/10
A mondanivalóját nem tudnám megfogalmazni, de szórakoztató korkép a 60-as évekből. A végén a buli szuper. :)
szénási Imre 2021 márc. 21. - 13:27:35
Nem tudom megítélni, jó-e a film, viszont némi nosztalgiával néztem a régi nagy színészeket, zenészeket.
Azért sok akkori életérzést sikerült bennem felébreszteni az akkori gyerekkoromból. 1968. - 13 éves voltam. Méltatlanul lemaradt több nagyszínész neve. Szendrő József, Bánhidi László,??
SMiK 2020 nov. 04. - 12:58:43
Hobo (trombita, tánc), Charly (gitár, ének), Novai Gábor (basszus gitár). A szoló gitáros az Ős Omegában volt a Molnár elött... a neve nem ugrik be. 🤓
Lyanos1 2018 márc. 22. - 09:20:55
Az ismeretlen zenészek a stáblista szerint az Olympia együttes tagjai.

Magát a sztorit nem nagyon tudtam hová tenni. Ezt még súlyosbította a filmbéli kabinos-festőművész, aki nem volt hajlandó a képeit értelmezni, mondván, hogy valaki vagy látja, mit akar kifejezni a kép, vagy nem látja, de elmagyarázni nem lehet. Lehetséges, hogy ezzel az epizóddal a rendező saját magáról és erről a filmjéről beszélt.
A filmbe bele lehet látni a Hős és a Gyáva ellentétét: a Gyáva (azaz Furulya)magasabb pozícióba került, de folyton mentegetőzik múltbeli tetteiért. A Hősről (azaz a Mérnök Úrról) nem sokat tudunk meg, de az látszik, hogy lelkileg kiegyensúlyozott. A kettejük beszélgetéséből mintegy áttételesen értesülünk személyi kultuszról, koncepciós perről meg '56-ról. Aczél bácsi szűrőjén ez valahogy nem akadt fent.
A filmbe bele lehet látni a "Régi dicsőségünk, hol késel..." motívumot. A főszereplők egykor illegalitásban harcoltak, megszöktek a katonaságtól és más hősies dolgokat csináltak. Ma már a trombitát sem tudják rendesen fújni, és csak annyi telik tőlük, hogy a fehérre meszelt fák közt egy kőnél a múltba révedjenek, meg részegen, ámde sikertelenül menjenek a még mindig fiatalos énekesnő után.
A filmbe bele lehet látni a generációváltást: a visszaemlékező társaság illetékes tagja nem tudja rendesen fújni a trombitát, de a következő generáció képviselője (azaz Hobó, aki a stáblista szerint még Földes László) megszólaltatja, mintegy helyette. E generációváltás nem zökkenőmentes: a két fiatal nem érti, miért sírnak az öregek a megemlékezéskor; Zala Marietta régimódi dalával a beat zenekar még csak-csak megbarátkozik, de a fiatalok többségének nem tetszik; az idősebb generáció viszont nem tud mit kezdeni a fiatalok újfajta táncstílusával.
1/10
luci87 2017 márc. 30. - 19:35:43 1/10
Egyebkent nem szivesen irom le,de pocsek a film.Hiaba van benne Charlie,es Hobo...meg Matula bacsi...Nem ajanlom.
1/10
luci87 2017 márc. 30. - 18:56:38 1/10
Hol jatszodik a film?
offtopic
sysdec 2014 nov. 13. - 16:19:34
Letöltötte valaki ezt a filmet ? Szeretném megnézni. Feltehetné a szokásos megosztó oldalakra... Köszönöm.
olahmiki1959 2014 nov. 13. - 05:40:15
Igen, ezt a két zenészt én is felismertem, a többiekre viszont nem tudtam rájönni, hogy kik lehetnek.
A film egyébként elég borzasztó volt, mind a kópia minõségét, mind a történetet tekintve.
Én meg - elsõsorban magamnak, meg azért is, mert filmrajongó vagyok, - levontam egy nagy tanulságot.

NEM MINDEN FILM JÓ, CSAK AZÉRT, MERT RÉGI!!!
LajtaJ 2014 nov. 12. - 22:45:55
A mellékelt képen is látható trombitás fazon nem a Hobo (Földes László)?
A zenekar énekes-gitárosa viszont egyértelmûen a Horváth Charlie volt.
olahmiki1959 2014 nov. 11. - 17:53:19
Ezt a film érdekel, már csak azért is, mert soha nem hallottam róla.