Susana

Bakancslistához adom
mexikói filmdráma, 83 perc, 1951

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Bunuel ezt a történetet ostobának tekinti. A börtönből megszökött fiatal "bukott nő" menedékre lel egy jómódú polgári család otthonában. Itt, ahelyett, hogy hálával tele meghúzná magát, a lány zűrzavart okoz, az eddig rendben levő családi életben. Természetesen szégyenletes vég vár rá. Bunuel ezt a befejezést nagyon nem szerette. Kedve volt "megajándékozni" a bukott lányt a hacienda birtoklásának jogával. Az éles átmenetek és a jelentősebb főhősök ábrázolásának módja láthatóan megmutatja, mely momentumok a legrokonszenvesebbek a rendező számára.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2014 szept. 20. - 14:58:48
Szimpla történet a klasszikus nõi lényrõl. Susana egyszerû de nagyon vonzó lány aki puszta megjelenésével képes vágyat gerjeszteni a másik nemben. Ártatlansága védelmet kíván és erre jó néhány férfi boldogan vállalkozik. Csak a házvezetõnõ Felisa látja kezdettõl Susana romlottságát. Végül ki is jelenti, hogy az ördög az a (nemi vágyat gerjesztõ) nõ maga. A Susanát befogadó puritán család házában sorra konfrontálódnak a férfiak, aztán a ház úrnõje és Felisa is. Nagyon jó az ostorozós jelenet, de a legtöbb Susanával kapcsolatos 'kényes' találkozás és köntörfalazás nagyon mulatságos.
A végével kapcsolatban nem egészen világos, hogy ezzel a rendezõnek avagy másoknak mi volt a baja. Susana eltávolításával egycsapásra visszatér minden a régi kerékvágásba, mintha semmi nem történt volna. A szõnyeg alá söprés látszólag orvosolja azt a bajt, hogy az Ördög és a (nõi) Test megjelent egy tisztességes úri házban. A nyitó jelenetben csak úgy záporoznak Felisa babonás félelmei, a kis kaland avagy megpróbáltatás elmúltával a babonás (és vallási) hiedelmek ugyanúgy érvényben maradnak mint korábban.
6/10
SandroVM 2012 máj. 02. - 02:21:33 6/10
Jó film, persze több korábbi és késõbbi alkotása is van Luis Buñuelnek, ami jobb. Történet orientált mû, amit alkalmasnak tartanék egy remake-re akár, bár ezen állapotában is jó, de ha valamit feldolgozásra ajánlanék, az néhány Buñuel film lenne, például ez is. Garantált siker. Ezt mondjuk nem pontoztam túl, de az átlagosnál jobb film.
10/10
tcberta 2008 dec. 27. - 23:42:43 10/10
Keresem ezt a filmet, írjon, aki tud segíteni. Köszönöm.