Szabados György - Az események titkos története

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 40 perc, 2006

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Háromféle történet, történés titkait próbáljuk a film nyelvén elmesélni. Mindhárom főszereplője Szabados György zongoraművész, a magyar improvizatív zene megteremtője.
Az első egy debreceni koncert, ahol azt tanulmányozhatjuk, hogyan és mi történik az improvizált zene megszületése és megszólaltatása közben. A második egy régmúltban lezajlott beavatási esemény megidézése. A harmadik pedig maga az előadott zenemű - "Az események titkos története" - által elmesélt történet az 1956-os szabadságharcról.
A történeteknek saját kódrendszerük van. Ilyen például az énekléshez használt preparált nyelv és preparált zongora, egy emlék látványa és hangjai vagy a zenélés leírhatatlan háttérműködése és annak hatása. "Nincsen külön világ és külön művészet. Az égi világosság olykor megmutatkozik, olyankor az ember tisztává s széppé, a közösség jóvá és eggyé válik, a hatalom elcsodálkozik. És megszólal valami hallhatatlan hangzás. Az esetnek ilyenkor szabadság a neve, s a szabadság igazán ilyenkor érthető" - írja Szabados György az 1983-ban írt, s 1990-ig mindössze kétszer előadhatott zeneműről.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?