Szabadság

Bakancslistához adom
Korkoro/Liberté
francia filmdráma, 106 perc, 2009

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Tony Gatlif talán legharcosabb és legmegrázóbb filmje húsz évnyi kutatás és elmélkedés gyümölcse. A lehető legnagyobb közönséghez szeretné eljuttatni fontos üzenetét: a cigányság elismerését, és azt, milyen borzalmakat kellett átélniük Franciaország német megszállása alatt, a Vichy-kormány idején.

Stáblista:

Szereplők

Théodore Rosier
Mademoiselle Lundi
Félix Lavil dit Taloche
Pierre Pentecôte

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
raszta 2013 aug. 11. - 17:15:56 8/10 Előzmény olahmiki1959
Akik egy ilyen filmben alapvetõen a propagandát látják, azokkal nem érdemes vitába szállni.
Örök optimistaként azért abban bízom, hogy az utódaik érzékenyebbek lesznek.
oktondi pocok 2013 aug. 02. - 10:16:36
„…a tanítónõ és az állatorvos - mindketten gádzsók” - Szerintem nem szép dolog a legfõbb cigányvédõket legádzsózni (különösen pejoratívan hangzik az említett értelmiségiekkel szemben). Ezt hogyan tudod az értékrendeddel összeegyeztetni?
Igen, a Csányi-féle „zenélõ” tehenészetben alkalmazzák ezt. A két kulcsszó a klasszikus zene, és a tehenek. Ellenben amit a "mûvész urak" mûveltek a tyúkoknál, az nem nevezhetõ klasszikus zenének, de hát rendkívüli zsenialitásukkal és innovációs készségükkel megelõzték a korukat. Remélhetõen a „szájönsz” holnapi számában errõl is lesz valami észbontóan tudományos cikk. Már csak a szellemi sötétség elûzésének biztos módszerét kell feltalálni, mert a fokhagyma bizonyítottan alkalmatlan XD.
olahmiki1959 2013 aug. 01. - 18:45:40
Én meg azzal értek egyet nagyjából, amit te írtál, azzal a kiegészítéssel, hogy én egy konkrét film kapcsán, és egy eléggé elfogultnak tûnõ hozzászólásra, válaszként írtam azt, amit írtam.
Tehát nem "általában" vontam pozitív tulajdonságokat egy rasszhoz, hanem ennek a filmnek a hatására.
Nagyon jól tudom, hogy egyébként az elõítéleteknek - bármely népcsoporthoz kapcsolódjanak is, - bizony van alapjuk.
Nem véletlen, hogy sosem hallottál még norvég tolvaj bandákról, vagy grönlandi terroristákról... Õhozzájuk - a fene sem érti, hogy miért, - nem kapcsolódnak ilyesféle elõítéletek...
8/10
giggs985 2013 aug. 01. - 13:03:07 8/10
Amit írtál, azzal nagyjából egyetértek, de ha te pozitív tulajdonságokat vonsz egy rasszhoz, akkor ne csodálkozz, ha mások ugyanolyan példák alapján negatívakat fognak. A legtöbb cigány jó muzsikus vs. a legtöbb cigány tolvaj. Egyik sem feltétlenül a rassz miatt alakult így.
8/10
giggs985 2013 aug. 01. - 13:00:18 8/10
Tetszett a film, meglepõ volt, hogy tényleg cigányok játszották a cigányokat és nem szõke kékszemû emberek, vagy Brad Pitt :). Az alakítások is így nagyon hitelesek voltak.
Elég jól sikerült elkerülni a tanmese jelleget is - majdnem az egész film során. Sajnos volt olyan jelenet amit máshogy kellett volna szerintem megoldani:
SPOILER
Hiába segítette a 2 fõszereplõ a cigókat (a tanítónõ és az állatorvos), amikor megjelent az egész falu, hogy elüldözze, és fõleg ok nélkül, a cigányokat az sok volt. Vagy úgy kellett volna megoldani, vmi apró okuk legyen rá, vagy más pozitív karakternek is lennie kellett volna a fõszereplõkön kívül; több olyannak, akik nem korlátolt rasszista pöcsök. Itt kilógott a lóláb.
De összességében tetszett a film, megérte megnézni.
olahmiki1959 2013 aug. 01. - 12:07:23
"Propaganda a javából"
Szerintem inkább - a részedrõl - elõítéletesség a javából...
"Még jó, hogy kizárólag csak a cigányoknak kellett borzalmakat átélniük, és rajtuk kívül soha senki másnak."
Mondod te, némileg ironikusan.
A film, vagy a rendezõ egyetlen szóval sem mondta, hogy kizárólag csak a cigányoknak kellett borzalmakat átélniük, azt viszont igen, hogy õnekik IS át kellett élniük borzalmakat.
Minden film, ami a cigányok, a zsidók, az afrikaiak, vagy más népek szenvedéseit mutatja be a történelem viharában, a dolog természetébõl fakadóan csak az adott nép életét, szenvedését tudja bemutatni.

"A film tudományos hozadékai:" - gondolom, ezt nagyon szellemes megjegyzésnek szántad...
"A francia gádzsók elõítéletesek, kirekesztõek és rasszisták (gyerekeik pedig botfülûek és hamisan énekelnek"
Tényleg? Én azt láttam, hogy a tanítónõ és az állatorvos - mindketten gádzsók, - ameddig lehetett, védték a cigányokat, hamis papírokkal, a birtok és a ház odaajándékozásával...
"Ezzel szemben minden cigány (nemtõl, kortól, szellemi állapottól függetlenül) zenei virtuóz."
Ez természetesen túlzás, de nagyon sokan közülük valóban elképesztõen jó zenészek.
Miután meglehetõsen jól ismerem a dzsessz meghatározó figuráit, elmondhatom, hogy jelenleg a legjobb európai dzsesszgitárosok közül gyakorlatilag mindenki francia cigány.
Sõt, a dzsessz történetében minden idõk legjobb gitárosának - az összes amerikait megelõzve! - Django Reinhardt-ot tartják, aki egy francia-belga cigány gitáros volt. Hoppácska!
"A cigányok csak akkor járnának iskolába, ha fizetnének nekik ezért (de az elszántabbak már egy almáért is)."
A humort és a szeretetteljes iróniát nem kell mindenkinek értenie... Sokaknak az is elég, ha csak bámulnak a képernyõre...
"A gádzsók tyúkjai csak akkor tojnak, ha az ensemble bazsevál nekik."
Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a tehenek jobban tejelnek, ha az istállóban elhelyezett hangszórókból finom klasszikus zenét sugároznak nekik. Lehet, hogy ezek a tyúkoknak zenélõ cigányok csak megelõzték a korukat...
"A ló harapását tojásos tehéntrágya kenettel lehet a legjobban gyógyítani."
A dolog egyelõre nincs tudományosan bebizonyítva, a kérdésrõl egy hosszabb tanulmány a "Science" következõ számában olvasható...
"A fokhagymával bekent fal és ajtófélfa (az ingyen kapott házban) elûzi a devlát és a szellemeket."
Azt igen, de a szellemi sötétséget úgy látszik, a fokhagyma sem tudja elûzni...
oktondi pocok 2013 aug. 01. - 10:45:39
Propaganda a javából. Ugyan mi másért készült volna?
„…szeretné eljuttatni fontos üzenetét: a cigányság elismerését, és azt, milyen borzalmakat kellett átélniük Franciaország német megszállása alatt, a Vichy-kormány idején.”
Nekem nem jött át, miért is kellene a cigányságot ezek alapján elismerni. Még jó, hogy kizárólag csak a cigányoknak kellett borzalmakat átélniük, és rajtuk kívül soha senki másnak.
A film tudományos hozadékai:
A francia gádzsók elõítéletesek, kirekesztõek és rasszisták (gyerekeik pedig botfülûek és hamisan énekelnek).
Ezzel szemben minden cigány (nemtõl, kortól, szellemi állapottól függetlenül) zenei virtuóz.
A cigányok csak akkor járnának iskolába, ha fizetnének nekik ezért (de az elszántabbak már egy almáért is).
A gádzsók tyúkjai csak akkor tojnak, ha az ensemble bazsevál nekik.
A ló harapását tojásos tehéntrágya kenettel lehet a legjobban gyógyítani. (Tudományos magyarázat: „a seprõnyél is elsülhet.”)
A fokhagymával bekent fal és ajtófélfa (az ingyen kapott házban) elûzi a devlát és a szellemeket.
Épületes volt…
1/10
cselipa 2013 aug. 01. - 07:55:21 1/10
Végignéztem.Kár volt.Rettentõen vontatott és unalmas volt.
Szinte nem is volt tartalma.10/1
olahmiki1959 2013 aug. 01. - 04:48:22
Eszméletlen jó film, néhány Oscar-díjat érdemlõ színészi alakítással. (Taloche).
Semmi köze a propaganda filmekhez, eszembe sem jutott ilyesmi, a készítõknek sikerült elkerülniük a tanmesei stílust, és a hasonló filmekre jellemzõ szájbarágást. Ellenkezõleg, az életszerûsége, természetessége, a színészi játék hitelessége és eszköztelensége volt, ami nagyon megfogott.
Szerintem az utóbbi idõk egyik legjobb filmje, "Nézzünk bele!" felkiáltással, némi elõítélettel és tartózkodással ültem le a képernyõ elé, - a múltbéli rossz tapasztalatok miatt, - aztán ott ragadtam, és nagyon örülök, hogy megnéztem.
Még egy nagy pozitívuma volt a filmnek, mégpedig az, hogy valódi cigány embereket láttam a képernyõn, míg ha nálunk forgatnak "cigány" témájú filmet, akkor "nem cigány" színészeket öltöztetnek fel, és maszkíroznak ki cigánynak, ami kb. olyan, mint amikor annak idején az NDK-ban készült indiános filmekben, német színészeket festettek be barnára, és adtak rájuk jelmezkölcsönzõbõl kivett "indiános" ruhákat, színes mûanyag tolldíszekkel, és mûbõr nadrágokkal...
stenmore 2013 júl. 31. - 21:46:40
jozsev viszarionovics dzsugasvili
Susanne 2013 júl. 31. - 21:33:12
Nem kell nézni. Ki lehet kapcsolni. De attól, hogy valaki homokba dugja a fejét, a tények tények maradnak. Nem lehet meg nem történtté tenni sajnos.
3/10
jozsev 2013 júl. 31. - 20:02:02 3/10
Elegem van a propaganda filmekbõl.
10/10
Puja 2011 szept. 08. - 13:13:57 10/10
Hajj! Nemtudtok valahonnan felratot ehez a filmhez? a film az megvan de a franciát meg nem beszelem, és ez a kettö valahogy nemjo. kerestem mindenhol, de még nemforditották le ezt a filmet??? üdv