Szenvedély

Bakancslistához adom
En Passion
svéd filmdráma, 100 perc, 1969

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

A Szenvedély Andreas Winkelman (Max von Sydow) bemutatásával kezdődik, aki egymagában elzárkózva éli érzelmileg sivár életét a válása után egy kis Balti-tengeri szigeten. A parasztházában visszavonultan élő férfihoz egy napon váratlanul beállít egy idegen nő, Anna (Liv Ullmann) és telefonálni szeretne. Andreas belehallgat a telefonbeszélgetésbe, Anna pedig láthatóan zavart állapotban távozik és ott felejti a táskáját, amiben Andreas egy levelet talál. Ebből kiderül, hogy Anna autóbalesetben elveszítette a férjét. A két ember hamarosan közel kerül egymáshoz és Anna odaköltözik Andreashoz. Andreas és Anna közös barátai egy jómódú, gyerektelen házaspár, Elis Vergerus (Erland Josephson) és Eva (Bibi Andersson), akik szintén érzelmi zavarokkal küszködnek. Az alvászavarban szenvedő Eva úgy érzi, hogy férjének már elege van belőle. Egy éjszaka amikor Eva magányosnak és unottnak érzi magát - férje távollétében - meglátogatja Andreast. Andreas másnap meglátogatja Elist, aki megígérte neki, hogy lefényképezi. Eva tud arról, hogy Anna Andreashoz költözött, és figyelmezteti a férfit, hogy legyen óvatos vele. Andreas és Anna kapcsolata nem szenvedélyes, de viszonylagosan tartalmasan indul... Azonban mindkettőjüknek számos titok lappang a múltjában, s amikor ezek a felszínre kerülnek, óriási feszültség támad közöttük...

Stáblista:

Szereplők

Andreas Winkelman
Anna Fromm
Eva Vergerus
Elis Vergerus

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
IamTwo 2021 febr. 01. - 09:21:40 Előzmény Dúdolom
A film angol címe nem jobb, csak a passion egy (legalább) kétjelentésű szó. És bizony éppúgy jelenti az intenzív szexuális szerelmet, mint Krisztus szenvedését és halálát. (New Oxford American Dictionary, 2010, 2013). Chambers 12th Ed 14 további jelentést sorol fel. Mindenki ossza be magának, ízlése szerint :)
furfang 2018 okt. 06. - 18:37:48
Kövezzenek meg, de nem szeretem Bergman filmjeit. Megnéztem a 70-es években is, most is, és nem. Az állandó szenvelgések abszolút nem érintenek meg.
steflac 2011 ápr. 12. - 12:15:00 Előzmény Dúdolom
A film nem csak Annáról szól (mesél), hanem Andreas, Eva és Elis, nemeg mindenki más szenvedélyérõl is a szigeten, így, a magyar cím szerintem telitalálat!
A magyar hang sajnos tényleg nem a legjobb, de eredetiben sajnos még nem tudtam megszerezni.
Dúdolom 2010 dec. 01. - 11:03:44 Előzmény Kakukk76
Micsoda tévedés a film címe! Passion = Krisztus szenvedése. És nem "szenvedély". Szenvedélyesen lehet szeretni, de nem szenvedni. A film angol címe: "Anna Passiója" valamivel jobb.

Miért készült fekete-fehérben is és színesben is?
Ktesibios 2010 dec. 01. - 10:59:48
Szegény Liv Ullmann micsoda magyarhangot kapott az MGM-tõl!!!
Kakukk76 2010 dec. 01. - 09:53:28 Előzmény Karthauzi
Például épp most megy az MGM csatornán...
Karthauzi 2010 febr. 15. - 10:42:25
csak tudnám, hogy aki értékelte, az hol látta