Szólózongorista

Bakancslistához adom
Piano, solo
16 éven aluliak számára nem ajánlott olasz életrajzi dráma, 104 perc, 2007

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

A film Luca Flores, a korán elhunyt olasz jazz-zongorista életének szenvedélyes krónikája. A tragédia már nagyon fiatalon utoléri az Afrikában nevelkedő fiút, mikor egy autóbalesetben elveszíti édesanyját. Haláláért magát okolja, és ez az önmarcangoló hit egész életére, életművére kihat. Olaszországba visszatérve a firenzei konzervatóriumban kezd el zenélést tanulni, és egyedülálló zongoratehetsége hamar kiviláglik, ám az Afrikában megismert és megszeretett ritmusok a klasszikus zenétől hamarosan a jazz irányába terelik őt. Sajátos hangzásvilágának hála a férfi a nemzetközi jazzélet ismert alakjává válik, és olyan előadókkal lép fel, mint Chet Baker vagy Dave Holland. A siker mellett a szerelem is utoléri, mindezek ellenére az anyja halála felett érzett bűntudata napról napra nagyobb lesz, míg nem elviselhetetlenné válik.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
hippieee 2023 jún. 02. - 12:11:50 5/10
Sajnos unalmasra sikeredett, pedig az alaptéma érdekes. Lehet szidni az amerikai filmipart, de ebből a témából sokkal többet kihoztak volna, pláne valamelyik igazán jó színésszel. Sajnos Kim Rossi Stuart, bár rettentően jóképű, ahhoz nem elég jó színész, hogy az ő arcjátékára építsék az egész filmet. Végignézni nem bírtam, mert a vége felé már egyáltalán nem kötött le, pedig érdekelt volna a halála. Ennek ellenére örülök, hogy megnéztem, mert így megismertem Luca Flores életútját.
7/10
Nótárius 2023 márc. 07. - 20:09:58 7/10
Luca Flores életrajzi tényeinek hitelével alátámasztottan és igényes zenei anyagával elég jó film volt ez; de sokkal várakozástelibb élményű is lehetett volna, ha a fenti ismertető nem utal előre a végkifejletére. Ez természetesen annyiban nyilván az én hiátusom, hogy eleddig nem is hallottam Lucas Floresről, így aztán a (közismert?) sorsáról sem. Ugyanis a korai* dzsesszt is magába foglaló, viszonylag széles zenei nyitottságomba csak válogatós korlátossággal fér bele annak a II. világháború utáni "modern" időszaka.
Épp ezért, annyiban mindenképpen megérte megnéznem e filmet, hogy ráirányította az elmélyült figyelmemet Luca Floresre és a valóban kitűnő zenéjére; mint például:

https://youtu.be/-jHlAGdl1qg

https://youtu.be/zrPxqCY4LHU

Ugyanakkor számomra nem is annyira az ő elviselhetetlenségig fokozódó állapotromlása, hanem sokkal inkább a szeretteinek és ismerőseinek, az érte aggódó tanácstalansága, végletesen elkeseredő, szívszorongató tehetetlensége volt mélyen átélhető és felkavaró együttérzést kiváltó.
7/10
Nótárius 2022 dec. 13. - 22:15:48 7/10
Íme, a film előzetese:

https://youtu.be/4eBz3df34AM