Szomszédok voltak

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 65 perc, 2005

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Gettó, téglagyár, vasútállomás, tömegsír - ezúttal a magyarországi zsidók szomszédai emlékeznek. Mit tettek és mit tehettek volna? Mit láttak és mit akartak látni a közvetlen közelükben zajló eseményekből a második világháború végnapjaiban, Kőszegen? A Szomszédok voltak című dokumentumfilm a máról legalább annyira szól, mint a történelemről: a múlttal való szembenézés hiányát, hatvan évnyi hallgatás kísérteteit jeleníti meg.

Kőszeg festői városka, hegyek közt fekszik az osztrák határ közelében. A 150 éves zsinagóga a város közepén áll - elhanyagolva, omladozó falakkal, gaztól benőve és lelakatolva. Egy idős férfi megáll a zsinagóga előtt. "És nem újítják fel! Ezeknek annyi pénzük van és..." Hatvan évvel ezelőtt szomszédok voltak, de ma már nem élnek itt zsidók.

A város lakói - az egykori zsidóőr és az idős hölgy, aki kislánykorában ennivalót hordott be a gettóba, vagy a szemtanú, aki tizenévesen a téglagyár tőszomszédságában lakott - hasonlóképpen emlékeznek. Tisztelettel beszélnek régi szomszédaik üzleti érzékéről és állítják, hogy mindenről csak a németek tehettek.

De valóban, csak a németek...? A film nehéz - nem feltétlenül megválaszolható - kérdésekkel állítja szembe a nézőt a közemberek cselekedeteivel kapcsolatban. A város polgárai - hasonlóan a magyar társadalom nagy többségéhez - máig nem néztek igazán szembe a múlttal, nem tették föl maguknak a kérdést: Hogy engedhettük? Mit tehettünk volna?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
trebics 2009 jan. 29. - 21:53:14 9/10
Még csak most fogom megnézni a filmet, és utána értékelem. Elõzetesen csupán annyit: aki erre 1-est ad, húzza le magát a klotyóban...
Künge 2009 jan. 29. - 12:19:12 Előzmény issti1
Kapnak publicitást, fõleg az '56-os emlékév óta.
issti1 2008 febr. 13. - 15:26:26
Egyetértek, és kiegészíteném azzal, hogy milyen jó lenne, ha más hasonló súlyú emberiség elleni bûntettek(pl.kommunizmus bûnei, népirtásai) hasonló súlyt és publicitást kapnának, hogy tanulhassunk-okulhassunk belõle, s hogy tisztán lássunk, szembenézhessünk múltunkkal!
efes 2008 febr. 13. - 11:27:21
a film egy holokauszt-témában merõben új koncepció tisztességes és igényes kifejtése. mindenképpen kötelezõ penzum, fõleg a "megtévedt kétkedõknek", de amúgy, mindenkinek.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu