Tahaan

Bakancslistához adom
indiai filmdráma, 2008

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A film egy nyolcéves kisfiúról, Tahaanról szól, akinek nagyapja, a család egyetlen kenyérkeresője meghal, tekintélyes adósságot hagyva maga után. A helyi uzsorás a tartozás fejében magával viszi a család szamarát, Birbalt, Tahaan legjobb barátját. Tahaan mindent megtenne, hogy visszakaphassa a szamarat, de az ár nem csekély: egy gránátot kéne átcsempésznie egy katonai ellenőrzőponton.

"Sok filmet készítettek már, amiben Kasmír szolgált a történet hátteréül, de egyiknek sem sikerült sem a képek, sem a hangulat tekintetében visszaadnia e táj különlegességét. A Tahaan viszont az igazi Kasmírt jeleníti meg, mentesen minden elfogultságtól. Érinti a kasmíriak életének minden fontos vonatkozását, a határon átnyúló terrorizmus és a félelem kérdését is. Egyszerű története egyetemes üzenetet hordoz. A felvételek láttán megérezhetjük a kasmíri reggelek tisztaságát és az esték magányát. Mintha nem is színészeket és kitalált történetet, hanem magát az életet figyelnénk." (Yasser Usman)

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2015 jan. 24. - 21:07:39
Szemet gyönyörködtetõ látvány, érdekes karakterekkel, a háború és terrorizmus által sújtott Kashmírból.
A rendezõ-operatõr Santosh Sivan egy ártatlan kisfiút tár elénk, akinek elválaszthatatlan társa egy szamár. Kettõjük élete összefonódik, a nagybácsi szerint hol Tahaan tanítja szamarát, hol fordítva. A fiú szemén keresztül betekintést kapunk egy erõszakos világba, amelynek bárki könnyen áldozatául eshet. Lesújtó hallani egy egész életét ott töltõ idõs ember szájából: "Mindenünket eladtuk, még a jövõnket is. Most meg törleszthetjük a hiteleket örök idõkig. Semmink sem maradt".

A befejezés nem hagyja nyugodtan a nézõt. Gazdag kultúrájú, spirituális életet élõ emberek élete megy tönkre egy teljesen más 'értékrendet' valló, uralkodó, hit és arc nélküli elit akaratából. A reménysugár azonban végig látszik, ezt senki nem veheti el.