Teheráni tabuk

Bakancslistához adom
Tehran Taboo
16 éven aluliak számára nem ajánlott osztrák-német animációs film, 90 perc, 2017

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Napjaink Teheránjában járunk. Az élő szereplőket mintázó animációban négy fiatal ember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.
Bemutató dátuma: 2018. február 8. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2019 márc. 30. - 08:57:09 6/10
Egy ideje kergettem ezt a filmet és valószínűleg ezért, többet vártam tőle. Valahogy hiteltelen, hogy a parabola antennáért halál jár, drogot viszont lépten-nyomon árulnak, mint bárhol máshol. (Igaz, hogy 2016 óta már nem jár halálbüntetés a kisebb mennyiségű drogterjesztésért Iránban.)
„Színtiszta iszlám jogrendszer egyik muszlim többségű országban sincsen, általában négyféle jogrendszer (régi szokásjogok, iszlám jogrendszer, gyarmati jogrendszer, modern nyugati jogrendszer) különböző arányú keveredései ezek.” Teljesen természetes, hogy a korrupció és a hatalommal való visszaélés Iránban is jelen van.
„A saría a cselekedetek ötféle kategóriáját különíti el (kötelező, ajánlott, megengedett, utálatos, tilos). Az öltözködés fő szempontjai: a szemérem eltakarása, a ruha nem feszülhet a testre, nem látszhat át, nem hasonlíthat a másik nem öltözködésére és nem tartalmazhat tiltott anyagokat.” Nem lepődtem meg, hogy az ősi szokásokat követve szexuális téren is kétszínű a rendszer. A férfiak kihágásaival szemben elnézőbb a társadalom. Ezzel szemben még a haladó nézeteket vallók is olyan „nőt favorizálnak, aki otthon ül, elvégzi a házi munkákat, neveli a gyerekeket, nem beszél vissza a férjének, és természetesen mindig, mindenben neki ad igazat.” Meglepett viszont, hogy mindenféle testi kontaktus tilos nyilvános helyen a pároknak, ha nem házasok. Így lesz valódi „utánfutó” a nőből – kulloghat a férfi mögött.
Számomra a film legnagyobb erénye az volt, hogy nem zavart az animáció. Őszintén szólva nem rajongok a mai rajzfilmekért, de ezt most szinte észre sem vettem. Jó volt betekinteni Irán „belügyeibe”, de valahogy nem illett a képbe a frusztrált, házasságban élő nő története.
9/10
deadscott 2019 jan. 27. - 20:53:13 9/10
Mint film nagyon jó. Kérdés, hogy mennyire valósan ábrázolja az iráni világot. Az minden esetre gyanakodásra adhat okot, hogy a Jeruzsálemi Filmfesztiválon díjat nyert. De ettől függetlenül - ha pusztán, mint fikcióra tekintünk rá - valóban remek, ötletes és kidolgozott.
7/10
pihes 2018 dec. 23. - 14:36:26 7/10
Van itt téma, és tartalom.

7/10
7/10
dt9250 2018 márc. 01. - 17:39:29 7/10
Elég jó film, a \"rajzoltsága\" ne riasszon el senkit, egy idõ után el is felejti az ember, annyira viszi a több szálon futó történet... olvastam, hogy valós szereplõkkel vették fel (nem Iránban), majd átrajzolták õket, a hátteret pedig mögéjük rajzolták. A rendezõ állítólag úgy nyilatkozott, ez után a film után valószínûleg nem teheti be a lábát többet Iránba... ami nagy eséllyel így is van. Nálam 10-bõl 7 pont, és nagyon jó, hogy néhány merész és szabad iráni ember ilyen filmet is készít!!!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu