Téli napforduló

Bakancslistához adom
Winter Solstice
angol-német romantikus dráma, 180 perc, 2003

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

A Téli napforduló egy elbűvölő középkori szerelmi történet, amely összetört szívekről és ifjúkori szorongásról szól, de szerencsés véget ér az összetört szívűek és azok számára, akik megérdemlik.
Amikor Elfrida Phipps (Sinead Cusack), aki csak nemrég vesztette el szeretteit arra kényszerül, hogy eladja londoni lakását, egy takaros kis faluba, Dibtonba költözik, ahol rögtön otthon érzi magát. Kicsiny kertes házában vele van hűséges kutyája, Horace (Bailey), és hamarosan barátokat is szerez a szomszéd Blundellék személyében - Gloria (Geraldine Chaplin), Oscar (Jan Niklas) és szeretett lányuk (Emma Streets).

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Elfrida Phibbs
Gloria Blundell
Oscar Blundell
Francesca Blundell
Lucinda Rhives

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
grosz_i máj. 20. 17:30:42

Rosamunde Pilcher - Téli napforduló (2003)
Az azonos című regénye "Winter Solstice" nyomán

Néhány hónappal azután, hogy a mindig optimista, ötvenes éveiben járó Elfrida Phibbs a festői településen, Dibtonban, London közelében letelepedett és a Blundell családdal összebarátkozott, a zongorista Oscar Blundell egy autóbalesetben elveszíti a feleségét, Gloriát és a mindennél jobban szeretett lányát, Francescát.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy Gloria fia, Giles az örökölt házból egyszerűen kiüldözi. Elfrida együttérzésből támogatja Oscart és vele megy karácsonyra a skót faluba, Creaganbe. Ott szeretne Oscar menedéket találni egy vidéki villában, amely fele részben az övé, a másik fele pedig az unokatestvéréé, a világcsavargó Hughie öröksége.

Oscar beleegyezésével Elfrida meghívja Carrie-t és Lucyt, egyik barátnője lányait. Oscar nem tudja, hogy Hughie időközben bérbe adta a villát egy üzletembernek, Sam Howardnak. Egy érdekes módon összesereglett mozaikközösség jön egybe a vidéki házban, éppen karácsony előtt. Sam azért érkezett, hogy Creaganben egy vállalkozás felszámolását szanálja. A helyszínen persze a várható ellenállásba ütközik, míg a grófnő, Lucinda Rhives is igyekszik a látszólag elkerülhetetlent megakadályozni és Samet más döntésre bírni.

Egy "Ceilidh-en", skót táncünnepségen -, Carrie és Sam közel kerül egymáshoz. Épp ekkor bukkan fel Andreas, akivel Carrie nemrég szakított. A tizenöt éves Lucy a szeszélyeivel problémás vendég. Ehhez még hozzátársul az is, hogy Oscart a kislány fájdalmas módon az elhunyt lányára, Francescára emlékezteti.

Elfrida minden módon segíteni próbál Oscar lelkiállapotán, de ennyi idegen ember együttléte óhatatlanul konfliktusokhoz vezet, amit meg kell oldani.
Széles Ágnes 2017 okt. 28. - 16:13:36
Sajnos újra szinkronizálták. Oscar korábbi magyar hangja nagyon jó volt Bács Ferenccel.
offtopic
napraforgó 2015 aug. 04. - 08:15:52
OFF
Nem, nem is próbálkoztam. Bántott a maegjegyzésed is, hogy ezen vagyok fennakadva. Hát, annyira nem vagyok fennakadva. Mindössze reménykedtem, hogy a moderátorok olvassák a beszélgetéseket és ha ilyesmit észlelnek, hivatalból intézkednek. De hát nem ismerem a tevékenységüket, hogy mit is kell csinálniuk. Lehet, hogy a hülyeségek javítása nem tartozik közéjük....
Azoknak írtam a megjegyzésemet, akik szeretik a kosztümös filmeket és vátnak egy középkori történetet, hogy itt nem errõl van szó!
napraforgó 2015 júl. 30. - 05:27:36
Tanulmányaim szerint a középkor az angol polgári forradalomig tartott. Rosemunde Pilchner regényei zömmel a II. világháború elõtt és után játszódnak, vagyis nem a középkorban!
Attól, hogy némely szereplõje középkorú - Ú-val - még messze nem lesz középkori -I-vel!
Egy ostoba elírást talán nem kéne mentegetni.
napraforgó 2014 aug. 31. - 14:48:00
Hát még mostisközépkori szerelmi történet van beírva...
semmit nem használ a figyelmeztetés...
napraforgó 2014 jún. 29. - 13:48:41
Ma is ez van beírva - még mindig - a port.hu mûsorába....
Az igaz, hogy nem ezt játszották, hanem a Nyári napforduló I. és II. részét.
7/10
Ili65 2014 jún. 29. - 09:54:46 7/10
A Téli napfordulót a múlt hétvégén játszották..
napraforgó 2014 jún. 29. - 06:30:22
Vicces, hogy ma leadják a Nyári napfordulót, majd rögvest utána a Téli napfordulót, amely ugyanazokkal a szereplõkkel, de 3 évvel KORÁBBAN játszódik. Ha a csatorna kicsit is odafigyelne, pont fordított sorrendben sugározná.

Mert lehet, hogy a nyár után õsz, majd tél következik, de éppúgy igaz, hogy a tél után is eljön a tavasz és a nyár....

Itt is a szereplõk egy lelki mélypontról indulnak (tél), így-úgy elveszítették a szeretteiket, de aztán csak kisüt a nap, mert új párra találnak, új életet kezdenek.
TKata2 2013 dec. 13. - 16:20:59 Előzmény k11zoltan
Egyetértek, a film nem amcsi. Angol, ír és német színészeket látok általában a megfilesített R.P. regényekben, akkor is, ha Angliában játszódik. Ennek a fõszerepét (Elfride-t) pl. Jeremy Irons ír származású felesége játsza.
Én is szeretem ezt a filmet, bár aranyosnak nem nevezném, kedvesnek inkább, minden tragédia ellenére, ami megtörténik benne. Ajánlom azoknak, akik szeretik a romantikus, de nem túl csöpögõs darabokat, és van türelmük várni a második részre - ugyanis ezt 2 részben forgatták.
Edmond Dantes 2013 dec. 13. - 10:00:16 Előzmény k11zoltan
Valóban nem, ez nem az. Ezzel keverik az azonos cím miatt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_Solstice_(film)
Most ismét vetítik a filmcafén két részben.
k11zoltan 2013 nov. 23. - 19:52:23
Nem láttam, de ez nem amcsi.
Tibag05 2013 nov. 23. - 16:05:45
"Kicsiny kertes házában.."

Bírom az amcsi filmekben ezt a dumát! ez azt jelenti, hogy min. két szintest jelent jó nagy pinecével, garázzsal, stb..
anyuka50 2013 ápr. 28. - 21:40:35
Olvastam a könyvet (majdnem az összes Rosamunde Pilcher-könyvet), nagyon tetszett.
Úgy megörültem, mikor megláttam, hogy adja ma a Film Café! :)
Aki szereti a romantikus filmeket, nézze meg! - mondom mindezt látatlanban.
(Filmen még egy könyvét se láttam R.P.-nek.)
1954huber 2013 ápr. 28. - 19:06:20
Középkorúakra gondolt az elõttem szóló.
A történet tényleg aranyos.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu