Temple Grandin

Bakancslistához adom
amerikai életrajzi dráma, 103 perc, 2010

Értékelés:

174 szavazatból
Szerinted?

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved. Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála. Az orvosok azt javasolták az anyjának, hogy adja intézetbe. Ám ő inkább nevelőt fogadott, aki fáradságos munkával elérte, hogy Temple beszélni és írni kezdjen. Miközben a középiskolában a diákok gúnyolódásának céltáblája lett, néhány tanára rájött, hogy a lányt érdeklik az állatok. Az egyetemen pszichológiát és zoológiát tanult, majd ledoktorált, és a nagyüzemi állattartás szakértője lett.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2019 máj. 06. - 13:52:50 6/10
A színész remek. Temple hülye. Ne szépítsük attól, hogy képekben gondolkozik és van érzéke a fizikához, attól még flúgos. Hiába szereti az állatokat, ha az emberekkel és a fotocellás ajtókkal nem tud mit kezdeni. Miss Grandin nem lenne a barátom és a róla készült film helyenként unalmas.
„Minden 100 típusosan autizmussal élő gyermekből kb. 5 válik önálló felnőtté, 25-30 jelentős fejlődést mutat, de támaszt, ellenőrzést igényel, a többiek súlyosan fogyatékosak és ellátásra szorulnak.” A filmekben azt a néhányat látjuk, akik különlegesen eredményesek, különleges adottságokkal rendelkeznek. Ennek ellenére nem szívesen élnék egyikükkel sem.
3/10
Pangpity 2018 febr. 25. - 18:39:33 3/10
csalódás :( pedig akár jó islehetett volna, de ezt most bután szájbarágós lett
Rita Oláh 2016 okt. 30. - 10:13:07
Ma is sokszor bennem él az a mondat, amit a szüleinek mondott a tanár. Különleges és nem rosszabb.
Rita Oláh 2016 okt. 30. - 10:11:43
Nagyon tetszett a film, amikor láttam akkor ép sokat foglalkoztam az autizmussal. Egyébként is én az igaz történeteket nagyon szeretem. Valamilyen formában és is eltérek mentálisan az átlagtól, és kicsit sérült vagyok, bár én nem így, de ez a film erõt adott, hogy a sérült emberek is képesek nagyot alkotni.
Márton Gulyás 2016 szept. 27. - 20:50:33 Előzmény Rövid G. atya
Nem aspergeres hanem autista. Elõbbi az autizmus egyik speciális formája. Rossz, ha kevered mert másokat is megvezetsz.
Rövid G. atya 2016 jan. 24. - 09:06:47 Előzmény szõnyegtáska
Igen, ez közelebb áll a valós értékeléshez, mint az áradozás, hogy milyen szuper film.
Igaz, én csak egyetlen aspergerest ismertem, de pont miatta kicsit utánanéztem a témának és nekem az jött le, hogy belõlük totálisan hiányzik az empátia. A film fõszereplõjére ez pont nem igaz.
Rövid G. atya 2016 jan. 24. - 08:57:46 Előzmény caomilla
Szerintem nagyon túljátszotta a szerepét. A film meg átlagos, bár amcsi mércével a jobbak közé tartozik.
10/10
caomilla 2015 dec. 23. - 00:21:59 10/10
Eszméletlen jó film volt. Claire fantasztikusan játszott. Igaz történet, ez benne a legmeghatóbb.
10/10
Jettero Heller 2015 jún. 28. - 15:34:01 10/10
Nagyon tetszett a film mondanivalója. Megnéztem a hölgyet a Net-en látható elõadásában és a film tartalma köszönt vissza. A fõszereplõ nõ viszont NAGYON autistára vette a figurát (próbálta az Esõembert megjeleníteni), miközben Temple sokkal jobban funkcionáló autista. Ezt tudom egyedül a film kritikájának betudni. A többi tökéletes!
Mint emberi történet, nagyon megható! Ahogy megkûzdött a furcsa embereket kiközösítõ társadalommal, és rájött arra, hogy Õ miben más, és ahogy ebbõl elõnyt kovácsolt... Minden tiszteletem Temple-é!
Mindenkinek javaslom a megnézését, és hogy lássa meg benne, hogy a más-ság nem azt jelenti, hogy nem emberi! Sõt! Attól vagyunk emberek, hogy bár mások vagyunk, mégis értékesek - csak más szempontból. Ha ebbõl azt tanuljátok, hogy "lásd meg másban azt ami értékes", akkor már sokat tett a film.
Az, hogy a lányt mint autistát helyenként kissé túljátszotta, azt betudom annak, hogy a színésznõ nem tudott annyira azonosulni - viszont nagyon ki akarta fejezni a más-ságot. Ha élethûbben játszik, akkor viszont a film mondanivalója - lehet -, hogy másképp jön át. Legyen ez az alkotók szabadsága, ami hozzá járult a filmhez.
proklima 2015 febr. 12. - 17:41:58
Engem lenyûgözött a film. mindenkinek csak ajánlani tudom. Amikor Claire négykézlábra ereszkedett, hogy szarvasmarhának képzelhesse magát, mikor a fürdetést nézte, mikor a tóparton megfigyelte, hogyan mennek be az állatok a vízbe, s ezt felhaszálta a tervezéskor. És még lehetne sorolni. Az a különleges látásmód, ahogy õ látta a dolgokat, az hihetetlen. Arról nem is beszélve, hogy az úgymond "normális" emberek miatt rövid idõ alatt mennyi állat pusztult el, s mindez azért, mert egyszerûen képtelenek voltak felfogni "agyilag", hogy mirõl van szó. Nálam 10/10
Robert Posvancz 2014 nov. 20. - 20:25:55
A film reményt ad olyan családban, hol autista gyermek él ...Ez számít..-nekem ez számított ...
Más természetû filmet is szoktak rossz kritikával illetni olyanok,akik talán még magukat sem ismerik..
Viszont érdemes elgondolkodni azon a tényen, hogy pl. Amerikában minden 62 gyermek autizmussal születik, és itt
sem jobb a helyzet..
A film autentikus autista alkotás ...10/10
zczap 2013 szept. 25. - 16:25:10 Előzmény Rahar
Nagyon jó film. Aki a valóságos Temple Grandinra kíváncsi:
http://www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html

Magyar felirattal.
7/10
Rahar 2013 júl. 12. - 00:43:59 7/10
Amikor nekiálltam megtekinteni az alkotást, akkor az eleje nagyon nem tetszett, idegesített a fõszereplõ karaktere, fõ gondolatom: már megint egy gyagyásokról szóló film. De türelmesen néztem tovább és egy idõ után nemhogy nem zavart, hanem folyamatosan lekötötte a figyelmemet, mely végig meg is maradt. A színészek számomra hitelesek, nem éreztem, hogy bárki is túljátszotta volna a szerepét. Nálam ez a jó film kategóriába tartozik, megtekintését mindenkinek ajánlom.
sósmogyi 2013 jún. 25. - 13:09:37
Bár a film és a vélemények régebben íródtak, én még új vagyok itt és csodálkozom. Azt gondolnám, hogy ez a felület arra való, hogy a FILMET minõsítsük - és ne egymást. Mindenkinek megvan a joga, hogy azt gondoljon egy mûrõl, amit akar és azt itt megossza. Szerintem teljesen normális, hogy egy véletlenszerûen alakult csoportból legyen egyvalaki, akinek más a véleménye, mint a többségnek. Nem tudom, Ti hogy' vagytok vele, de még a legjobb barátaimmal sem teljesen azonos az ízlésünk, filmeket, ételt, szórakozási formát, stb. tekintve. Akkor miért várjuk el egy idegentõl, hogy azonos véleményen legyen, mint mi? És fõleg: miért kell nekiállni szapulni a másikat, ha nem egyezik, amit gondoltok?
Nekem egyébként tetszett a film. A "túljátszás" teljesen belefér a szerepbe, amit a karakter kíván. Talán kicsit együgyû, vagy szájbarágós, ahogy szõnyegtáska írta, de azt hiszem, szükség volt rá, hogy a "széles nagyközönség" megértse és közel engedje magához.
7/10
8/10
Sadenal 2011 dec. 28. - 09:45:07 8/10
Tartalmasan ment el az idõ és szerintem jól játszott Danes benne. Egy Rómeó és Júlia után ez igazi felüdülés volt. :) Egyszer nézzétek meg. Érdekes film.


8/10
1/10
szõnyegtáska 2011 dec. 09. - 11:38:50 1/10 Előzmény Emese13
Akkor leírom így. A film pocsék. A megvalósítás, a forgatókönyv, az egész. Az alaptörténet jó, és szeretem az életrajzi ihletésû filmeket, és nem Temple Grandint minõsítem.
10/10
Emese13 2011 nov. 23. - 21:11:06 10/10
Nekem szintén nagyon tetszett a film! Meglepett, h Clare Danes játszotta a fõszerepet. Õt a Csillagpor és a Terminátor után egy ilyen középmezõnyös színésznõnek könyveletem el, de ez a véleményem most megdõlt. Nem azt mondom, h Jack Nicolson kaliberû nagy "Hûha!", de szerintem nagyon jól eljátszotta a lányt, aki teljesen másképp látja a világot, mint mi. A film pedig nagyon jól visszaadja Temple Grandin életét. Csak szõnyegtáska kommentárjához fûznék hozzá annyit, h itt nem a bensõ harc a lényeg, mivel ezt a szörnyû utat megjárja minden egyes szellemileg sérült egyén. Itt Temple Grandin volt a lényeg és az, h még autistaként isképes volt gazdagítani a világot!
10/10
kalleus10 2011 nov. 19. - 11:09:45 10/10
Nagyon tetszett a film! Mindig mikor hasonló filmet látok nagyon hálás vagyok ezeknek az embereknek és az anyukájuknak, mert nekik is köszönhetjük azt, hogy ma jobban élünk, más felfogással..
1/10
szõnyegtáska 2011 nov. 03. - 21:10:34 1/10 Előzmény feeco
Egyszerûnek még nem hívtak :) belemehetnék ostoba, és értelmetlen sértegetésekbe, de nem teszem, viszont soha nem fogom megérteni, ha valaki, ennyire empatikus (mert gondolom, annak tartod magad), akkor miért nem képes más véleményét elfogadni :) jó éjt :)
10/10
feeco 2011 nov. 02. - 23:06:43 10/10 Előzmény szõnyegtáska
persze, h. nem vagy érzéketlen.. csak kicsit egyszerû.. de hát mit is várjon az ember egy "szõnyegtáská"-tól..?? talán te már túl sokat kûzdöttél magaddal, hogy mások kûzdelme is lekössön..
de nem baj - ez téged minõsít..
a film zseniális!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu