Testőrök és gyilkosok

Bakancslistához adom
Shi yue wei cheng
kínai-hongkongi akciófilm, 139 perc, 2009

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

A forradalmár Szun Jat-szen a brit gyarmatra, Hongkongba készül 1905-ben, hogy tárgyalásokat folytasson egy titkos társasággal a korrupt Csing-dinasztia megbuktatásáról, illetve a polgári demokratikus átalakulásról. Ce-hszi kínai császárné bérgyilkosokat küldi utána, hogy tegyék el láb alól. Szun Jat-szen érkezése előtt néhány nappal Chen Shaobai Hongkongban találkozik az üzletember Li Yutanggal, aki anyagi támogatást ígért a forradalmároknak. A bajok Szun Jat-szen érkezése napján kezdődnek. Chen egyik ismerősét meggyilkolják, őt pedig elrabolják. Li testőröket fogad Szun Jat-szen védelmére.

Stáblista:

Szereplők

Sum Chung-yang
Liu Yu-Bai
Li Yue-tang
Chen Xiao-bai
Fang Hong
Yan Xiao-guo
Smith nyomozó
Fang Tian
Sa Zhen-shan
Li Chung-guang
Ah Suen

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Henriett Bontovics 2016 jún. 12. - 15:24:01 Előzmény Rahar
Ha csak egyszer is elmentél volna egy-egy karate, vagy kung-fu edzésre, ott találkozhattál volna olyan látvánnyal, hogy bizony repülnek az emberkék, akár még 5 métert is, majd a kirepült személy fel is áll, s még meg is köszöni a mesterének, hogy repülhetett :)
7/10
Dalmát 2015 szept. 13. - 01:12:04 7/10
Felhívnám a figyelmet arra, hogy ez egy akciófilm, tehát nem történelmi film, a valósághûséget számon kérni rajta botorság. Ha Stallone vagy Schwarzenegger egyedül száz embert elintéz, az színtiszta szórakoztatás, ha egy távol-keleti filmben történik ilyesmi, akkor az egy komolytalan vacak. Ha a nyugati akcióhõs tizenötöt lõ egy hatlövetû fegyverrel, az nem probléma, de azon sokan kiakadnak, hogy a kínai vagy japán akcióhõsök helybõl akkorát ugranak, mint egy rúdugró.
Amúgy ebben a filmben sincs több propaganda, mint mondjuk a Rambo 2. vagy 3. részében. Az alkotók egy szóval sem állítják, hogy a demokrácia, amiért a fõszereplõk az életüket kockáztatják, megvalósult. Tény, hogy a nézõ szinte csak a testõrök motivációját ismeri meg, de ez a "hõsfilmek" nagy részével így van, a gonoszok indítékai az amerikai filmekben is gyakran nevetségesek. Azonban a gyilkosok vezérérõl még azt sem lehet mondani, hogy gonosz, mint a volt tanárával folytatott beszélgetésbõl kiderül, meggyõzõdése, hogy a jó oldalon áll, és a fináléban sem akar felesleges vért ontani, vannak szereplõk, akik simán megúszhatnák, ha nem akarnák õt minden áron feltartóztatni.
Nem tökéletes mozi, de szerethetõ. A játékidõ nagy részében ugyan nincs akció, de ez ebben az esetben egy jól felépített koncepció, a feszültséget és az izgalmakat a forradalmár Sun Yat-Sen Hongkongba érkezésére tartogatják. Az már csak hab a tortán, hogy az amerikai akciófilmekkel ellentétben itt nem lehet tudni, hogy ki hal meg, és ki marad életben.
Összességében egy régimódian patetikus történet, aminek elsõ felében a karaktereken van a hangsúly, az akciójeleneteket mintegy késleltetik, hogy annál nagyobbat szóljanak. Vannak, akiknek ez nem jön be, de az imdb értékelések alapján rajtam kívül még vannak, akiknek tetszett.
1/10
Rahar 2013 jan. 16. - 11:27:35 1/10
Hehe, a film a nagy szabadság megteremtésérõl szól, mely állítólag most Kínában leledzik. Ekkora álszenteskedésre mit lehet írni, ha a hazugság fájna, akkor a kínai propagandisták az örökkévalóságig üvöltenének a fájdalomtól. A harci jelentek valósághûségére egy példa, az egyik szereplõ alapból úgy megüti a másikat, hogy megközelítõleg 5 métert repül, ez még egy Hulk filmben rendben, ám ezután a megütött személy minden probléma nélkül feláll, más ebbe legalább belerokkan, ha nem belehal. Nekem ez a törölve kategória.
Ford Mustang 2011 dec. 17. - 15:39:24
Nem volt ez rossz, csak túl hosszú.