Titkok és hazugságok

Bakancslistához adom
Secrets & Lies
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol filmdráma, 137 perc, 1996

Értékelés:

99 szavazatból
Szerinted?

Cynthia az ötvenes éveiben járó munkásasszony, élete csalódások sorozata. Utcaseprő lányával, Roxanne-nal él London külvárosában. A nőnek van egy öccse, akit az anyjuk halála után saját gyerekeként nevelt fel. Maurice-ból sikeres fotós lett, az egyik előkelő negyedben él feleségével, és évek óta nem találkozott a testvérével. Egy napon Cynthiát felhívja telefonon egy Hortense nevű nő, és azt állítja, hogy az ő lánya, akit látatlanul nevelőszülőkhöz adott, és most találkozni szeretne vele.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Cynthia Rose Purley
Maurice Purley
Hortense Cumberbatch
Monica Purley
Roxanne Purley

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ligetiz51 2021 ápr. 17. - 05:59:39 10/10
Kitűnő film, nagyszerű rendezés, forgatókönyv, színészi játékok. (Talán a főszereplőnő egy kicsit túljátssza és a szinkronhangja is irritáló -persze van akiknek ez tetszik-)
Zimka 2021 ápr. 16. - 19:17:35
OFF! Még a film közepénél tartok, de nem voltam messze attól 3/4 óra után, hogy abbahagyjam!!! A szenvtelen üres dialógusok, jellegtelen szereplők - kivéve a lánya, amikor az anyjával beszélt - ennyire idegesítően idegbeteg nőt, akinek az arcára az állandó undor, méreg és düh ül ki, még életemben nem láttam!! - az üres történet, üresjárat a köbön.........valaminek lenni kell mondogattam a feleségemnek, mert olvastam az előzetesben.........ha ugyan azt a filmet nézzük.......azután jött a meglepetés és a kávézó!! Hát itt már rendbe jötttek a dolgok.........az "aztsemtudomkiezanő", mármint az anya!!......a monológját, vágás nélkül.......úgy hozta....hogy a szám maradt tátva!! Hangsúlyozom, az egész jelenet, premier planból, azaz szemből, közeliből, egy beállításban ment végig........szenzációs!! És a színésznőről, halvány fogalmam sem volt eddig. Most néztem utána........hát nem kevés van mögötte, de egyáltalán nincs hájpolva, az tutti!! Este folyt köv......
Judga 2020 okt. 24. - 12:11:06
Többen hangsúlyozzák, hogy angol, pedig a filmbeli szituáció nagyon is egyetemes. nekünk különösen aktuális, mert nem állunk jól a kommunikációval. a nehéz mondanivalókat leggyakrabban megkerüljük. ezért egy ilyen minőségi film sokat adhat, bátoríthat. abban is hiteles, hogy egy rossz szituáció összes szereplőjének megvan a maga igazsága, amit megismerve megérthetjük egymást. nagyon jó film!
Thonuzaba 2020 okt. 11. - 12:52:55
Lehet, hogy kevés angol drámát néztem filmen mostanában, de nekem is elég furcsa hangulatú voltak a párbeszédek, főleg a film első harmadában. Lehet, hogy én nem értem és - így utólag - úgy gondolom, hogy valószínűleg az egymástól történő elhidegültséget (mármint anya és lánya, azaz Cynthia és Roxanne, a két testvér - mármint Cynthia és Maurice, illetve a férj és feleség, azaz Maurice és Monica vonatkozásában) próbálta érzékeltetni. De olyan szenvtelennek tűntek a dialógusok amikor néztem, viszont most úgy értékelem, hogy a bizony kimondatlan szavak mögött húzódott a dráma. Nem is gondoltam, hogy a film utolsó részében Maurice (m)ilyen szerepet fog betölteni, nem néztem ki ezt a karakteréből a film első részében, ezért meglepődve tapasztaltam, hogy úgymond a sarkára állt és elkezdett elszámolni a tabukkal.
9/10
Nótárius 2020 okt. 11. - 12:09:37 9/10
Egy számomra elsőre nem túl érdekesnek tűnő téma, megindítóan esendő emberségű nagyszerű filmje; teljes átlényegülésű remek színészi alakításokkal, a szereplők rezdülés-érzékenységű metakommunikációjával, a köznapiság keresetlen megnyilvánulásainak és a rendkívül természetes-érzetű párbeszédek kétségen felül álló hitelességével, továbbá

a valóban "kissé" túl szépre simított végkifejlettel.


A kiváló magyar szinkronból is kiemelkedően, feltétlenül külön elismerésre méltó Molnár Piroska, aki zseniálisan szinkronizálta Brenda Blethyn-t (Cynthia Rose Purley). Belehallgatva az angol nyelvű eredetibe, szerintem az ő hangja tán jobban is illett a szinkronizált karakterhez

Fontos érdekesség a filmről:
A rendező, Mike Leigh minden színésszel külön-külön találkozott, és csak a film elején mondta el nekik, amit karakterükről nagyjából tudniuk kellett, de a Titkokat csak a forgatás előrehaladtával, ütemezve hozta a tudomásukra.

Brenda Blethyn például nem tudta, hogy Marianne Jean-Baptiste fekete. Ők ketten ugyanis soha nem is találkoztak a filmbeli első közös jelenetük előtt.Egyébként a film Oscar-díjra jelölt és BAFTA-díjat nyert forgatókönyét nagyrészt a forgatás során rögtönözték.
Xxy92 2020 okt. 09. - 19:03:38
Október 10. - Szombat
21:20 DUNA Televízió

Egy értelmes, valamire való film a tévében. Hogy melyik csatornán, az szinte nem is lehet kérdés!
szevia 2020 aug. 22. - 10:28:12
És az a beszéd közben csámcsogó hivatali nő is rettentően túljátszott volt, csodáltam a lányt, hogy olyan higgadtan tűrte.
szevia 2020 aug. 22. - 10:22:05
Én nem értem a magas pontszámot és a díjakat. Az anya játéka rettentóen idegesítő volt, és nem derült ki, hogy tulajdonképpen mi a baja. Az, hogy a férfi feleségének nem lehet gyereke, abban mi az a hatalmas titok?? Természetesen mélységesen fájdalmas lehet /bár éppen örökbefogadni is lehet gyermeket, mint ugye épp e filmben is láttuk/szóval fájdalmas és párkapcsolat próbáló, de miért titok?? nem értem. Ami az én számomra titok a filmben, és az is maradt az az, hogy ki az apja az anyával élő lanynak?? Talán az öccse??? mert mi volt az a "már nem szeretsz??" meg a lány mackós járása, kék szemr stb. Nekem egyedül a fekete lány volt szimpatikus..
tóthlászló 2020 márc. 13. - 11:28:50
A legjobb angol filmes hagyományokat követő mű. A karakterek sarkosak, az anya szerepét alaktó Brenda Blethyn szeniális. Odaszögez a képernyő elé és csak utólag gondol bele az ember, hogy két komoly probléma is van: az egyik az alsó és a középosztály között húzódó választóvonal átlépése valószínűleg egyáltalán nem ilyen egyszerű dolog, a másik a "családi kötelékeklegyőznek mindenakadályt" erősen hollyvoodi cukormáza. Nagy kár, hogy a hitelesen lepusztult és kisszerű környezet hiteles ábrázolását ez a két probléma megfosztja attól, hogy igazán átütő legyen.
Xxy92 2020 márc. 07. - 02:49:00
22:45, péntek (március 06.)
DUNA Televízió

egy újabb eddig még nem játszott, értékes film a Dunán; csak így tovább!
8/10
Dörflinger 2020 márc. 07. - 01:20:46 8/10
Hát, szivikéim, ez egy elég jó történet. Igaz, hogy a film eleje egy kicsit lassú és vontatott, de aztán egyre érdekesebb. Olyan nagy drámát nem véltem benne felfedezni, inkább helyenként komikus, és mosolyog rajta az ember. A szereplők jól játszanak, és a film vége is tetszik... Érdemes megnézni. 8/10
tortura 2019 febr. 22. - 16:08:41 Előzmény kgyuri0
Az ilyeneket ignorálni célszerű, még karaktert sem érdemes vesztegetni rájuk. Mert akkor elérték a céljukat, hogy foglalkoznak velük. Márpedig a kisszerűséggel felesleges. Meggyőzni nem lehet nyilván, mert az elvek általában eléggé kemény dolgok.
tortura 2019 febr. 22. - 16:03:52 Előzmény Mi-Di-6
Így van pontosan. Ízlések és pofonok változóak. Ezért adhat bárki annyi pontot rá, amennyit csak akar.
iszappart 2017 júl. 29. - 09:07:36
Aki felületes, akciófilmet nézne. Autórobbanások, verekedések, katasztrófák kellenek, hogy végre valami feszültséget érezzen. Neki az anyag, a mennyiség a fontos. Az ilyen ember unná ezt a filmet.
A másik típus tudja, hogy ember és ember között zajlanak le az élet valódi \"akciói\". Aki mélyebbre lát a felszínnél, érti, hogy a lélek rétegeiben végtelenszer több energia, robbanás, harc van, mint a \"külsõ\" világban bárhol. Az ilyen ember a minõséget keresi. És ebben a filmben megtalálja.
A mély emberismeret filmje ez briliánsan megszerkesztett helyzetekkel, és a helyzethez tökéletesen illõ szövegekkel. A mû az elképzelhetõ legnagyobb természetességgel mutatja be az átlagos hétköznapokat miközben rávilágít arra, hogy az a bizonyos megszokott élet valójában iszonyatos, csaknem elviselhetetlen intenzitású drámákat fed el.
Egyszerû emberek egyszerû életét látjuk, egyszerû beszélgetéseit halljuk és mégis, a film végére belátjuk, hogy e helyzetek valójában áttekinthetetlenül bonyolultak. A film a brit élet keretei közt játszódik, a városi, modern, angol ember életét mutatja be, mégis egészen egyetemes.
Magunkra ismerünk, amint elénk tárul a kisember képtelensége, hogy kívülrõl könnyûnek látszó problémákkal szembe nézzen és megbirkózzon.
Valami súly van az életen, valami mindig hiányzik, és valami mintha egyre csak útját állná álmaink megvalósulásának, vágyaink beteljesedésének.
De mi ez a nyomasztó sejtés? Miért nem leljük életünk megoldását?
Ha egyedül vagyunk vágyunk egy másik emberre, de ha felbukkan valaki, elsõ reakciónk, hogy eltaszítjuk magunktól.
Érezzük, tudjuk, hogy életünket meg kell változtatni, mégis, ha a változás egyszer csak becsönget hozzánk, nem nyitunk neki ajtót.
Csupa ellentmondás, csupa érthetetlen tétovaság.
Önmagunkból építünk börtönt önmagunk köré.
A kényelem kipárnázott közegét választjuk, ahelyett, hogy komfortzónánkból kilépnénk, és megtennénk azt, amirõl tudjuk, hogy meg kell tenni, kimondanánk azt, amirõl tudjuk, hogy ki kell mondani.
Mûbalhékat rendezünk, hogy változást hazudjunk életünkbe, veszekedéseket szítunk, hogy úgy tûnjön, történik valami az életünkben.
Élünk-e igazán? Fejlõdünk-e? Vagy csak sablonokhoz tartjuk magunkat, miközben az élet csöndesen elhalad mellettünk?
Ebben a filmben nyilvánvalóvá válik, hogy egy mosoly mögött is lehet sírás, egy apró mozdulat, egy hangsúly is takarhat érzelmi tengereket, hegyeket és szakadékokat.
És az ember nem érti, hogy hogyan vált ilyen nehézzé, ilyen megoldhatatlanná ez az élet.
Végtére is: is mi teszi tönkre az életet?
A válasz egyszerû: a titkok és a hazugságok.
fourdogs 2017 jan. 24. - 11:14:17 Előzmény Inci - Finci
Inci - Finci 2016 szept. 04. - 19:23:36
Miért kell félre informálni az embereket? A második évad teljesen új sztorival és szereplõkkel indult.Ne az elsõ évad tartalom leírását ,és szereplõit tegyék a tartalom leírásba !
9/10
koshaj 2015 dec. 28. - 01:55:20 9/10
szuper film! nézzétek meg nyugodtan! :)
#szereplõk kibontakozása

egyszerûen olyan átélést kaphattunk a szereplõktõl, amit ritkán kaphatunk. olyan természetességgel adták elõ az egyszerû embereket és azok gondjait, nem beszélve az idegroppanáshoz vezetõ utat, hogy a kalapomat kell emelnek.

#egyszerû emberek története, a hétköznapi családi titkokkal
koos 2015 márc. 12. - 12:45:38
Már az elsõ filmkockától látni, hogy ez bizony nem amerikai film, és ez nagyon jó. Nagyon szeretem az angol filmeket. No nem csak a vigjátékaikat, mert azok is szenzációsak, hanem a komoly drámákat feldolgozókat is. A bisztróban a kiborulás jelenete olyan félelmetesen természetes volt, hogy nem lehetett nem átéllni a pillanat drámaiságát. Igazat adok azoknak, akik szerint Helen Mirren mellett Brenda Blethyn az egyik legnagyobb angol szinésznõ. Bár õt említem név szerint, a film többi színésze is megérdemelné, annyira öszintén, természetesen játszottak.
tortura 2015 jan. 09. - 14:54:30
Jó film, elgondolkodtató.
10/10
lantaij 2014 febr. 12. - 22:14:00 10/10
Életem egyik legnagyobb filmélménye!
Összes hozzászólás