Tíz kicsi indián

Bakancslistához adom
Ten Little Indians
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol krimi, 98 perc, 1989

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Az egyik legismertebb, klasszikus Agatha Christie-regény filmes újrafeldolgozásában a történet színhelye ezúttal Afrika. Egy szafarira meghívott társaság egy világtól elzárt vadásztáborban gyülekezik, ahol meghívójuk helyett csak egy üzenet várja őket. Házigazdájuk hangfelvétel útján közli velük, miért éppen ők e szafari kiválasztott vendégei: mindegyikőjük valahol, valamikor, valakinek a halálát okozta - mindmáig büntetlenül. Most azonban elérkezett a bosszú idejje.

Stáblista:

Szereplők

Mr. Justice Lawrence Wargrave
Marion Marshall
Philip Lombard kapitány
Brancko Romensky tábornok
Vera Claythorne

Hozzászólások

Szerinted?
szabi69 2019 ápr. 28. - 00:10:00 Előzmény NY City Girl
Kedves NY City Girl! Ugyanezt a filmet keresem én is:)

Szóval már álom nem lehetett:))

Üdv: Szabó Mihály
szabi69 2019 ápr. 28. - 00:09:43
Kedves NY City Girl! Ugyanezt a filmet keresem én is:)

Szóval már álom nem lehetett:))

Üdv: Szabó Mihály
1/10
sutyig 2017 márc. 07. - 08:19:30 1/10
Ez a film szörnyû. Az meg felháborító, hogy megváltoztatták a cselekményt a könyvhöz képest és egy szar hollywood-i giccses befejezést találtak ki.
szonya1 2016 szept. 11. - 17:23:44
Dehogy, az egészen másról szól. A lényeg, hogy arra emlékeztem, hogy tíz vendég közül sorban mindig meghal valaki, arra viszont nem, hogy sivatagban játszódna a story.
frenchbullie 2016 szept. 11. - 16:48:05
Off Arra, emlékszem, hogy A holló-t kiveséztük, de úgy rémlett, hogy az animációst nem sztároltam eddig:-) Pedig!
offtopic
Edmond Dantes 2016 szept. 11. - 16:34:35
itt off
Igen, ezt meg is beszéltük a maga helyén nemrég: http://forum.port.hu/viewtopic.php?topic_id=46894
Edmond Dantes 2016 szept. 11. - 16:31:36
A "sivatagos" változat pont ez a topik, amiben most vagyunk. Pár hete láttam (ld 24), nem tetszett. Kisgyerekként a 65-öset (havasat-hegyit) láttam elõször és többnyire az elsõ szerelem az igazi :)
A regény és a színpadi + filmes változat egyébként eltér(het)!!! És nem önkényesen, hanem a szerzõ írt kétféle befejezést. Legalább arról lehet mindig találgatni, mi lesz az éppen nézett változat vége.
mapk 2016 szept. 11. - 14:31:20
Az a Tizenkét dühös ember
szonya1 2016 szept. 11. - 14:15:50
Az én emlékeimben nagyon keverednek a filmek, egyébként sem tudom õket megjegyezni, különösen nem tudnám felidézni a szereplõk neveit. Annyit tudok, hogy elõször láttam a Tíz kicsi indiánt, ami nagyon tetszett, aztán pár év múlva a Tíz kicsi négert, az is jó volt, de már nem ütött akkorát, mint az elsõ változat, hiszen mégsem volt egészen új a történet. (Jellemzõ, hogy ha most nem nézek utána, azt sem tudtam volna megmondani, hogy az elsõ vagy a második címében szerepeltek indiánok) Viszont semmiféle sivatag nem rémlik, én úgy emlékeztem, hogy többnyire egy zárt térben folyt a cselekmény.
frenchbullie 2016 szept. 11. - 12:25:49
Hi! Azért gondoltam erre a ('78-as helyett) '74-esre, mert a mellékelt képek tanúsága szerint itt van zongora, meg festmény:-), és a francia-angol együttmûködés is stimmel. De magát ezt a változatot nem láttam még.

Off
Véletlenül láttam a Rendkívüli meséket, amely Poe sztorikat dolgoz fel animációs formában, annyira jól és színesen, hogy kedvet kaptam egyéb Poe-khoz. De aztán lelombozódtam, mert, bár szidják a Cusack-féle feldolgozást néhányan, mégis kimagaslik a frissességével, adrenalinszintet emelõ voltával, a mostanában nézett 80-as vagy még régebbi verziók közül. Azok némelyike vagy unalmas, vagy nevetséges lett, nincs meg a jóféle, "poe-s" borzongás. Bíztam a Vadim és Fellini által rendezett történetekben, de azok is elvéreztek... Csak nem úgy, ahogy Poe gondolta:-)
Edmond Dantes 2016 szept. 11. - 10:25:11
Talán mégsem az. Ebben is van egy "Sidney" (Peter Sellers), amit a kérdezõ említ, de tényleg nem AC-feldolgozás. Talán azért is voltam anno csalódott, miután megnéztem. AC helyett kaptam egy zavaros-"mulatságos" krimiparódiát, benne két AC-nyomozóval, de a történet nem róluk szól, még kevésbé vmelyik AC-mû feldolgozása, de a kérdezõ is vmilyen "hibrid" filmre emlékszik.

Szerencsére én máig nem "nõttem ki" AC-bõl, pedig jócskán elmúltam már 20...és AC sosem "tiltotta meg" h közben elolvassam a világirodalom számos klasszikusát és más szerzõk detektívregényeit is. Egyes mûfajokat meg nagy ívben kerülök, talán majd a következõ életemben. Ilyen pl a sci-fi. Pedig ha scifit olvasnék, talán máris a következõ életemben lennék...és ott is AC-t olvasnék :)
Edmond Dantes 2016 szept. 11. - 10:08:19
Hi, a 74-es változat az alapmû tényleges feldolgozása (kérdezõ szt õ másra emlékszik), a másikat nem ismerem, te viszont mi mindent ismersz!? :) szóval utóbbi = Poe nagyon távol van AC-tõl, de lehet h a kérdezõ "egybeálmodta õket" :)
Edmond Dantes 2016 szept. 11. - 10:04:16
A felsorolt filmek mind az alapmû feldolgozásai, a kérdezõ meg úgy emlékszik, nem az alapmû feldolgozását keresi :)
Oh jajj 2016 szept. 11. - 08:35:36
Ha néztél korábban, hagyományos értelemben vett krimiket, akkor érdemes megnézni, mi több, tilos kihagyni. Eleve a szereplõk listája izgalmas: Peter Falk, Peter Sellers, Alec Guinness, Truman Capotee, Maggie Smith akik így hirtelen eszembe jutnak.
szonya1 2016 szept. 10. - 23:40:03
frenchbullie 2016 szept. 10. - 20:24:20
Oh jajj 2016 szept. 10. - 19:41:55
Ez biztosan nem az. Ebben nyomozókat hívtak meg és szopatják õket, de alaposan. A másik is ismerõs, de nem ugrik be, hogy mi az. Úgy húszévesen kinõttem Agatha Christie mûveibõl.
Edmond Dantes 2016 szept. 10. - 18:08:41
Elsõ olvasásra erre a filmre hajaz:

http://www.port.hu/meghivas_egy_gyilkos_vacsorara_murder_by_death/pls/w/films.film_page?i_film_id=7447

de nagyon rég láttam és semmire nem emlékszem már.
1/10
NY City Girl 2016 szept. 09. - 23:59:41 1/10
10 KICSI INDIAN 1978 MTV 2 Eltunt.... Eletem egyik legerdekesebb (es akkoriban gyerekkent legfelelmetesebb...) filmje EVER. Ezt a cimet adtak neki anno.....de nem Mr. Lucky-rol szolt ahogy eredetileg a regenyben, amit olvastam, es nem is az afrikai desertrol de meg csak nem is a 65-os valtozatrol....egeszen masrol, es megis valami isteni es utanozhatatlan volt.....
Es kezdem ugy erezni hogy almodtam, mert senki sem latta rajtam kivul.
Az A.C. alapotlet termeszetesen zsenialis, de ez a feldolgozas is az. Felelmetesen lenyugozo.
Azt hiszem Angol Francia cooproduction, es thriller-vigjatek....de lehet hogy semmi, mert nem is letezik.
Tehat a story....

Egy TECCHALOTT (orult) NAGYBACSI meghivja a rokonait szemelyesen egy viharos esten eggyenkent alruhaban es elmaszkirozva a Londonon kivul levo kastelyaba VEGRENDELET FELOLVASASRA, mondvan hogy o maga halva fekszik ugyanott a kastely pincejeben.
Es masnap mindenki utra kel, vissza senki sem tud jonni a vihar miatt.
Meg a foszereplo unokaoccs es a baratja Sydney is.....
A "halott" nagybacsi meg eloszor egy festmeny mogul lo ki merget egy kis fuvokabol, mire az aki a zongoranal ul, az holtan esik ossze.
Es igy tovabb....mire nekiallnak megkeresni hogy ki lehet meg rajtuk kivul a kastelyban, es uresen talaljak
a koporsot....

Latta valaki?!?! Vagy tenyleg almodtam.
De kevekkel kesobb meg 1996-ban is kikolcsonoztem egy videotekabol...
nem letezik hogy csak en lattam.....
valaki??????
Imadnam ujbol latni azt a filmet.
Szivesen megvennem!!!!!
Elore is koszonom szepen!!!
frenchbullie 2016 aug. 01. - 19:35:14
Üdv! Gondoltam ám, hogy nem fog igazán tetszeni:-)

Spoiler
Tudom, hogy írtam már e topicba, de azt hiszem, azt nem említettem, hogy e film gyenge pontjának épp a bírót, vagyis Donald Pleasence személyét tartom. Abban az idõben, amikor ez a változat készült, jellemzõen õ volt a filmek "fõgonosza". Így a személye már önmagában spoiler:-) Számomra legalábbis, mert akárhányszor meglátom, egybõl tudom, õ a "bûnös"... Ebbõl is kiderül, hogy hátrányos, ha valakit beskatulyáznak egy szerepkörbe.

Talán, ha még jobban, sokkal jobban átírják a forgatókönyvet, valami szerethetõ kalandfilm (semmiképp nem krimi) még kikeveredhetett volna a dologból, mert nem most láttam ezt a verziót, de rémlik, hogy az elején tetszett nekem az afrikai hangulat, a zsivaj, a nyüzsgés, késõbb pedig az a kalandos mód, ahogy megközelítették a táborhelyet...
Összes hozzászólás