A cár gyilkosa

Bakancslistához adom
Tsareubiytsa
szovjet-angol történelmi dráma, 98 perc, 1991

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A képzelet gyilkos játéka ez a film, két ember kamaradrámája, melyen keresztül talán felidéződik az orosz történelem brutális, utolsó cárgyilkossága, a cári család megsemmisítése.
Valahol Jakutföldön, egy börtönben él Tyimofejev, akit 18 éve kezelnek különböző kórházakban. Azt gondolja magáról, hogy ő Jakov Jurovszkij és ő ölte meg II. Miklós cárt és családját. Az új, fiatal börtönorvos, Szmirnov megpróbálja meggyógyítani Tyimofejev paranoiáját, amihez neki is kettős szerepben kell fellépnie. Míg Tyimofejev az önbecsapás egész rendszerét építi föl magában, melynek középpontjában II. Miklós cár és a cári család meggyilkolása áll, addig Szmirnov, az orvos azzal provokálná őt, hogy elhiszi, amit állít, s így leleplezné az önbecsapást...
Felidéződik 1918. Április 30-a, a Voznyeszenszkij Proszpekt, ahová az Urali Szovjet elszállásolta a családot, a jekatyerinburgi Cseka főhadiszállása, s minden akkori történelmi élettér, egészen a végzetes történelmi dátumig: 1918. Július 16-ig, mely megpecsételte a Romanov-ház sorsát.

Stáblista:

Szereplők

Timofeyev / Yurovsky
Dr. Smirnov / II Miklós cár
Aleksandr Yegorovich

Hozzászólások

Szerinted?