Udmurtok

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 10 perc, 1993

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az udmurtok - külső elnevezésük szerint votjákok - a finnugor népek permi ágához tartoznak, legközelebbi rokonaik a komik. Lakóhelyük a Vjatka és a Káma alsó folyása által körülhatárolt terület. Itt található az Udmurt Köztársaság, amelynek területe 42 ezer km2. Lakosságának egyharmada - kb. 500 ezer fő - udmurt nemzetiségű. A köztársaság fővárosa, Izsevszk jelentős ipari centrum. Az Udmurt Köztársaságon kívül egységes tömbökben letelepülve még nagyszámú udmurt lakosság él Baskortosztánban és Tatársztánban, valamint Oroszország Kirovi Területén. Az udmurtok összlétszáma kb. 750 ezer fő.

Hozzászólások

Szerinted?
Cordelia 2011 júl. 03. - 21:50:12
egyszer részt vettem egy finn-ugor konferencián. Az udmurtok egyik népszokása, hogy ha valaki öngyilkos akar lenni, akkor csakis a szomszéd udvarán akasztja fel magát, hogy annak egy életen át rossz legyen...
feketevipera 2011 júl. 03. - 21:20:06
Sajnos nagyon rövidke ez a film, mindössze tíz perc, pedig nem hinném, hogy idehaza is oly sokat tudnánk errõl a csekély lélekszámú néprõl. Nagyon szívesen néztem volna még tovább is a mûsort, igen érdekfeszítõ és informatív volt. Több hasonló kellene a sok szemét helyett.