Ultra

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-görög dokumentumfilm, 83 perc, 2017

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen - a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.
A Spartathlon szintideje 36 óra, az Athéntól Spártáig hullámzó, és egy 1200 méter magas hegyet is meghódító futóverseny során 246 kilométert tesznek meg a célba érők. Egy ókori legendának állít emléket és Leonidász király szobra előtt ér véget ez az erőpróba, amely az egyik legnehezebb és legnagyobb presztízsű verseny a világon.
Simonyi eddig négyszer küzdötte le a távot. Az Ultra többi szereplőjével együtt - a fizikai verseny mellett - egy önismereti megmérettetésen vesz részt. Mindannyian magukkal és magukban is viaskodnak a futás alatt. Azon dolgoznak, hogy feldolgozzanak traumákat, vagy mélyebben megismerjék, elfogadják önmagukat. Megismerjük a versenyzők személyes motivációit a versenyen és azon túl, hogy miért indulnak el erre az extrém távolságra. A legnehezebb dolga Bélának, a kisvárosi pénzügyi kontrollernek van, aki már ötször próbálkozott sikertelenül - nevezését nem fogadják el a szervezők, így ő "Privát Spartathlont" fut: akkor indul el Athénból, amikor a többiek már megérkeztek Spártába. Vajon célba ér-e a hatodik próbálkozásra, kizárólag saját magára és a felesége segítségére támaszkodva?
Az Ultra izgalmas, őszinte és magával ragadó mozi. Szinte együtt dobban a szívünk a hétköznapok hőseivel, ismeretlenül is érezzük az erőt, amely tovább viszi őket még egy kicsit, vagy megállítja őket a cél előtt néhány kilométerrel. A legmodernebb technikákkal készült, rendkívül látványos drónfelvételekben gazdag film semmihez sem hasonlítható, különleges moziélmény.
Bemutató dátuma: 2017. szeptember 21. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
bodza333 2023 ápr. 22. - 16:48:09 10/10
A film nem használ semmi különös effekteket, nincsenek híres színészek mégis olyan nagyszerűen mutatja be ezt a versenyt, szenvedés és akarat harcát.
10/10
dt9250 2018 febr. 24. - 10:57:33 10/10
Tavaly láttam, és nehéz írni róla... nem merném mondani, hogy kimagaslóan jó film meg hasonlók, mégis annyira megfogott, hogy azóta se enged! én csak a fittség miatt futkorászok 5-10 km-eket, és nemhogy a Sparthatlon, de még a normál maraton se célom, de a filmet mondhatni végigizgultam, és átjött ennek a rohadt hosszú, monoton, néhol kamionok elõl elugrós lehetetlen futásnak a.... nem is tudom, mije. Magányossága? Befelé fordulása? Belsõ küzdelme? Szóval, csomó kérdés maradt... a végére csak egyet mondhatok: HAJRÁ!!!
(Egyébként Simonyi Balázs tök jól bemutatja, hogy ki ezért, ki azért, de többen nem is tudják, miért vágnak neki ennek az irreális távnak :)
10-bõl 10!!!
10/10
ligetiz51 2018 febr. 02. - 23:57:34 10/10
Most láttam és utána a szerzõ-rendezõ- közönség beszélgetés....vissza adta a hitemet a magyar kultúra-sport-pozitív életszemlélet és gyakorlat és minden jó iránt ami szerencsére megvan a mai fiatal generációkban és úgy látom, hogy ezt minden "Y-Z-W-Q stb" generáció továbbviszi. Az író-rendezõnek meg kívánom, sõt kérem, hogy alkosson még magyar filmeket.
10/10
cereza 2017 szept. 26. - 17:55:37 10/10
Kijöttem a moziból, és az egész világunk annyira idegennek tûnt... Fogalmam sincs, hogy jöttem haza a kocsival, de az tény, hogy most itt ülök a gép elõtt, és azt érzem, hogy írnom kell... Nem tudom, mit, mert ez tipikusan az a film, ami után egyszerûen nem lehet megszólalni... El is kellett telnie fél órának, míg egyáltalán képes voltam elkezdeni írni...


SPOILER!!!!!


Gyerekek, b.sszátok meg, legközelebb hívjatok el magatokkal, és ha kell, magamra szerelek egy piros-kék villogót vagy egy kib.szott diszkógömböt is, ha kell, és ráveszek még valakit, hogy tegye meg ugyanezt, hogy elöl-hátul biztosítani tudjuk Bélát a sötétben... Egyszerûen nem tudom felfogni... Nem ítélkezem, de szerintem nem véletlen, hogy a hegymászók sem tartják a kapcsolatot az otthoniakkal csúcstámadás közben, mert szerintem akkor a fele sem jutna fel... Minden tiszteletem Béláé és a feleségéé, aki végig támogatta Bélát, és teljesen megértem az aggodalmaikat is. Minden döntés jó döntés, õk is a legjobb döntést hozták meg akkor és ott. De akkor is a szívem szakad meg, fõleg a 2016-os eredmény ismeretében...


SPOILER VÉGE


Gratulálok minden "szereplõnek" - és ismeretlenül is lerovom a tiszteletem MINDEN futó elõtt, amiért vállalják a terhet, melyet magukra raknak... Hajrá, csak így tovább! RUN! _,
Sándor Baski 2017 máj. 03. - 10:23:17 Előzmény KIstvan72
Ezt kifejthetnéd bõvebben is. Mi nem tetszett?
1/10
KIstvan72 2017 ápr. 22. - 23:06:40 1/10
Szörnyû ez a film, azt hiszem a magas pontszám a futóknak szól és nem a rendezésnek, mert az pocsék. Voltam kint Spártában a versenyen és elképzelni se tudtam volna, hogy ilyen szarul is be lehet ezt mutatni. 10/3
10/10
zodiac1967 2017 ápr. 16. - 20:14:57 10/10
Bravó Balázs! 10/10
9/10
katom 2017 ápr. 12. - 13:51:22 9/10
Nagyon jó film, érdemes megnézni! Amatõr szintén szoktam futni (néhány km-t), minden tiszteletem azoké, akik ilyen távot végig tudnak nyomni.