Úrilány szobát keres

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 82 perc, 1937

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

Lukács ügyvéd válóperek ismert szaktekintélye. A lovagiasság jegyében bonyolít minden pert: a gyenge nőt védi, és a férfi hibájából mondatja ki a válást. Szobát ad ki, s távollétében az ügyvédjelölt Csahos Ödön a csinos egyetemistának, Székely Klárinak ajánlja föl csaknem az egész lakást. A Siófokra utazó Lukács véletlenül találkozik feleségével és barátjukkal, Bognár Miklóssal. A helyzetet félreértve beadja a válópert. Felesége és Bognár utána mennek, de csak Klárit találják a lakásban: erre az asszony is válni akar, de ő a férj hibájára hivatkozva. Klári szeretné megmenteni Lukács házasságát, mert az ügyvéd válásával a kiadó szoba is elveszne. Csakhogy időközben beleszeretett, ezért már nem vallhatja, hogy érzelem nem, csak albérlői kötelék fűzi őt Lukácshoz. A válást a férj hibájából mondják ki, Lukács pedig Klári szerelmével vigasztalódhat.

Stáblista:

Szereplők

Székely Klári
Dr. Lukács Sándor, ügyvéd
Ilka néni
Jolán, Lukács felesége
Csahos Ödön, ügyvédjelölt
Dr. Bognár Miklós
Törvényszéki bíró
Sovánka felesége

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Sophie_Western ápr. 07. 16:55:28 8/10
Zilahy Irént elég nehéz kibírni, egyébként nagyon vicces film. Somló István meglepően természetes modorban beszélő színész volt, ami ritkaság a régi filmekben.
1/10
Tiberio 2020 márc. 29. - 15:15:29 1/10
Úristen. Micsoda felszínes álmodernség: az átúsztató effektek innen sem hiányozhattak. A stúdióban be lehetett rendezni egy élhetőnek tűnő kort; hogy is hihették, hogy ez a Patyomkin-Magyarország-projekció fenntartható? Nem csoda, hogy utólag Márai is máshogy látta azt az időszakot, melynek kedvezményezettje volt: undorodott a két vh. közötti úrhatnám-országképtől. Én is undorodom, amikor ilyen filmet nézek. Természetesen semmi sem valódi a filmben, ahogy a sztepp-betét sem, mert természetesen a színésznő nem tud szteppelni. Egy amerikai zenés revüfilmben ugyanabból a korból, legalább ezek a teljesítmények valódiak voltak. Cifra nyomorúság: mindenben csak a látszat, teljesítmény és hitelesség nélkül.
Tibag05 2013 aug. 25. - 16:53:20
imádjuk a Kabos filmeket. Na és persze vele együtt Gombaszögit, Vaszaryt, Gózont, Csortost,...
olahmiki1959 2013 aug. 25. - 06:40:53
Ezt még könyv formájában olvastam, a 90-es években jelent meg, úgy is baromi szórakoztató, bár a film itt-ott eltér tõle.