Út a semmibe

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 67 perc

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A szovjet megszállók által az országra erőltetett kommunista rendszer a hatalmát többnyire megfélemlítéssel, nyílt terror alkalmazásával tartotta fent. Ennek igen széles eszköztára volt. Közéjük tartozott például az internáló és munkatáborok működtetése. Magyarországon 12 ilyen tábort hoztak létre. A legnevezetesebbek Recsken, Kistarcsán és Hortobágyon működtek. Aradi-Beöthy Péter dokumentumfilmje a hortobágyi táborról szól. Tizennyolc egykori elhurcolt visszaemlékezéséből képet kaphatunk arról, hogy milyen borzalmas megaláztatásokon kellett keresztül menniük azoknak, akiknek egyetlen bűnük a származásuk volt.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Peronoszpóra55 2020 okt. 06. - 00:08:39 10/10
Nagyon megható film!
aggodalmas 2011 szept. 29. - 01:22:50
Nem is értem a fenntartásaidat, az elmúlt félév viszonylatában a rendkívül objektíven dokumentarista (sic!) Koltay-életmû péntek-szombat-vasárnapi fõmûsoridõs bemutatása, (és mihamarabbi ismétlései - van, hogy egyszerre ment a végefõcím az m1-en, és a nyitófõcím az m2 mûsorán, biztos, ami biztos ;-) után ez a mûsorsáv már tényleg csak utójátéknak nevezhetõ... ;-/

Mindszenty - A fehér vértanú (szín., magyar dokumentumf., 2010)
Vérzõ Magyarország (szín.-ff., dokumentumf., 2010)
Adjátok vissza a hegyeimet (szín., magyar dok. játékf., 2007)
Horthy, a kormányzó (szín.-ff., magyar dokumentumf., 2006)
Trianon (magyar dokumentumf., 2004)

(...persze az megint más kérdés, hogy a szóban forgó dokufilm majd' összes illusztrációja a tError házából származik, ezáltal az is messzemenõen objektív, tényszerû és cseppet sem hangulatkeltõ... (Vagy mégsem? ;-)

De a témát is érintve az egyik visszaemlékezõ két, az ÁVÓsokra vonatkozó jelzõje a kulcs: "tanulatlan és elbutított..." Az ilyen kellõképpen primitív, aljas, szadizmusra is hajlamos lényeket mindig kitermelte a történelem, fõleg a háborús évek környékén. Éppen ennek kapcsán várnék egyszer egy, a fehér ÉS a vörrös terrort párhuzamosan elemzõ, kiegyensúlyozott dokumentumfilmet a KÖZ tévé mûsorán.

Gondolok itt arra, hogy, mint ahogy a diktatúrákban is mindig van igény a hóhérokra, és az "emberkínzó szakemberekre" (vö. akár Abu Graib, Guantanamo, etc. példájával is!) úgy az ilyen elhivatott botegyszerû végrehajtók is betöltik a szerepüket, hívják õket akár kápónak, akár ávósnak – a visszás az a dologban, hogy nagyon úgy fest számomra, hogy a köztájékoztatás döntéshozói úgy döntöttek, hogy a fehérterrorral a gengszterváltás óta már eleget foglalkoztak, és most már "csak" a vörösterror lesz mûsoron, oszt' jónapot...

Ps. Az egyik internált visszaemlékezõ persze kitért 56-ra is: "a táras géppisztolyt kiürítettem az ablakból párszor, akkor éreztem visszafizettem ... kit lõttem meg nem tudom ... aztán ki is léptem megkezdtem a jó életet Amerikába'..."

Most erre mit mondjak? Hogy az úgy kezdõdött, hogy visszaütött? Õ sem tudja, hogy kire lõtt, parancsot teljesítõ kiskatonára, forradalmárra, vagy arra aki épp' a két front között rekedt ártatlanul? Ez megint messzire visz, mégha azért is hagyták benne a filmben, hogy bemutassák mit tett a kitelepítettek pszichéjével az átélt trauma.
1/10
dantonb 2011 szept. 29. - 00:10:14 1/10
Hát érdekes ez a komcsizás ,talán nem véletlen hogy napjainkban ,amikor az elkúrt gazdaság egyre nagyobb probléma,.akkor a köztv elõszed egy kis komcsizást. Így volt ez Pálffy G idejében is ,ez a jobboldal kedvenc elterelõ manõvere.Ennyire egyoldalú propagandafilm ,elég ritka. Különösen az teszett,hogy az"újszülöttek az anyatejjel szívták be a vírust ,és most is itt vannak köztünk." Szerintem is ,mert pl Orbán igencsak ügyesen másolja a komcsik trükkjeit a demokrácia felszámolása érdekében.A Horthy rendszer bûneirõl a nyilas rémuralomról is lehetne vetítgetni.Dehát valahogy az mostanság nem divat.
Ford Mustang 2011 szept. 28. - 16:13:07
A dokumentumfilm a hortobágyi kitelepítettekrõl szól.