Utazás Kythirára

Bakancslistához adom
Taxidi sta Kythira
görög-olasz-angol-NSZK filmdráma, 134 perc, 1984

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Alexandros, az athéni filmrendező egy idős férfit szeretne kiválasztani legújabb filmje főszerepére. Hosszas próbálkozások után nagy nehezen megtalálja a megfelelő személyt, egy ősz öregembert. A rendező egyik nap váratlan értesítést kap: több évtizede a Szovjetunióba száműzött apja végre hazatér. Alexandros nővérével, Voulával és idős anyjával várja az öreget a kikötőben. A hajóról egyszer csak lelép az apa, akit ugyanaz a színész alakít, akit a filmszerepre választott ki Alexandros. Valóság lehet mindez? A meghatott család hazafelé tart az egykori otthonba, csak az öreg egykedvű. Harminc év alatt más ember lett belőle, egy teljes életet hagyott maga mögött az idegenben. Felesége nem érti az öreg viselkedését...
"... Az öregember, az apafigura, semmi kétség, kiszorult az életből, de vajon nem történt valami hasonló a fia nemzedékével, a vesztett fiúk nemzedékével is? Hová lettek a nagy eszmények? Hová lett Kythira, a boldogság szigete? De tovább menve: vajon a magány, az elszigeteltség, nem természetszerű velejárója minden művészsorsnak?..."

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2009 jún. 29. - 19:31:53
Szerintem lehetett volna egy kicsit rövidebb is, jóllehet tényleg elgondolkodtató volt az öreg sorsa, illetve az, hogy hogyan lehetséges (lehetséges-e egyáltalán?) beilleszkedni 30 év után egy teljesen idegen társadalomba. A film azt sugallja, hogy a fõszereplõk sorsa a magány, amitõl képtelenség szabadulni. Egyedül talán a két öreg képes megmenekülni, de rájuk is a bizonytalanság (vagy talán a bizonyosság) vár. Nem is annyira a történet vagy a cselekményszövés fontos, mert hangulatfilmnek tartanám a produkciót. A legértékesebb jelenetek szerintem azok, amelyek a szokásokat, a vidéki életmódot mutatják be (pl. az öreg éneke és tánca).
10/10
offtopic
Zajac 2009 máj. 06. - 18:05:34 10/10
Nagyon jó kis film volt,sajnos késõn adták és véletlenül akadtam rá,de ülve néztem végig :) számomra nagyon elgondolkodtató film volt.
verdeleth 2008 okt. 26. - 23:41:51
egy ? kimaradt Szóval aki felvette írjon
verdeleth 2008 okt. 26. - 23:41:24
nem vette fel valaki dvd-ra Csere, ill pénz ellenében érdekelne