Vakrandim az élettel

Bakancslistához adom
Mein Blind Date mit dem Leben
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német életrajzi film, 111 perc, 2016

Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

Marc Rothemund új játékfilmje igaz történeten alapszik. Egy tinédzser fiú, Saliya, aki tele van álmokkal, egyszer csak rádöbben, hogy az egyik napról a másikra nem lát. Szülei és testvére teljes odaadással mellette állnak, a szemorvos megállapítja, hogy súlyos látássérült és ez egyre rosszabb lesz. 5%-os a látása, ettől kezdve, mindent teljes homályban él át. Az életét, a csajokat, a barátságokat, a jövőjét. Sali, annak ellenére, hogy majdnem teljesen vak, nem mond le arról az álmáról, hogy luxushotelben dolgozzék. Először még beleírja az önéletrajzába, hogy gyengénlátó, de így nem sokra megy. Mindenki visszautasítja. Úgy dönt, hogy nem árulja el, hogy gyengénlátó. Így hamarosan felveszik egy 5 csillagos szállodába. Beleveti magát a minőségi vendéglátás és szállodai munka kőkemény világába. Főnöke, Herr Kleinsmidt könyörtelen, követelményei szinte majdnem teljesíthetetlenek. De Sali szembeszáll minden nehézséggel, óriási akaraterővel, valamint legjobb barátja, Max segítségével próbál minden akadályt venni. A szerelem azonban mindenen túl tesz. A szálloda folyosóján meghall egy különleges, lágy csengésű hangot, a lányt ugyan nem látja, de egyből beleszeret Laurába. Neki se árulja el titkát, egy napon azonban nagyot bakizik, elvállalja, hogy vigyáz Laura kisfiára... Ettől a pillanattól kezdve, addig látszólag fegyelmezett és rendezett élete, mind a szállodában, mind pedig a nagybetűs Életben, felborul...
(A rendező előző játékfilmjét, "Lány kilenc parókával" tavaly mutatta be a televízió.)
Bemutató dátuma: 2017. november 9. Forgalmazó: MTVA

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2023 okt. 16. - 05:22:12 Előzmény Anna Mária
Tudod, nagyon szomorú vagyok, mert azt látom, hogy egy értelmes hölgy - mint Te - nem érti, amit írnak neki, hanem egy tüskés, támadó-védekező álláspontból írja a hozzászólásait.
Ha visszaolvasod a kommenteket, azt láthatod, hogy senki nem bántotta a vakokat és a látássérült embereket.
Mert miért is tenné?
A vakok nagyon értékes emberek, valóban, dolgoznak, jó kedélyűek, szorgalmasok, én magam is sokat ismerek közülük, például - miket ad az élet - az alattunk lévő lakásban is egy nagyon szimpatikus, teljesen vak hölgy él, többször beszélgettünk, nagyon okos, intelligens, jó humorú, és dolgozik, méghozzá valami itthon végezhető szellemi munkát, és alapból nagyon optimista.
A másik, hogy én magamtól semmit nem írtam ide le, minden gondolatom a filmből származik.
Ezt sem vetted észre ezek szerint.
A megjegyzéseidet - szerintem - a rendezőnek és a forgatókönyvírónak kellene írnod, nem nekem.
Persze, tudom, ez képtelenség, nem lehet megtenni.
A szemüveget nem vak embereknek ajánlottam - hülye azért nem vagyok, ahogy a reklámban mondani szokták -, csak azt tudom Neked mondani, hogy a film szereplőjét az interneten szemüvegben láttam!
Tehát nem én találtam ki a dolgot.
Nem nagyon értem, hogy ahelyett, hogy figyelmesen elolvasnád a hozzászólásokat - nem csak az enyémet - vagdalkozol, indulatból írsz, és véded a látássérült embereket, miközben senki nem bántotta őket.
Egy filmről beszélgetünk, aminek az alapötlete érdekes, a főszereplő küzdelme a mindennapokban megható, időnként szívszorító, időnként derűs pillanatokat okozó, viszont - és ezért indult el az egész kommentelés - sok életszerűtlen motívum van benne, amit másképp is meg lehetett volna csinálni.
Ha valaki egy szeme elé tartott nagyítóval még a mobiltelefonja apró betűit is el tudja olvasni, akkor azon nagyon sokat tud(na) segíteni egy erős szemüveg.
Ezt sem én találtam ki, a filmben láttam.
Ennyire egyszerű a dolog.
Szerintem ebben nagyjából ennyi volt, úgyhogy ha tovább akarod folytatni ezt a parttalan vitát, akkor legyen a tiéd az utolsó szó, már nem fogok válaszolni rá.
Egyébként kiabálni nem szoktam - írásban sem -, a nagybetűs szavak a nyomatékot akarták jelezni.
Ja, ez most jutott eszembe, ezt még leírom.
Magánügy, de talán árnyalja kissé a rólam kialakított képet.
Nagyon is megértem a sérült emberek helyzetét, és már csak azért sincs eszem ágában sem bántani őket, mert én magam is közéjük tartozom.
Tavaly sajnos amputálták a jobb lábam térd alatt, azóta műlábbal élek, és próbálok helytállni a mindennapokban, ami nagyon nehéz, de hát "ez van, ezt adta a gép", ahogy mondani szokták...
Üdv!
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 23:10:08 10/10 Előzmény olahmiki1959
Honnan veszed, hogy a szemüveg a vakokon segít? Szemész lennél? Kétlem, mert akkor nem kiabálnál itt képtelenséget. Salinak, a film főhősének nem csőlátása volt, dehogy, neki térlátása is lett volna, de 5 százalékosan, ami semmire nem elég! Sok éve látássérültekkel dolgozom, sokuknak idővel a maradék látása is elveszik, mivel a szem a kor előrehaladtával romlik. Egyébként sokan sikeres emberek, derűsek és jó a humoruk, vidámak is, függetlenül attól, hogy látássérültek. Szemüveget is hordanak, de csak azért, hogy leplezzék a szemük külső elváltozásait, a műtétek nyomát, stb. Tehát az "erős szemüveg" nem old meg semmit sem.
Tájékozódj, mielőtt ilyeneket javasolgatsz. És kívánom, idővel ne kerülj ilyen helyzetbe!
olahmiki1959 2023 okt. 15. - 14:17:55 Előzmény Anna Mária
Úgy látom, nagyon ráugrottál a témára, és mindenkit kiosztasz, aki csak megszólalt a fórumon!
Nem baj, ezért vagyunk itt!
A következő mondatot olvasd el figyelmesen - légyszi - mert tanulságos, és az én régebbi hsz-emből származik.
Tehát:
"Egyébként megnéztem az eredeti fickót a neten - akiről a filmet készítették -, és ott is szemüvegben látható, mosolyogva, vidáman."
Nem tudom, érted-e a mondatnak a jelentőségét!
Az eredeti fickó szemüvegben látható a neten, vidáman és mosolyogva!
Lehet, hogy később véglegesen elveszítette a látását, de amikor a filmet elkészítették az életéről és a megpróbáltatásairól, a helytállásáról, akkor még nem volt ilyen súlyos a problémája.
A megoldás tehát - legalábbis egy darabig:
SZEMÜVEG, kérem tisztelettel, erős SZEMÜVEG!!!

A viszontLÁTÁSRA! - irónia...:)
olahmiki1959 2023 okt. 15. - 14:04:16 Előzmény Anna Mária
Ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy próbálj meg legközelebb figyelmesebben elolvasni egy hozzászólást, a fölényeskedő, kioktató hangnemet pedig felejsd el, pláne olyankor, amikor nincs igazad!
Ugyanis.
Nem vetted észre, de én egy másik hsz.-re reagáltam, amiben leírták a "csőlátás" kifejezést, tehát nem én találtam ki!
Beidézem neked:
"Ha pedig valakinek az általad említett problémája van - csőlátás -, akkor annak úgy kell viselkednie, hogy ezzel a hátránnyal is el tudjon igazodni a világban."
Ezt írtam akkor, és a véleményem nem változott.
Sajnos, a másik fórumozó hozzászólását nem találtam meg, talán kimoderálták, fogalmam sincs, hogy miért.
Ha a film főszereplője nem csőlátó, hanem aliglátó volt - ahogy írtad - akkor pedig még inkább helytállóak azok az észrevételek, amiket logikusan felsoroltam, és leírtam.
Üdv!
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 13:53:18 10/10 Előzmény Edmond Dantes
Nem ismered ezt a világot, ezért lehetnél jóindulatú is a látássérültekkel szemben. Ők igenis, nagyon sok mindent meg tudnak tanulni, képzeld, még a nyomógomb nélküli okostelefont is használják a kisegítő lehetőséggel, a beszéddel, minden funkciót működtetnek rajta. Szóval drága, ha valamihez nem értesz, legalább ne alkoss róla megatív véleményt!
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 13:50:00 10/10 Előzmény issti
Te sajnos totál érzéketlen maradtál a történet iránt, pedig igenis van ilyen, még hazánkban is. De "Ignorancia non est argumentum", és ez a te esetedben is igaz, kár is rád a szót vesztegetni!
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 13:48:16 10/10 Előzmény sadrok
Egyetértek és nem véletlen, hogy tegnap éppen a fehér bot nemzetközi napja előtt vetítették!
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 13:47:17 10/10 Előzmény olahmiki1959
Ha valakinek tönremennek a látóidegei, nincs az a szemüveg, ami ezen segítene. Egyébként te miért gondolod, hogy ők nem próbáltak meg mindent? Nyilván, de a film nem erről a folyamatról akart szólni. Én ismerek olyan kiváló vak embert, aki magas fokon űzi az ügyvédi munkáját, fiatalon 20 szemműtéte volt, sőt, annak idején szemüvege is, ma már mégsem lát semmit. Még fényeket se. Szóval jó lenne, ha előbb tájékozódnél, mielőtt ilyen "okosságokat" leírsz.
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 13:44:30 10/10 Előzmény olahmiki1959
Tényleg nagyon laikus a véleményed, vagyis , sajnos, nem tudsz erről a területről semmit. Nem csőlátó volt a fiú, hanem aliglátó, hiszen 5 százalékos látásmaradvány semmire nem elég, legfeljebb a körvonalak észlelésére.
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 13:42:48 10/10 Előzmény MissAmerika
Pedig képzeld, még nálunk is van vak motoros, aki kerékpározott a gyengénlátó feleségével, aztán végigment a Hungaroringen, sőt, teherautó vezetésével is megpróbálkozott, persze, rádiós távvezérléssel. Persze, nem ez jellemzi a vakokat, ők is dolgoznak, keményen teljesítenek, d eneked ideje lenne megismerned az életüket!
10/10
Anna Mária 2023 okt. 15. - 13:40:31 10/10 Előzmény Roni72
Ez pedig egy nagyon jó film, valós helyzetekkel, de te nyilván nem ismersz egyetlen látássérültet sem.
9/10
MissAmerika 2023 okt. 15. - 12:14:51 9/10
Tisztára nonszensz, még ha valós is a sztori - mert nyilván egy vak ember csak úgy felül a hegyen egy mountain bikera -, de ettől függetlenül szerintem nagyon jó hangulatú film!
DUNAWÖLD 2023 ápr. 06. - 03:46:27 Előzmény Roni72
Goodbye, Lenin. Kihagytad.
Roni72 2021 jan. 06. - 16:36:23
Hajdú kontra Puzsér.

A német filmgyártás "A lé meg a lolá"-t, meg "A mások életé"-t leszámítva nem produkált számomra semmi emlékezeteset az elmúlt 25 évben. Náluk már régóta csupán az számít, hogy a filmjeik polkorrektségben és a multikultiban megüssék, de inkább felülmúlják a Hollywoodból diktált mércét.
10/10
John Falcon 2019 szept. 22. - 17:33:45 10/10
Nekem tetszett ez a film - a számtalan hibája és képtelensége ellenére. Talán azért, mert nekem nem a vakságról, és még csak nem is (ahogy az egyik hozzászóló írta) a küzdésről, az akaraterőről, a kitartásról szólt, hanem egyszerúen arról, hogy ha valaki bármilyen okból segítségre szorul, annak segíteni kell. A film azt mutatta be, hogy ez nem is olyan bonyolult. Tudom, hogy a végletekig idealista vagyok, de hiszem, hogy létezik egy világ, ahol ez megvalósul. El kellene jutni abba a világba...
olahmiki1959 2019 máj. 20. - 17:26:05
Én nem értek ehhez.
Azt, hogy csőlátása lett volna a srácnak, az egész filmben egyszer sem mondták ki, bár attól még lehetett neki.
Én csak azt láttam, hogy amikor maga elé nézett, akkor teljesen homályosan látott mindent, ugyanakkor, a kezében tartott lencsével nagyon sok mindent el tudott olvasni.
Ha pedig valakinek az általad említett problémája van - csőlátás -, akkor annak úgy kell viselkednie, hogy ezzel a hátránnyal is el tudjon igazodni a világban.
Ez mit jelent?
Állandóan ide-oda kell forgatnia a fejét, mintha pásztázná a környezetét, valahogy úgy, ahogy a vakok állandóan ide-oda lengetik a fehér botjukat, nehogy beleütközzenek valamibe.
Egyébként megnéztem az eredeti fickót a neten - akiről a filmet készítették -, és ott is szemüvegben látható, mosolyogva, vidáman.
Ami a számomra egyértelműen azt jelenti, hogy egy jó szemüveg nagyon sokat tudott rajta segíteni.
Persze - ezt megértem - akkor nem lehetett volna filmet készíteni róla.
Nagyjából ennyi a laikus véleményem.
Üdv!
olahmiki1959 2019 máj. 20. - 04:14:17
A film alatt végig egy gondolat járt a fejemben, miután kiderült, hogy a nagyon rosszul látó srác a szeme elé tartott nagyítólencsével még a mobiltelefonja apró betűit is el tudja olvasni:
Senkinek sem jutott eszébe - a forgatókönyvírónak, a rendezőnek, vagy a filmbéli rokonoknak, ismerősöknek és barátoknak, hogy

SZEMÜVEGET KÉNE CSINÁLTATNI???

Ne fárasszál. hülyegyerek!
Egy perc alatt megoldódott volna a problémák nagy része! Még akkor is, ha nem lett volna tökéletes a látás egy erős szemüvegtől, egyből sokkal jobb és egyszerűbb lett volna minden.
Ettől kezdve teljesen komolytalanná vált a film a szememben.
Ha pedig ez a film igaz történet alapján született, akkor innen is gratulálok mindazoknak, akiknek egy ilyen egyszerű megoldás nem jutott eszébe!...D
7/10
offtopic
sexykex 2019 máj. 18. - 09:53:08 7/10 Előzmény sadrok
Szerintem 40 fölött mindenkinek van eü. problémája, legfeljebb nem tud róla és csak az infarktus után szembesül vele. A legtöbb embert a munkahely teszi tönkre, a túlzott fizikai, vagy idegi igénybevétel hosszabb távon problémát okoz. Ha nincs nyugodt családi háttér, ha nincs elég pénz a kikapcsolódáshoz, pihenéshez, megrövidül az élet. Minden más a szerencsén és a genetikán múlik. (Ja, és én kézletétel nélkül is tudok fejen állni, vagy inkább fejre esni?)
10/10
sadrok 2019 máj. 15. - 20:44:26 10/10 Előzmény sexykex
Jogos ami írsz, ezért találtam én is merésznek egyes jeleneteket. A film után pedig hálát adtam Istennek, hogy az egyébként lelkileg és fizikailag megviselős eü. problémáim ellenére, mindkét szememmel látok igaz szemüveggel, egyik fülemmel hallok olyan jól, mint más kettővel, két lábon járok, és mindkét kezemen támaszkodom, amikor fejenállok :-) Sokaknak nem adatik meg ez sem....
7/10
sexykex 2019 máj. 15. - 18:20:20 7/10
Műtötték a szememet és néhány napig nagyon rosszul láttam. Akkor jön rá az ember, hogy mennyire fontos az érzékszervek tökéletes működése, amikor az egyiket váratlanul elveszíti. Ezért nyugodt szívvel állítom, hogy öt százalékos látással senki sem fog végigmenni egy éttermen anélkül, hogy egy-két apróságot fel ne borítana. Ami hatalmas odafigyeléssel megvalósítható az otthonunkban, az képtelenségnek hat egy szállodában. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy minden nap azonos helyre kerüljenek a tárgyak. Ha megvan hozzá a szükséges jóindulat, egy bizonyítvány megszerezhető, de a megfelelő színvonalú munkavégzés elképzelhetetlen. Ezért inkább fogadjuk el: a történet igaz, a film jó, a trolibuszok kedvesek és a macskák jól zongoráznak.
Összes hozzászólás