Valamit visz a víz

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 89 perc, 1943

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

János, a felesége meg a kisfiuk boldogan éldegélnek a nagy folyó mellett piciny, de takaros házukban. János halász, szereti a természetet és a családját. És ekkor az idillt megzavarja valami, valami váratlan, valami szokatlan. Egy titokzatos asszonyt sodor partra a víz. Befogadják, felgyógyítják. A sejtelmesen szép Anada jelenléte teljesen feldúlja János lelkét...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Torolt Felhasználo 2016 febr. 21. - 18:21:52 Előzmény gladiolus
Rászorult volna, csak annyira sz*r volt hogy még az se jutott eszibe.
gladiolus 2015 jan. 13. - 10:49:32
Na most aztán tényleg, ekkora hülyeséget írni, hogy esetleg József Attila bárkitõl is plagizált volna....végtelenül fárasztó. Ha valaki, hát Õ biztosan mem szorult rá ilyesmire.
Meggyõzõdésem, hogy mivel a vers 1933-ban íródott, a film 1943-as gyártmány, valószínûleg felhasználták ezt a remekmûvet a filmben, hogy annak színvonalát még jobban megemeljék. Mély mondanivalójú filmhez komoly dalszöveg, sõt, inkább megzenésített ballada szükségeltetik, nem Oda vagyok magáért típusú nyegleó giccsparti.

Ez a film tényleg egy remek alkotás, mert nem a szokásos 12 egytucat, negyvenes évekbeli szerelmes film egy újabb eleme, hanem egyedülálló, és mint ilyen, megjegyezhetõ. Az ember lelki elnyomorodásának lehetõségeirõl szól.Tanulságos, mert a mély pszichikai összetevõket boncolgatja. A férfi és a nõi természet alapkérdéseit, levisz a mélybe, aztán a végén szerencsére eljön a kitisztulás, és a feloldozás.Azt mutatja be nagyon helyesen, hogy a felfokozott szerelmi õrületeknek nincs értelme, mert az ember értelmetlen baromságokat csinál, és szakadékot ás maga alá.Ha túlságosan agyalágyult, akkor bele is esik az önmaga által ásott lyukba, ha viszont szerncsésen idõben kijózanodik, akkor sürgõsen másszon ki belõle, és kussoljon, hogy ilyen marhaságot csinált. Nem?
A káros,értelmetlen mételyt nem szabad beengedni egy békés családi otthonba, mert tizedannyit nem tud adni, mint amennyit rombolni képes. Önmagát csapja be az, aki azt hiszi, hogy vannak átmenetek, meg enyhítõ körülmények,mert nincsenek.
A Karády által megformált nõalak életcélját nem látom tisztán, hogy annak, amit õ csinál, mi értelme van, ezért nekem kicsit olyan, mintha nem is emberrõl beszélnénk az õ esetében, hanem a démon kivetülésének.


Ha a filmben szereplõ Zsuzsanna egy gonosz fúria lett volna, megérteném a történteket, de alapvetõen õ egy romlatlan virág volt, igaz, kicsit unalmas, és talán nem annyira szép, meg a t betûi is kicsit parasztosak voltak, nade sebaj, van ennél rosszabb is.
Érdekes volt, hogy a körülötte zajló bûn terhe nála nem emelkedett tudati szintre, viszont az ösztönei érezték a bajt, mert valamibe õ is belebetegedett. Tudati és tudattalan történések-tényleg elég érdekes kérdéseket boncolgatott a film.
A férfit valahogy alapból egy orbitálisan buta, agresszív, forrófejû ürgének találtam, aki képtelen a lojális kommunikcióra, és nem tudja elfogadni az önzetlen szeretet, és nem becsüli meg azokat a kincseket, amiket kapott. Miért is? Azért mert van egy parasztviskója, meg néhány szakadt hálója, akkor már joga van hegyesen válaszolgatni? Súlyos tévedés.

A szereplõket tökéletesen eltalálták, én is kedvelem a Jávor-Karády féle párosítást, habár ez általában cselekmény szempontjából elég drámai szokott lenni, ha mondjuk a Halálos tavszt és ezt vesszük alapul. De remek párosítás egy mély drámához.

A régi filmekben olykor elviselhetetlen drmáaian gyerekes hanghordozás itt is idegesítõ, pl. amikor a pasi panaszkodik a feleségének, hogy beteg, és nem tudja mitõl. Akkor egy kicsit fojtogatott a röhögõgörcs, dehát változnak az idõk, és a hangtechnika, mert az artikuláció is, hála Istennek.

Szóval a film 9 pontos.
cam2 2013 aug. 07. - 09:32:32
Idézet a filmbõl.
"Te azt hiszed, hogy a szerelem a szívben lakik? A szív kevés ahhoz, hogy befogadja. Az egész testedet megtölti és feszíti. Égsz benne és porcikáidra bomlasz. És mindent felszabadít benned, ami a bõröd alatt van. Nyúzd meg az embert. És borzalmas dolgokat találsz a bõre alatt. Egy kést, amellyel valamely ükapád embert ölt. Egy kezet, amely titokban kinyúl, hogy elvegye azt ami a másé. Egy csomó állati gondolatot, amely a húsodban lapul, amely csak álmaidban és indulataidban repül ki belõled, mint a denevérraj az öreg tornyokból. A szerelem végigrohan az egész testeden-lelkeden. És mindent kihajt belõled, mint a láng az égõ házból az embereket, állatokat, madarakat, rovarokat, mindent.
- Te azt hiszed, hogy csak férgek és vércsék laknak bennünk?
- Nem. A vércsékkel együtt fehér galambok is röppennek ki belõled. Egy ember soha sem lehet olyan szent, és soha sem lehet olyan komisz, mint a szerelemben."
antispecista 2013 febr. 25. - 04:52:08 Előzmény vénasszonyok:nyara
:D Ugy am!
vénasszonyok:nyara 2013 febr. 11. - 07:26:28
Ez a film ordas eszmék bûzös leheletét csempészi be orvul az otthonokba.
Hanthi-manysi Vilmos, Galba-Deák Ádám segíts, hogy megállíthassuk a barna mételyt!
antispecista 2013 febr. 11. - 05:37:17
csak nem egy elelmes zsido kereskedo? ah, olyan nincs is! ;)
antispecista 2013 febr. 11. - 05:36:24 Előzmény vitkovits
egyik sem. a focimekben szerepel: Jozsef Attila verse
vénasszonyok:nyara 2013 febr. 10. - 17:44:56
A vándor ékszerész alakja kissé tipizált. Elhatárolódom!
adamnagysweetmovie 2012 febr. 11. - 20:07:39
Nem most játsszák le fél éven belül vagy harmadszor-negyedszer?
Mondjuk jó film, de szerencsére 2010-ig volt választék bõven...
vénasszonyoknyara 2011 szept. 26. - 21:44:58
Ezért hívták a menzán Zilahy levesnek a zöldséglevest: Valamit visz a víz.
8/10
fredi60 2011 márc. 28. - 13:51:38 8/10 Előzmény vitkovits
"Most itten a Karády-dal szövegírója plagizált Attilától, vagy fordítva?"

Komolyan gondolod, hogy érdemes hülye kérdéseket feltenni?
A film 1943-ban készült.
József Attila 1937-ben hunyt el.
8/10
fredi60 2011 márc. 28. - 13:48:58 8/10 Előzmény gabroca
Teljesen mindegy, hogy ma minek tartod (tartjuk), de a maga idejében igazi idol volt! :)
sanjust 2011 márc. 27. - 23:55:02
Szerintem egyik sem ,hanem ugyanúgy egy megzenésített vers ,mint Petõfi versei.
sanjust 2011 márc. 27. - 23:53:48
Találó a hasonlatod.
vitkovits 2011 márc. 27. - 22:17:23
No, ez nem semmi, Karády énekel egy dalt a film közepe felé, amelynek az egyik, de csak az egyik versszaka József Attila Ódájából való!
Ez az a versszak:
"Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint a fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!
Szeretlek, mint élni szeretnek
halandók, amíg meg nem halnak."

Most itten a Karády-dal szövegírója plagizált Attilától, vagy fordítva?
gabroca 2011 márc. 27. - 14:16:18
Szerintem se szép, se jó színésznõ nem volt.
feketevipera 2010 jan. 17. - 19:01:22
Igen, ebben egyetérthetünk. Színésznõként túlértékelték, valójában csak egyféle típust tudott úgy-ahogy eljátszani, a végzet asszonyát.
feketevipera 2009 jún. 10. - 18:30:40
Ez talán az egyik legismertebb magyar film, és mondhatjuk, hogy méltán. Karády ismét csak hozza a tõle megszokott figurát, viszont Jávor valamelyest új arcát mutatja nekünk. És talán a témaválasztás is némileg szokatlan, hiszen a szereplõk egyszerû emberek, akiknek sokat megtudhatunk az életmódjáról. Hatáskeltés szempontjából talán jobb lett volna egy drámaibb befejezés, viszont dramaturgiailag pontosan ez a vég illett a filmhez. Anada a semmibõl jött és a semmibe ment, tkp. az õsidõktõl meglévõ emberi szenvedély megtestesítõje. Kísérti a férfiakat, hol ezen a vidéken, hol egy másikon, de öröktõl fogva létezik, és mindig is létezni fog, soha nem hal meg. Valószínûleg ezt kívánja alátámasztani az is, hogy nem tudjuk, hol és mikor játszódik a film. Játszódhatna bárhol és bármikor, mert a téma örök. Talán az a legfõbb értéke a filmnek, hogy általános érvényû mondanivalóval bír.
9/10
mimihopps 2008 nov. 27. - 13:48:17 9/10 Előzmény pacica
igazad van...
egy nagyon jó páros...sõt elsöprõ!
ez a film ma is megállná a helyét!
pacica 2008 nov. 24. - 21:12:04
Imádom Karády-t. Csodálatos! Összes filmjét szeretem, fõleg amikben Jávor Pál-al játszik együtt.
Összes hozzászólás