Velünk élő Trianon

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 52 perc, 2004

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Koltay Gábor vállalkozott arra, hogy egy óriási alkotás keretein belül minden lehetőséget megvizsgálva körbejárja a Trianoni kérdéskört, és ezt 14 részes sorozat formájában a nézők elé tárja.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
xdm 2015 jún. 07. - 18:59:36
Ezt csak te érted.
offtopic
sofi 72 2015 jún. 07. - 15:43:25
Ha jól láttam, a Dunán mindjárt ismétlik a "Nemzeti összetartozás napja" - EZ MÁR VICC KATEGÓRIA - címû "filmecskét". Miközben böngésztem a mûsort, véletlenül vettem észre...
Gondolatban nagyon csúnya szavakat kezdtem magamban mondani, és le is akartam írni a mûsorhoz, viszont nincs rá lehetõség.
Vajon miért? Így ha "ló nincs, jó a szamár is" alapon ide írom: mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjkkkkkkkkkkkkkkkkkaaaaaaaaaaaaaaaaaaatttttttttttttttt!!

Aki ügyes tud a sorok közt olvasni. :D
Kellemes fejtegetést.
szonya1 2014 aug. 09. - 15:14:55 Előzmény ladislaus3
No igen, Trianon után az inga a másik irányba lengett ki, méghozzá jó nagy lendülettel.
ladislaus3 2014 aug. 08. - 18:16:02 Előzmény szonya1
A "kisebbségiek" azért szívárogtak be a történelmi Mo.-ra, mert itt biztonságos megélhetésre leltek. Itt nyugodtan élhettek, amit az bizonyít, hogy számarányuk az évszázadok során nõtt! Az esetleges elnyomás, az erõszakos asszimiláció pont az ellenkezõ eredményt hozta volna. A XIX/XX. sz. fordulóján a 2,5 milliós mo-i románságnak több román nyelvû iskolája volt, mint amennyi az akkoriban 6-7 milliós Romániában volt. A mo.-i nemzertiségek nagy tömegei úgy élhették le egész életüket, hogy nem tanulták meg az állam nyelvét. A dualista Monarchiában, amely bekapcsolódott Európa vérkeringésébe, a nemzetiségek sokkal magasabb életszínvonalon éltek, mint anyaországi /pl.Szerbia, Románia/ testvéreik.
Ezzel szemben Trianon után az utódállomokba rekedt mintegy ötmilliós magyarság az elnyomás minden formáját "élvezhette", ráadásul anyaországa is cserbenhagyta a legutóbbi idõkig... Az asszimiláció és az elvándorlás miatt létszáma mára kb. felére csökkent. Tehát a különbség óriási: míg az elõbbi esetben folyamatos gyarapodásról, az utóbbiban vészes csökkenésrõl beszélhetünk!
offtopic
ilali 2014 júl. 10. - 23:45:19
***SPOILER***
Aulikus: udvari. A középkorban a király udvarához tartozók, nálunk a túlzó udvari pártiak gyûjtõneve.
***SPOILER VÉGE***
szonya1 2013 júl. 23. - 13:01:45
Nagy-Magyarországot Isten teremtette meg? Ugyan már, ennyi erõvel bármelyik nép kiválaszthatna egy tetszõleges idõpontot a történelembõl, és kijelenthetné, hogy az akkori terület jár nekik, mert Isten úgy akarta (volna).
Igazságosság, a történelmi Mo. területén? Errõl pl. az itt élõ kisebbségeknek is mintha más lett volna a véleménye a trianoni döntést megelõzõ évtizedekben, hogy egyéb igazságtalanságokat már ne is említsünk. Nem kellene hamis illúziókba ringatni magunkat és idealizálni egy száz évvel ezelõtti állapotot.
ötödik elem 2013 júl. 23. - 10:54:04 Előzmény detox
Te is egyike vagy azoknak, akiknek a haza fogalma semmit sem jelent. Trianon nem egyszerûen egy ország igazságtalan megcsonkolása, hanem szétzúzása egy olyan eszmének, amihez a "fejlett" nyugat mind a mai napig nem volt képes felnõni: igazságosság, mély Istenhit, ingyen kegyelem. A Kárpát-medencei Magyarország ezt jelképezte már Árpádék óta. De veled ellentétben egyre több magyar ember értelme és szíve nyílik ki és érti meg, ez az ország nem csak a lakhelye, sokkal több annál...és úgy, ahogy az Isten megteremtette, Nagy-Magyarországként.
adamnagysweetmovie 2013 júl. 22. - 19:52:03 Előzmény detox
Sztem ugyanaz a szerkesztõ loopoltatja, mint az M2-n a Nils Holgersont...
Persze nem hasonlítanám össze a kettõt, márcsak a ludakra tekintettel sem...
detox 2013 júl. 09. - 13:09:19
rugózzunk még pár 1000 évig ezen a témán :P
Morgoly 2013 jún. 20. - 20:29:11 Előzmény nagyvaradiszucs@freemail.
Jól látom? Június 25.-re a kimaradt 2. rész van kitûzve?! Mégiscsak észbe kaptak...
nagyvaradiszucs@freemail. 2013 jún. 18. - 12:55:54 Előzmény Morgoly
Kedves barátom a második részt senki sem láthatta mûsorváltozás miatt. Az, hogy azt kihagyták és az elsõ után a harmadik következik az Alapnak "köszönhetõ", hiszen számtalan lustaságból fakadó esztelenséget lehet felfedezni. Sajnos.-
sofi 72 2013 jún. 14. - 18:09:01
Megelõztél. A kérdés jó! Remélem valaki tudja a választ és megosztja velünk.
Morgoly 2013 jún. 14. - 18:05:11
Kérdezem, a sorozat második részét leadták egyáltalán vagy áttették más idõpontra, amit sikerült elszalasztanom? Mert az elõre megadott idõpontban valami más ment a Dunán... A jövõ keddre pedig már a 3. rész van kitûzve.
kanalasjenõke 2013 jún. 05. - 07:24:54
A jövõ hétfõn végszavazásra kerülõ földtörvény egy második Trianon-t készít elõ. Igaz ugyan, hogy a moratórium letelte után sem vásárolhat külföldi termõföldet nálunk, de a félmilliárd EU polgár nem számít külföldinek. Lehet találgatni, hogy vajon a gazdag németek, osztrákok, hollandok veszik e majd a sokkal olcsóbb magyar termõföldet, vagy az anyagi gondokkal küzdõ magyar gazdák az ottani földeket?
Valahogy hasonló módon kezdõdött Erdély elvesztése, mikor a román bojárok elkezdték felvásárolni a földeket.

Gondolom a moderátorok majd szaporán törlik eme idegengyûlölettõl áthatott beírást! Hajrá Lendvai Sipánka örökösei!
sofi 72 2013 jún. 05. - 07:06:06 Előzmény salug
Jól látod! De kiegészíteném azzal, hogy nem csak a fiatalokét, hanem MINDENKIÉT.
offtopic
sofi 72 2013 jún. 05. - 07:04:08
Jó reggelt!

Hát igen. Ez nem az "Eurovíziós Dalfesztivál", nem a "Jó barátok", Nem az "ének iskolája", nem a "Vojsz", nem az "X-Faktor" nem a "két pasi meg nyóc kicsi", és persze nem a "Majmok bolygója 7" és a "Vasember 123" topicja.

Nincsenek eszmefuttatások, nincsenek hozzászólások, nincs vita, nincs észrevétel, nincs érdeklõdés. Nem csak itt, egyik "Trianon" topicban sem. Ezek szerint tegnap mindenki(?) az összetartozás dalát kántálta a Himnusz helyett...

Csak gratulálni tudok!
10/10
salug 2013 jún. 03. - 21:32:24 10/10 Előzmény sofi 72
Ez valóban nem az összetartozás napja, inkább a nemzethalálé. Teljesen összezavarják a fiatalok fejét. Pár év és elfelejtetik Trianont, jún.4-bõl pedig ünnepnapot csinálnak! Ez valami ördögi.
Konduljanak meg a vészharangok.....!

Az 1900-as évek elején olyan erõs magyar ellenes lobbi volt Amerikában, ami hasonlatos a maihoz. Szinte ugyan ilyen.
adamnagysweetmovie 2013 jún. 03. - 20:43:08
Remélem az elsõ rész megemlíti, hogy 1905-tõl MO ntki megítélése kb olyan mélységekben mozgott Európában, mint manapság. Ezzel azért kellett volna Tiszáéknak, Telekiéknek kezdeni valamit.
Elõbbirõl most neveztek el egy 7-es buszmegállót....
offtopic
sofi 72 2013 jún. 02. - 13:54:45
Látom a Facebook-on tolják a Június 4-i nemzeti összetartozás dala témát.
Miért van erre szükség? Miért érzem azt, hogy ezt a tragikus dátumot sörvirslis majális hangulatúra degradálják AKARVA akaratlan?

Sokkal ütõsebb lenne, ha határainkon túl és innen azonos idõben a Himnuszt énekelné MINDENKI és arra a rövid idõre a munka/oktatás is be lenne szüntetve mindenhol. Példa értékû lenne és sokkal meghatóbb, erõsebb, ütõsebb, mint holmi gagyi pár szavas "nótácska".

Ehelyett mi van? Nemzeti összetartozás napjáról/daláról szólnak a "hírek" és szinte az az érzésem, hogy ünnepnek kezdik kezelni Június 4-ét. Mindenki megõrült ebben az országban??? Ennyire jól mûködik az agymosás, hogy nemzeti gyásznap helyett kikiáltják, hogy ez az összetartozás napja a határon túliakkal? Ennek alapnak kéne lennie, mert egyek vagyunk mi MAGYAROK, akárhol is élünk, akármilyen okból kifolyólag. Ezt nem egy tragikus dátum kapcsán kéne kizárólag említeni!!

Hányingerem van!!!
sofi 72 2013 jún. 01. - 14:16:14
Kíváncsian várom ezt a sorozatot.

Remélem nem lesz tele ferdítésekkel, hazugságokkal!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu