Vezeklés I-II.

Bakancslistához adom
Monanieba / Repentance
16 éven aluliak számára nem ajánlott szovjet-grúz történelmi dráma, 150 perc, 1987

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Tengiz Abuladze grúz filmrendező 1984-ben forgatott, de csak 1987-ben bemutatott játékfilmje a totalitárius szovjet múlttal való nyilvános szembenézés első kísérlete. Bemutatásakor igazi szenzáció, amely a gorbacsovi "peresztrojka" nyitánya lett a kultúrában. Még ebben az évben megkapta a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, egyszersmind a FIPRESCI zsűrijének különdíját és az Ökumenikus zsűri díját is. A film minden totalitárius zsarnokság parabolája, a történelmi minta azonban, amely átüt a fikción, kétségtelenül a sztálinista korszak. A zsarnok gyűjteményes alak (már neve is erre utal: Aravidze, ami grúzul azt jelenti: Senki): bajusza Hitlert, fekete inge Mussolinit, villogó szemüvege Beriját idézi. A történet a diktátor temetése után kezdődik: családja ugyanis a temetés után minden reggel házuk teraszán találja holttestét: a múlt mindaddig eltemethetetlen, amíg meg nem történt a bűnök levezeklése, amíg a társadalom nem talált vissza - a film elhíresült példabeszédét idézve - a Templomhoz, vagyis az Igazsághoz vezető útra.

Stáblista:

Szereplők

Varlam Aravidze/Abel Aravidze
Ketevan Barateli
Sandro Barateli
Mikhail Koresheli

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Ildiko Katalin aug. 14. 09:07:14 10/10
Köszönöm hogy levetítették ezt a zseniális alkotást, amit 30 évvel ezelőtt láttam először, felejthetetlen élmény volt és nagyon megörültem, és meg is lepődtem, hogy vetítésre került. Mindig elcsodálkozom hogy miért mindig a józan gondolkodású, együtt érző embereknek kell, vagy kényszerítik ki, hogy beálljanak az ostobák sorába, miért nem fordítva van? Hogy csak a mostani covid-os túlreagálásra gondoljak, ami leginkább a félelem és kiszolgáltatottság fenntartását szolgálja és nem az immunrendszert segítő megoldásokra fókuszál. Abuladze remekműjének nagyon sok szava aktuálisnak tűnt a jelenlegi döntéshozókra is, hogy csak a 'nép akarat' amit a főhős előszeretettel emlegetett és a meglehetősen ostoba kérdéseket és választási lehetőségek tartalmazó 'nemzeti konzultációs' kérdőívet említsem, amit előszeretettel kiállt ki a nép akarataként a jelenlegi ország vezetés. Hogy a ’nép’-től származó válaszok értékelése, ha ez ugyan megtörténik, mennyire szolgálja valóban a környezet és a lakosság hosszútávú jólétét, a gőggel felruházott döntéshozók miatt, Abuladze lézer pontos választ ad, és van válasza a vezeklés módjára is. A maximális 10 pontból ez a film 100 pontos élményt nyújtott, de leginkább túl van bármilyen pontszámon.
Xxy92 aug. 13. 22:56:42
Augusztus 13. - Csütörtök
21:00 M5

Köszönöm az MTVA-nak, hogy még ha nem is gyakran, de alkalomadtán betölti a Közmédia szerepét, és megajándékoz ilyen kincsekkel!
RK1970 2019 dec. 20. - 23:52:54
Hol tudnám ezt a filmet megnézni?
10/10
ligetiz51 2019 dec. 15. - 20:00:44 10/10
Az a baj, hogy ez a "film" a mai világban nem úgy ér véget (mint a filmben) hanem tovább folytatódik még itt Magyarországon is. Nincs vezeklés, hanem más módszerekkel, de ezerrel fújják tovább az Örömódát. Maga a film -sajnos- remekmű minden elemében. Jóval több mint 10/10
elemes 2018 máj. 17. - 14:49:33 Előzmény Évamama
"...mi megtaláljuk a sötét szobában a fekete macskát, akkor is, ha az a macska nincs is ott..."

Mintha csak Habony Árpád írta volna.
10/10
Évamama 2018 máj. 16. - 20:29:27 10/10
Ez egy olyan film, hogy 1987ben a moziban a vetítés végen a közönség felállva tapsolt...
9/10
adamnagysweetmovie 2011 ápr. 10. - 11:38:15 9/10 Előzmény anybody
Szilágyi Ákos szerint a peresztrojka ezzel a filmmel indult. A film egyben a grúzok apológiája is a szovjet rendszerben betöltött jelentõs szerepükért.
Az igazságot ki kell mondani, a múltat társadalmi vitákban lehet csak helyrerakni, különben a holtak egyfolytában visszajárnak és a múltat politikusok fogják mindenkori céljaiknak megfelelõen felhasználni, felnagyítani vagy démonizálni. Ez kishazánknak is intõ példa, pártállstól függetlenül.
anybody 2010 febr. 18. - 21:24:47 Előzmény lpcollector
Alapfilm. Nekem nemzedéki élményem volt, mint a Berlin felett az ég... Ez is egy cenzúra, igen rejtett és ártalmas formája. A 3T tovább élése, a hallgatás szornyetege.
10/10
lpcollector 2008 jan. 31. - 12:11:53 10/10
Nagy kár, hogy nem vetítik, és csak néhány egyetemi és közgyüjteményi könyvtár videotékájában található, így kevesekhez jut el. Mára is érvényes üzenete: a bûnös szentelt földben nem nyugodhat, és a fiúnak az apja bûneiért meg kell követnie az áldozatokat.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu