Vik Muniz - A szemét művésze

Bakancslistához adom
Waste Land
brazil-angol dokumentumfilm, 99 perc, 2010

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Vik Muniz, a New Yorkban élő művész hazájába, Brazíliába visszatérve a világ egyik legnagyobb szeméttelepén, a Rio de Janeiro külvárosában található Jardim Gramachóban valósította meg tervét. Az újrahasznosítható hulladékokból a gyűjtögetőket ábrázoló hatalmas képeket készít, és az ezekről készült fotókat elárverezteti. Az alkotás közben megismerjük a gyűjtögetőket is. Ezek az emberek itt élnek és végzik munkájukat, ők válogatják ki a szemét közül az újrahasznosítható dolgokat. A körülmények és a nehézségek ellenére boldogok, és büszkék a munkájukra.

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2011
    Legjobb dokumentumfilm jelölés: Lucy Walker

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
magnesia 2014 jan. 02. - 20:24:24 10/10
Döbbenetes film. Megindító. Nem emlékszem, hogy más dokumentumfilm ilyen könnyeket csalt volna a szemembe 10/10.
Nem tudja valaki, hol lehet megszerezni DVDn?
10/10
main 2012 máj. 19. - 15:52:29 10/10
Milyen kevés is elég ahhoz, hogy emberek élete megváltozzon!
Persze ehhez kell egy fényképész, aki megteheti, hogy ilyen projekteket futtasson, és hozzá jólelkû is. Mégis, ennek a filmnek az erejét nem a fényképész adja, hanem az emberek, akikrõl a fotókat készítette, az õ sorsuk és a hozzáállásuk az egész életükhöz. Õk gyakorlatilag a semmibõl teremtettek maguknak mindent, ahelyett, hogy elkezdtek volna drogozni vagy bûnözni, bevállalták azt a munkát, amit õszintén mondom én nem tennék meg, csak ha az életem múlna rajta. Nem a könnyebbik utat választották, és ez becsülendõ. Remélem mindannyiukra hosszú, boldog élet vár!
10/10
sanderb 2012 márc. 26. - 20:03:27 10/10
Nagyon tanulságos film rettenetes körülmények között élõ és még ennél is borzalmasabb körülmények között dolgozó emberek életérõl, a tisztességes megélhetés legalsó bugyráról. A tanulsága számomra az, hogy mennyire kevés elég ahhoz, hogy emberek sokaságán érdemben segíteni lehessen, akik így vagy úgy a perifériára sodródva tengetik életüket, s akik örökké hálásak tudnak lenni a kilátástalanság megfordíthatóságát tapasztalva. Megindító és egyben felemelõ alkotás emberségrõl, mûvészetrõl, nyomorról, életigenlésrõl és még egy csomó fel nem sorolt dologról. 10/10
KrisBen 2012 márc. 03. - 12:34:16
10 pontos felemelõ film. Felnõtteket és gyerekeket is elgondolkodtat. Én föl is veszem és viszem dvd-n az iskolába, ami ökoiskola, hogy megnézzék a többiek is. Ajánlom mindenkinek.