Visszatérés a Paradicsomba

Bakancslistához adom
Return to Paradise
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus dráma, 109 perc, 1998

Értékelés:

85 szavazatból
Szerinted?

Három New York-i fiú, Sheriff, Tony és Lewis felhőtlen heteket tölt Malaysiában. Tengerpart, napsütés, lányok, koktélok, és néha egy kis fű. A vakáció azonban nem tart örökké, Lewis kivételével, aki még maradna Távol-Keleten, hogy csatlakozzon egy állatvédő csoporthoz, a fiúk csomagolnak, a maradék hasist szemétbe dobják, majd hazatérnek. Két év telik el. Sheriff limuzin-sofőr és egy szegényes brooklyn-i lakásban él, Tony építész, menyasszonya van. Ekkor keresi fel őket Beth, Lewis ügyvédje, akitől megtudják, hogy barátjukat elutazásuk másnapján letartóztatták, és vád alá helyezték kábítószer-üzérkedésért. Nyolc napon belül felakasztják, hacsak ők vissza nem térnek és el nem vállalják a börtönbüntetést: három-három évet, ha mindketten visszamennek, hat évet, ha csak az egyikük.
Bemutató dátuma: 1999. szeptember 2. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

John "Sheriff" Volgecherev
Beth Eastern

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
seberla 2020 szept. 22. - 15:51:24 Előzmény HáziSárki
"Igen, reménykedhetünk, hogy adott esetben helyesen cselekednénk, de ennyi... "
Így igaz tényleg csak ennyi! Az a balfék visszamehetett volna a haverjaival, de nem tette, hát az Ő baja! Ráadásul állítólag az imádott állatok megfigyelése volt a cél, ha nem jön közbe az a curva "fű"! Nemi s utasította vissza a "colos" hozzávágott koko csomagot! Hát én tuti nem mentem volna vissza! A rohadék szenzációhajhász újságírónő kavarása végképp pontot tett a bírósági ítélet meghozatalára!
8/10
offtopic
Midnight67 2020 jún. 28. - 23:32:48 8/10
Köszi!:)
Joaquin Phoenix mindig jó, Anne Heche-t viszont alapból nem kedvelem.
Nyomasztó film volt, pedig nem annak indult, de nem bántam meg, hogy megnéztem.
Ha még nem láttad a Bangkok Hiltont, érdemes sort keríteni rá. Jó hosszú, mini-sorozatként adták anno, nekem két kazettán van meg. Az első rész elég nyögvenyelős, de szükséges a későbbiek megértéséhez és a folytatás kárpótol. Nálam az 10 pontos film.
8/10
Midnight67 2020 jún. 28. - 16:20:54 8/10
Megrázó film volt, tetszett. Kivételesen sejtettem, mi lesz a vége, pedig nem vagyok jövőbe látó, csak láttam a Bangkok Hilton c. kiváló filmet, úgyhogy tudom, arrafelé milyenek a börtönviszonyok és nem szaroznak a drogosokkal.
Igaz, itt a lényeg az volt, mire lennél képes a barátodért??
7/10
kifo2 2019 dec. 06. - 12:14:24 7/10
Volt a filmben feszültség, de voltak benne viszonylag hosszú darabok is, amikor úgy éreztem, nem történik semmi. Ha ezek nem lettek volna, több pontot is adtam volna.
Kifejezetten idegesített (hirtelen nem is emlékszem, mikor fordult elő velem ilyen utoljára), hogy amikor kiderült, hogy Bethnek az eddig elmondottaktól teljesen eltérő más indítékai (is) vannak, akkor

SPOILER
Tony meggondolta magát, már nem tartotta helyesnek a börtönbüntetés átvállalását.
SPOILER VÉGENem értem, mit számít az, hogy ki miért vagy mivel akar engem rábeszélni egy áldozatra. A döntésemet úgyis az határozza meg, hogy én milyen viszonyban vagyok vele, nekem mennyit ér meg, nem az, hogy mások milyen viszonyban vannak.

Ettől eltekintve a kérdés (helyzet) érdekes volt, a közös bűn, közös felelősség, az én veszteségem és az ő nyeresége, az engem nem lehet kötelezni, nem lehet megbüntetni – ezek pont határesetre sodorták a döntést, amit az is mutat, hogy az előttem leírt hozzászólásokban is mindenféle döntés előfordul.

A filmben tanúi lehetünk, hogyan fejlődik Sheriff jelleme, személyisége a „nem érdekel”-től addig, hogy több szálon is érdekel. Mi az, amitől tudott a tükörbe nézni a film elején és a film végén.

A szerelmi szál megjelenése is használt a történetnek, és nekem nagyon tetszett, ahogy azt Anne Heche és Vince Vaughn eljátszotta, különösen bizonytalankodásukat és gyötrődésüket, de a többit is.


SPOILER
A vége is nagyon jó lett, ami persze nem csak 1 perc volt, hanem a korábbi helyzetekkel együtt, melyek mint egy tölcsér, ide vezettek. Ennek kellett történnie, ha más lett volna, valószínűleg nem tetszett volna ennyire.
SPOILER VÉGENekem tetszett a sajtó szemétkedése is, meg az is, hogy a bíró ilyen ítéletet hozott (úgy értem, hogy jobb lett ezektől a film) – még ha nem is volt igazságos, teljesen megérthető. Nyilván egy bírónak nem az a dolga, hogy rosszul döntsön, de azért ez mégiscsak egy jellemző emberi tulajdonság, és a legtöbben nyilván ugyanígy döntenénk hasonló helyzetben. Bár ezt igazából sosem tudjuk meg, mert - egyetértve HáziSárkival (2014.05.15) - ez csak utólag derül ki, legföljebb reménykedhetünk, hogy így vagy úgy döntenénk. Azt meg nem várhatjátok el tőlem, hogy azt kívánjam nektek, hogy kerüljetek ilyen helyzetbe :-)
Csipke Rózsika 2016 aug. 02. - 10:53:18
Sajnos a sok reklámbetét miatt bealudtam.
Csipke Rózsika 2016 aug. 01. - 20:26:05
Ezt a filmet még nem láttam, most kíváncsian várom...
Tibag05 2015 jún. 28. - 14:46:45 Előzmény HáziSárki
.." legalább..." helyes
proklima 2015 márc. 26. - 13:20:45
Ez egy elég középszerû film.
Na jó, középszerü+1.
6/10
geri173 2014 okt. 12. - 22:52:14
Õszintén szólva, nem ájultam el a filmtõl. Bár valószínûleg az én hibám, mert direkt nem olvastam el mirõl szól, csak megláttam, hogy Malajzia, és valami utazgatós kalandozásra számítottam.

Érdekességképpen írom, hogy amikor elõször vannak állítólag Malajziában, az eredetileg Thaiföldön játszódik Phuket környékén. Amikor visszamennek, az már tényleg Malajzia.
HáziSárki 2014 máj. 15. - 09:55:50
:)) Nagyon egyetértünk! :) Engem a legjobban az bosszant fel, amikor vki tök határozottan állítja, hogy egy bizonyos helyzetben õ hogyan (nyilvánvalóan helyesen!) cselekedne. Egy kõkemény helyzetben, egy olyan helyzetben, amiben még életében nem volt (a közelében sem), és valszleg soha nem is lesz. (És persze mindenkit, aki tisztában van emberi gyarlóságával, és ezt be is vallja, az õ erkölcsi "magasságából" ítél meg...)
Igen, reménykedhetünk, hogy adott esetben helyesen cselekednénk, de ennyi...
tortura 2014 máj. 14. - 14:15:00 Előzmény HáziSárki
Ja, ja, a szívembõl szóltál!!!
Bírom, mikor a fórumokat is olvasom, mondjuk a téma egy esendõ ember baklövése, vagy valaki nyit egy topicot egy problémáról és akkor jönnek a Mrs. tökéletesek, akikkel olyan soha nem fordulhat elõ, soha még közlekedési szabálysértést sem követtek el, nem mentek át még életükben a piroson, gyalog meg csak a zebrán, sõt, még a rántást sem égették oda soha életükben. Mert olyan tökéletesek, hogy csak juj, mi meg esendõ népek csak pironkodjunk.
Igazad van, én is kultiválom az õszinteséget. Én nem a börtönt, a kórházat nem bírom ki. Volt már olyan, hogy rosszul lettem, bevittek a kórházba. Bent akartak tartani megfigyelésre még egy napot, de még azt sem bírtam volna ki. Aláírtam egy papírt, hogy a saját felelõsségemre hazajövök. Ja, börtön Ázsiában, biztos mindenki vágya ez.
Volt egyszer egy hasonló film, Bill Pullmann volt a fõszereplõ, Börtönpalota vagy valami ilyesmi volt a címe. Bizony a távol-keleti nyaralások alatt gyakran elõfordulhat tök ártatlan turistákkal is, hogy valaki igyekszik a bizalmukba férkõzni (akár saját honfitársai), aztán hazautazás elõtt (mikor nem veszik észre), landol a bõröndjükben egy kis zacskó.... Aztán bizonyítsd be, hogy nem a tied. Kb. 20 évet kapsz érte. De Kínában azt hiszem, ezért nyilvános akasztás jár, be is mondták már párszor a hírekben is.
Mikor a párommal elõször mentünk külföldre, én elõtte megbeszéltem a szabályokat: senkivel nem haverkodunk külföldön. Nem szeretnék "csomagot" a bõröndömben...
A film egyébként hatalmas. Hihetetlen. Mondjuk a srácok annyiban hibáztak, hogy nem kellett volna kábszert szívni, meg az öreg biciklijét tönkre tenni. De azért túl nagy árat fizettek, végül is nem gyilkosok voltak.
_goldie_ 2014 márc. 11. - 21:43:44
offtopic
HáziSárki 2012 okt. 15. - 11:56:16 Előzmény vadimari
Te bizonyára a parókádat elhagyva rohannál vissza. Nekem valszleg maradna a lelkifurdalás. Viszont legalább õszinte vagyok...
HáziSárki 2012 aug. 27. - 11:03:31 Előzmény olahmiki1959
Semmi gond, az elismerõ szavak sosem jönnek késõn. :)) (Na jó, a halálunk után valszleg már nemigen dagadozik tõle a keblünk. Bár ki tudja... Szerencsére én még élek.) :)))

Azt hiszem, nekem nincsenek illúzióim sem magammal, sem embertársaimmal kapcsolatban. Bár szerencsére találkozunk valóban önfeláldozó emberekkel a való életben is. Fantasztikus érzés, amikor látom, hogy bizonyos emberek a saját testi épségüket, életüket teszik kockára nemcsak embertársaikért, hanem egy bajba jutott állatért is. :))

A filmbeli helyzet viszont valóban kõkemény, egyetértek, ha valóban megtörtént, minden csodálatom azé a bizonyos férfié, aki visszament...
vadimari 2012 aug. 11. - 14:07:56
Van, akinek az ilyesmi ALAPból a felelõsség vállalása és független attól hogy a legjobb barátját, vagy egy futó ismerõsét "segítette" hasonló helyzetbe. Ha ezt valaki nem vállalja fel, örök életére dolgozni fog benne a lelkifurdalás és különféle rettenetes nyavalyákat és utálatos tulajdonságokat fog okozni.
Ebben a filmben a felelõsség vállalásáról van szó és nem az önfeláldozásról.
Hogy e nemes tulajdonság ritka manapság azt az is jelzi, hogy még a jelentését is összekeverik az önfeláldozással.
Az ilyesmit az ember az anyatejjel szívja magába és a körülötte levõ karakán emberektõl kap jó példát a megerõsítéséhez.
Vannak, akik csak az ilyen filmektõl, de hát ez is több a semminél.
-greghouse- 2012 aug. 11. - 11:47:49
A játékelméletbõl ismert "prisoner's dilemma" laza megfilmesítése.
olahmiki1959 2012 aug. 11. - 07:46:08 Előzmény HáziSárki
"..és biz' elgondolkodtam, vajh az életben mennyien döntenénk úgy, hogy visszamegyünk...'

Ez a legnagyobb kérdés, amit az utóbbi idõben feltett valaki. (Amikor feltetted, még nem volt internetünk, bocs, hogy csak most reagálok rá)...

Amikor filmen nézünk egy történetet, akkor hajlamosak vagyunk "nemesen", önfeláldozóan gondolkodni, de az az igazság, hogy a valóságban egy távol-keleti börtönben 5 percet sem igen bírna ki egy európai ember, nemhogy éveket.
Dörzsölt bûnözõk talán bekalkulálják ezt a lehetõséget, de átlagos turistáknak még a gondolat is elborzasztó.
Nagyon-nagyon önfeláldozónak kell lennie ahhoz valakinek, - még akkor is, ha a barátja életérõl van szó, - hogy bevállalja, hogy odamegy, és leüli a büntetést azok között a körülmények között.
Ha ezt a filmet megtörtént események alapján forgatták, akkor le a kalappal, ha ezt valóban bevállalta valaki.
HáziSárki 2011 aug. 29. - 10:34:42
...és biz' elgondolkodtam, vajh az életben mennyien döntenénk úgy, hogy visszamegyünk...
HáziSárki 2011 aug. 29. - 10:26:50
Szerintem is nagyon jó film. Jó néhány évvel ezelõtt láttam, most ismét megnéztem. Most is tetszett, és ugyanúgy izgultam, mint elõször (pedig sejtettem, hogy ugyanaz lesz a vége). :))
10/10
telac 2011 aug. 28. - 17:59:25 10/10
Lebilincselõ, megdöbbentõ, nagyon jó film. Remek szinészi alakítások.
Összes hozzászólás