Vörös és fekete

Bakancslistához adom
Le rouge et le noir
francia-olasz filmdráma, 190 perc, 1954

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Julien Sorel, az egyszerű sorból jött ambíciózus fiú Chelan abbé ajánlásával házitanítói álláshoz jut a Renal családnál. A harmincéves gyönyörű Madame de Renal előbb barátságot, majd egyre inkább végzetes szerelmet érez a fiatalember iránt. Julien, bár maga is megszereti az asszonyt, csupán ugródeszkának használja őt. Amikor egyik gyermeke megbetegszik, Madame de Renal ezt az ég büntetésének tekinti. Kapcsolatuk egyre veszélyesebbé válik. Julien katonai szemináriumba megy, majd De la Mole márki titkáraként vállal állást...
Forgalmazó: Örökmozgó

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
filoszemitabéluska 2020 dec. 29. - 15:29:48 Előzmény Kaposi Viktor
Ez igaz! Ált. iskolában teljesen oda voltam meg vissza egy iskolatársnőmért, de neki egy évfolyamtársam kellett, aki bár lehet, hogy nem lett volna rossz képű, de az arca egyik oldalát egy nagy vörös folt borította. Ez engem totál letaglózott, pedig szép gyereknek tartottak mások. Én persze a mellőzésem hatására magamban kerestem a hibát. Hát hol van ehhez képest Julien furcsa ízlése, hogy a tyúkhúst jobban kedvelte a pipihúsnál.
Kaposi Viktor 2020 dec. 29. - 12:00:55 Előzmény filoszemitabélus
A szerelem és az értelem két különböző dimenzióban léteznek, úgyhogy ne is próbáld megérteni!
filoszemitabélus 2014 ápr. 28. - 19:23:57
Nem értettem meg Julient. Mathilde egy olyan lány volt, akibe a könyv alapján simán bele lehetett szeretni. Hogyan választhatta mégis de Renalnét egy de la Mole marquise helyett?
farzso 2014 ápr. 28. - 18:26:35
Nemrég olvastam el a könyvet. Nem mondom, elég érdekes volt, igazán megdöbbentõ hitelességgel ábrázolta az akkori francia társadalom helyzetét. A filmet is láttam valamikor régen, bár nem sokra emlékszem belõle. De az például megmaradt bennem, hogy az elsõ rész végén Julien részt vesz Pirard abbé(?) utolsó miséjén, amelyen gyertyákat állítottak fel a templomban, mindegyik egy-egy szeminaristát jelképezett, és Pirard abbé elfújt belõlük néhányat, úgy tudom azokét, akik egy év múltán már nem lesznek az élõk sorában. Ez annak idején igencsak megdöbbentett, nem értettem, hogy honnan tudta Pirard abbé, kik fognak meghalni? Ez azóta is foglalkoztat engem, a regényt is azért olvastam el többek között, mert reméltem, hogy választ kapok erre a kérdésemre, de ez a jelenet hiányzik az eredeti mûbõl XD (Gondolom a rendezõ rakta bele, hogy ezzel is elõre sejtesse a fõhõs sorsát).
Xray47 2013 aug. 06. - 22:57:36 Előzmény beakodak
Szia !

Egy barátom számára szeretném megszerezni ezt a filmet. Tudnál ebben segíteni nekem.
Köszi: Ági
offtopic
Petrapetrus 2013 júl. 31. - 20:26:30 Előzmény mimihopps
Sajnálatos gimis mentalitás: mindent unalmasnak, rossznak beállítani, ami kötelezõ. Pedig tulajdonképpen egyik sem az. Én tulajdonképpen mindent lelkiismeretesen elolvastam, sõt, ajánlottakat is, sokat. Nem bántam meg...
gladiolus 2013 júl. 31. - 19:53:47
Ez a filmváltozat is bizonyítja, hogy a régi filmeknek még mindig megvan a maga varázsa, egy tapasztalati úton meg nem ismert korról, ami sok újdonságot hordoz a ma embere számára. Persze azok a problémák, amik a 19. században még ketté törhették egy ember karrierjét, életútját, ma már nem okoznak különösebb problémát, mégis, a mélyben lévõ erkölcsi kérdések, amiket a történet, s eme nagyszerû film feszeget, most is benne vannak az emberek lelkében, vágyaiban, érzéseiben.
Nagyon jól sikerült összeválogatni a színészeket a karakterekhez, Julien Sorelt a könyv olvasása közben is így képzeltem el, számomra teljesen életre kelt a könyvbéli történet, habár bizonyos pontokon vannak eltérések, tömörítések, de sikerült egy kerek egészet alkotni, igényes tolmácsolásban.Szép, katartikus befejezés, szem nem marad szárazon, azt hiszem.
SPOILER
A történet végén a Sorel-t alakító Gerard Philipe elindul a vérpad felé, de a kivégzést már szerencsére nem látjuk, csak annyit, ahogyan elsétál a felhõk közé, s a rendezés így elviselhetõvé teszi a szomorú, fájdalmas véget. Gerard Philipe filmjeiben még nagyon tudták, hogyan kell egy történetet úgy befejezni, hogy az emberben maradjon egy végsõ meghatottsággal vegyes szomorúság, de egyben megkönnyebbülés is. SPOILER

A szinkront véleményem szerint nem jól választották meg, nem tudom, kinek jutott eszébe Philipe-t Bodrogi Gyula szinkronjával párosítani, a kettõ nem egyeztethetõ össze, legalábbis az én ízlésemnek nem.
Ezt leszámítva egy kortalan, örök klasszikust láthatunk, kivételesen szép és igényes tolmácsolásban, amit csak ajánlani tudok.
mukii 2011 jan. 20. - 20:55:56
Sziasztok!

Eltudná nekem valaki küldeni e-mailben?
10/10
beakodak 2010 szept. 05. - 17:58:07 10/10 Előzmény Csilla25
Csilla25 !

Sikerült megszerezned a filmet?
Ha nem küldj privátban egy e-mail címet, és elküldöm
Neked.
ABG 2010 szept. 01. - 21:34:47 Előzmény Csilla25
Küldtem Privát üzenetet!
Csilla25 2010 aug. 10. - 11:16:05 Előzmény addy
Kedves Addy,

Már évek óta keresem a Vörös és fekete 1954-es, eredeti, igazi változatát. Magyartanár vagyok, nagyon szeretném a gyerekekkel is megismertetni ezt a filmet, miután megbeszéltük a könyvet. Szó szerint, több hónapos kutatómunkát végeztem, természetesen senkinek sincs meg. A furcsa az, hogy az M1 sem archiválta, és a Magyarországon fellelhetõ filmarchívumokban sincs meg!!!! Döbbenet, pedig anno az M1 sugározta a filmet.

A hozzászólásod közel 2 éves, de azért reménykedem, hogy ez a levél eljut hozzád. Írtad, hogy neked megvan dvd formátumban, nagyon hálás lennék, ha át tudnánk arról írni.

Elõre is köszönöm a válaszod
addy 2008 nov. 20. - 16:07:40 Előzmény mimihopps
Nekem megvan dvd-n.
10/10
mimihopps 2008 jún. 25. - 18:08:42 10/10
Imádom ezt a filmet!
Szégyenemre a regényt mint kötelezõ olvasmányt nem olvastam el, de amint a filmet befejeztem elsõ dolgom volt! Csodás film és nem is lesz jobb színész Gerardnál!:)
Nagyon örülnék a dvd formátumnak..de egyenlõre sehol sem lehet kapni...én is kölcsönkért videókazettán láttam...
Akinek lehetõsége van rá olvassa el Stendhal csodás regényét...nem fogja megbánni!:)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu